Silversmide och Smyckesdesign
Vill du arbeta med att skapa unika smycken och corpusobjekt i metall? På Silversmide och Smyckesdesign lär du dig konst- och designprocesser och de rätta hantverksteknikerna för att ta dig vidare till nästa steg. Utbildningen ger dig en solid grund för vidare studier på högskola eller möjlighet att gå vidare inom yrket genom lärlingsutbildning.
Ansök nu- Omfattning
- Heltid. HT25-VT26: 1 sep 2025 – 5 jun 2026
- Studiemedel
- Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.
Kontakta oss
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.
Läs också mer om avgift och CSN här.
Om Silversmide och Smyckesdesign
Utbildningen Silversmide och Smyckesdesign fördjupar dina kunskaper inom hantverkstekniker och utvecklar din konstnärliga arbetsprocess. Under utbildningen får du arbeta med en rad olika tekniker som silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning och metallgjutning. Fokus ligger på praktiskt arbete där du lär dig att genomföra projekt från idé till färdig presentation. Projekten är utformade för att gradvis bli mer komplexa och ställa både tekniska och konstnärliga utmaningar. Du övar på att arbeta med hantverksmässiga tekniker i silversmide samtidigt som du utvecklar din kreativa process. Genom individuell handledning samt diskussioner och presentationer i grupp får du hjälp att reflektera över ditt arbete, tänka kritiskt och hitta nya sätt att utvecklas. Du deltar även i studiebesök av utställningar och verkstäder för att få en djupare förståelse för branschens utveckling och det konstnärliga fältet.
Ett viktigt moment under utbildningen är dokumentationen av ditt arbete. Du skapar en portfolio som speglar din utveckling och kan användas för att söka vidare till studier på högskola eller i yrkeslivet. Utbildningen avslutas med ett eget fördjupat arbete som hjälper dig att bygga upp en stark portfolio samt en slututställning där du får visa upp ditt arbete.
Utbildningens fyra kurser löper parallellt under året. I regel arbetar du i Smedjan under lärarledd undervisning tre dagar i veckan med olika moment inom kurserna Designprojekt och konstnärlig gestaltning och Hantverkstekniker, material- och verkstadskunskap. De övriga två dagarna kan bestå av uppgifter att utföra på egen studietid utanför skolans lokaler, exempelvis hemma, samt lärarledd undervisning i kurserna Färg och Form och Konst- och designhistoria i ändamålsenliga lokaler så som konstateljé, skulptursal, teorisal och aula.
Under utbildningen får du:
- Lärarledd undervisning i form av föreläsningar, tekniska genomgångar, feedbacksamtal, övningar och självständigt arbete under handledning.
- I regel undervisning i smedjan måndagar, tisdagar och torsdagar, periodvis färg och form-undervisning i konstateljén eller gemensamma föreläsningar på onsdagar och fredagar.
- Egen studietid med längre och kortare uppgifter som du arbetar med självständigt individuellt eller i grupp utanför skolans lokaler, exempelvis hemma.
- Undervisning av yrkesverksamma lärare inom konst och design.
- Gästföreläsningar tillsammans med andra konstnärliga utbildningar.
- Tillgång till ateljéer och utrustning. Arbeta i välutrustade lokaler för undervisning i silvermide och smyckesdesign samt måleri, teckning och skulptur.
- Kunskap om tekniker samt digitala färdigheter. Du får förståelse för konstnärliga processer, tekniker och material i bland annat silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning och metallgjutning.
- Gästföreläsningar tillsammans med andra konstnärliga utbildningar.
Portfolio. Dokumentation av ditt arbete som visar din konstnärliga utveckling. - Redovisningar. Gruppredovisningar där du övar på att presentera och ge feedback på arbeten.
- Publika samarbeten. Projekt med andra konstnärliga utbildningar och externa aktörer samt medverkan på en gemensam Vinter- och Vårutställning i skolans lokaler.
Om våra lokaler i centrala Stockholm
Vår charmiga smedja ligger i ett eget trähus med anor från 1600-talet. Byggnaden vätter mot den lummiga ”Spökparken" på Drottninggatan 116 A. Notera att undervisning utanför Smedjan förekommer, främst i Konst & Kulturakademiens lokaler i Kräftriket. Du kan läsa mer om Smedjan här och lokalerna i Kräftriket här.
Ansökan och antagningskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du gymnasieexamen eller motsvarande. Du ansöker med betyg, personligt brev och praktiskt arbetsprov. Läs mer och ansök här.
Efter avslutad utbildning
Våra tidigare studerande har efter studierna sökt sig vidare till högre utbildningar i silversmide, guldsmide, smyckesdesign, smyckekonst och konsthantverk så som Konstfack, Ädellab kandidat, HDK, Högskolan för Design och konsthantverk, HDK, Högskolan för Design och konsthantverk vid Steneby eller vidare inom yrket genom en lärlingsutbildning.
Tips inför dina studier hos oss
En kurs i silversmide är meriterande men inget krav när du ansöker till utbildningen. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa möjliga sätt är det en fördel om du arbetat med silversmide i någon form. Vi rekommenderar Folkuniversitetets kursutbud inom ämnet innan du börjar vår heltidsutbildning.
Viktig information
Om du är gravid rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet (vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier).
Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.
Med reservation för ändringar.