Lisa fann modet i studiecirkeln
Lisa Ridzén skriver i sin debutroman om mäns känsloliv. Hon bor med sin familj i sin farfars gamla hus i Hegled, en liten by utanför Östersund. En viktig del i skrivprocessen har varit en studiecirkel.
Foto: Utbildningsledare Petra Svensson (vänster) i samtal med författaren Lisa Ridzén (höger).
Lisa Ridzén har länge varit intresserad av den komplexa väv som mänskliga relationer och sociala strukturer utgör, och det är inom detta tema som hon presenterar sig i den svenska litterära världen. Debutromanen Tranorna flyger söderut lanserades nyligen till både recensenter och läsares förtjusning. Lisas debut är en resa genom mäns känsloliv, kärleken och de djupa familjebanden som binder oss samman. Inspirerad av livet i Jämtland, hennes egen familjehistoria, och särskilt anteckningar från hennes farfars sista år, berättar Lisa en historia som rör sig mellan det personliga och det universella.
Lisas research på institutionen för humaniora och samhällsvetenskap vid Mittuniversitetet fokuserar på manlighet och normer på den norrländska landsbygden, och det är något hon har haft stor nytta av i sitt skrivande. I Tranorna flyger söderut skriver hon om relationen mellan en far och hans son mot slutet av faderns liv, ett tema som blir än mer kraftfullt mot bakgrund av Lisas egna reflektioner kring föräldraskap och sårbarhet.
– Att skriva om detta när jag själv nyligen hade blivit förälder förstärkte känslorna och insikterna i berättelsen, berättar Lisa.
Författarsamtalet i Östersund var en glädjefylld händelse, välbesökt av familj, vänner och litteraturintresserade. I samtalet med utbildningsledaren Petra Svensson från Folkuniversitetet belyste hon inte bara bokens innehåll utan också sin resa till att bli författare. En resa som bottnar i hennes akademiska arbete men även innehåller skrivarstudier på en folkhögskola och en studiecirkel i kreativt skrivande på Folkuniversitetet. Det är en resa där varje steg på vägen format hennes skrivande. Lisa betonar vikten av folkbildningen och studiecirkeln i hennes utveckling. Skrivarcirkeln hjälpte henne, det var ett forum där hon kunde dela sina texter, få feedback och växa.
– I den miljön jag fann modet att låta andra läsa vad jag skrivit, och där insåg jag att mina berättelser kunde beröra, berättar Lisa. Med boksläppet så har Lisa fått blodad tand. Det finns nämligen ett uppslag till en ny roman.
För läsare och kollegor inom utbildningsvärlden kan Lisas resa till romandebutant vara en inspirerande påminnelse om att det aldrig är för sent att följa sin passion, oavsett var den leder.
Text: Gunnar Forsman
Artikeln är även publicerad i Folkuniversitetets tidning Tidskriften.