Arbetsintegrerat ledarskap
Arbetsintegrerat ledarskap är det breda kursutbudet för dig som är ny chef eller ledare. Högskolan Väst bedriver kurserna i samarbete med Folkuniversitetet.
Kurser för dig som är chef/ledare
Institutionen för ekonomi och IT erbjuder kurser för dig som är chef/ledare. Samtliga kurser ges på distans och är inspirerade av arbetsintegrerat lärande som pedagogisk idé. Det innebär att praktiska erfarenheter utbyts och diskuteras i relation till forskning och teorier inom ledarskapsområdet. Du kan välja att läsa en eller flera kurser från kurspaketet. Det skapar möjligheter att själv skräddarsy en utbildning utifrån de specifika behov som du och din organisation har.
Kurserna erbjuder både en bredd och ett djup inom ledarskapsområdet. Fokus kommer att vara på utmaningar som chefer och ledare möte såväl i privata som offentliga organisationer. Två centrala teman som kommer återfinnas i kurserna är digitalisering och hållbarhet vilka idag driver förändringsarbete i många organisationer.
Utbildningen ges i uppdragsform och det är Högskolan Väst som genomför och ansvarar för utbildningen.
Målgrupp
Målgruppen är arbetsgivare som vill kompetensutveckla blivande eller mer erfarna chefer/ledare med exempelvis med arbetsgivar- och personalansvar. Kurserna vänder sig både till arbetsgivare i offentlig och privat sektor.
Förkunskaper
I en uppdragsutbildning är det arbetsgivaren som utser deltagaren och bestämmer vem av medarbetarna som ska delta.
Det finns inga formella behörighetskrav för att en sökande ska antas men det är viktigt att deltagaren har kapacitet att bidra med sina erfarenheter i kursen och att deltagaren klarar av att bedriva studier på högskolenivå. Vi rekommenderar allmän behörighet för högskolestudier.
Pedagogiskt upplägg
Samtliga kurser ges på distans och är inspirerat av arbetsintegrerat lärande som pedagogisk idé. Det innebär att erfarenhetsutbytet mellan deltagare är centralt och att deltagarnas erfarenheter integreras med teorier som är förankrade i forskning. Undervisningen består av förinspelade föreläsningar, digitala seminarier, handledning och gruppövningar med uppgifter som kopplar an till vardagen som chef och ledare. Det kommer även att finnas drop-in tider där lärare finns tillgängliga för att svara på frågor och ge deltagarna stöd i sitt lärande.
Kursstarter
Följande kursstarter är planerade:
Våren 2025
- Företagsekonomi för ledare, 7,5 hp (IFEU10)
- Organisation och ledarskap, 7,5 hp (ORLU10)
Hösten 2025
- Human Resource Management, 7,5 hp (HRMU20)
- Arbetsrätt för ledare, 7,5 hp (ARAU10)
Hösten 2025
- Hållbart Ledarskap, 7,5 hp (HLSU10)
- Teoretiska och praktiska perspektiv på ledarskap, 7,5 hp (TPLU10)
Våren 2026
- Kommunikation för ledare 7,5 hp (KFLU10)
- Casestudie i ledarskap, 7,5 hp (CSLU10)
Omfattning
Kurserna ges på distan.Kurserna präglas av arbetsintegrerat lärande vilket innebär att erfarenhetsutbyte mellan deltagare och integrationen med teori utmärker det pedagogiska upplägget. Undervisningen består exempelvis av förinspelat föreläsningsmaterial, digitala seminarier, handledning och gruppövningar med uppgifter som kopplar an till vardagen som chef och ledare. Utbildningen vilar på en progressionstanke vilket gör att du successivt fördjupar och breddar dina kunskaper under kursens gång.
Vissa live-sessioner kan ske genom exempelvis digitala seminarier och gruppövningar. Det kommer även finnas drop-in tider för samtal och rådgivning med lärarna där deltagarna kan få ställa frågor och få stöd i sitt lärande under kursens gång.
Varje kurs examineras med en eller flera examinationsuppgifter. Examination sker i regel digitalt eller i Folkuniversitets lokaler.
Kurser
- Företagsekonomi för ledare, 7,5 hp (IFEU10)
- Organisation och ledarskap, 7,5 hp (ORLU10)
- HRM för ledare, 7,5 hp (HRMU20)
- Arbetsrätt för ledare, 7,5 hp (ARAU10)
- Hållbart Ledarskap, 7,5 hp (HLSU10)
- Teoretiska och praktiska perspektiv på ledarskap, 7,5 hp (TPLU10)
- Kommunikation för ledare 7,5 hp (KFLU10)
- Casestudie i ledarskap, 7,5 hp (CSLU10)
Kursstart
31 mars 2025