Slå på stort, skjutas i sank och gå över ån efter vatten: svenskan innehåller som alla språk gott om uttryck och talesätt (idiom) som inte är alldeles enkla att översätta. Här får du möjlighet att över två helger (lö-sö) jobba med att utveckla din förståelse av svenskans knepigare uttryck, och tillsammans med andra tolkar fundera över hur de bäst översätts till andra språk.
Kursen omfattar 30 klocktimmar. Den arrangeras av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund, men äger rum som en helgkurs på Folkuniversitetet i Stockholm. Den finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.
Du står själv för ev. resa, boende och mat.
Huvudsakligt kursinnehåll
Med idiomatiskt uttryck menas talesätt eller fasta fraser där betydelsen inte framgår av innebörden hos de enskilda orden som ingår. Det kan vara
Partikelverb – hitta på
Talesätt – ha ett horn i sidan på någon
Ordpar – bära eller brista
Liknelser – arg som ett bi
Slang – lägga på en rem
Arbetsmaterialet hämtas huvudsakligen från Svår svenska (Hallström, Östberg) vilken också är kursbok (ingår i kurspriset).
Kursupplägg, pedagogik och metodik
Kursen är förlagd till Folkuniversitetets lokaler i Stockholm och består av två helger på plats. Träffarna innehåller föreläsningar, praktiska övningar, genomgångar med diskussioner om möjliga översättningar till det egna språket. Mellan de två kurshelgerna får du övningsuppgifter att göra på egen hand.
Undervisningsspråket är svenska och ingen språkhandledning på tolkspråket ges.
I utbildningen varvas teori med reflektion, diskussion och erfarenhetsutbyte. För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande totalt minst 80 % av utbildningstiden.
Schema
Lördag 15/11 kl.09.00-16.00 Undervisning på FU Stockholm
Söndag 16/11 kl.09.00-16.00 Undervisning på FU Stockholm
Lördag 22/11 kl.09.00-16.00 Undervisning på FU Stockholm
Söndag 23/11 kl.09.00-16.00 Undervisning på FU Stockholm
med avbrott för lunch varje dag.
Kursledare
Kursen leds av Bengt Unde, svensklärare med lång erfarenhet av undervisning på tolkutbildningen.
Behörighetskrav
För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och skall kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare om vi efterfrågar detta. Om kursen blir fullbokad kan vi komma att använda detta för att avgöra vem som får plats.
Kursen lämpar sig bäst för dig som redan har en god nivå på din svenska, då den är förhållandevis avancerad.
Bokning och betalning
När du bokar kursen väljer du betalsätt, och betalar kursen direkt eller inom 14 dagar. Om du avbeställer kursen efter att ångerfristen löpt ut men före kursstart har du rätt till återbetalning av kursavgiften, med avdrag för 100 kr i administrativ avgift. Vid förhinder önskar vi att du avbokar så snart som möjligt, så vi har möjlighet att kalla reserver. Mer om anmälningsvillkor finns att läsa under ”Om Folkuniversitetet” här på hemsidan.
Många tolkförmedlingar ersätter kursavgiften i efterhand mot uppvisande av kvitto och kursintyg. Välj iså fall betalsätt via faktura.
Kontakt
Vid frågor, mejla till ostersund@folkuniversitetet.se så hör vi av oss!
Varmt välkommen!
Kursledare
Bengt Unde
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Östersund