Högskolekurs 7,5 hp – Arbetsrätt för ledare

Vad får man och vad får man inte göra inom en verksamhet eller organisation? Som chef och ledare finns det många policys och regler att ta hänsyn till, men i syvende sist är det lagen som gäller. För att enklare navigera i sina beslut om sin personal eller medarbetare är det bra att läsa arbetsrätt.

Om kursen

I den här kursen kommer deltagaren få en grundläggande kunskap om den arbetsrättsliga regleringen. Störst fokus kommer att läggas på lag om medbestämmande i arbetslivet, MBL, samt lag om anställningsskydd, LAS. Även andra lagar kommer att beröras, bland annat:  diskrimineringslag, arbetsmiljölag och arbetstidslag.

Deltagaren kommer ges förståelse för hur den rättsliga regleringen samspelar med arbetsmarknadens olika aktörer. Kursen ger en bra grund för chefer och ledare på olika nivåer att kunna hantera och förhålla sig till olika arbetsrättsliga frågor i praktiken.

Upplägg

Kursen präglas av arbetsintegrerat lärande vilket innebär att erfarenhetsutbyte mellan deltagare och integrationen med teori utmärker det pedagogiska upplägget. Kursen går på halvfart. Undervisningen består av förinspelat föreläsningsmaterial, digitala seminarier, handledning och gruppövningar med uppgifter som kopplar an till vardagen som chef och ledare. 

Vissa live-sessioner kan ske genom exempelvis digitala seminarier och gruppövningar. Det kommer även finnas drop-in tider för samtal och rådgivning med lärarna där deltagarna kan få ställa frågor och få stöd i sitt lärande under utbildningens gång. 

För vem?

Kursen riktar sig mot yrkesverksamma personer som har eller skall få ledar- eller chefsansvar. 

Examination

Varje kurs examineras med en eller flera examinationsuppgifter. Examination sker i regel digitalt eller i Folkuniversitets lokaler.   

Pris

13 700:- ex moms per deltagare. 

Utbildningsstarter och anmälan

2 oktober 2024 (vecka 40)

Anmäl dig här

Alla våra kurser vänder sig till yrkesverksamma och måste finansieras av en  arbetsgivare. Företag som anmäler deltagare till utbildningen ingår ett avtal med Högskolan Väst angående uppdragsutbildning.  

Vid anmälan kommer Folkuniversitetet att återkomma med besked om bekräftad utbildningsplats. Därefter förmedlas avtal där beställare kommer att få bekräfta avtalsvillkoren. Utbildningsplatsen är säkrad och avtalet är bindande först efter att båda parter har signerat. 


För fördjupad information om innehåll och lärandemål, sök på kursnamn eller kurskod hos Högskolan Väst: https://www.hv.se/utbildning/sok-kursplan/