Kursämnen Danslinjen

Beskrivning av de ämnen som utbildningen erbjuder under din tid som elev på Danslinjen.

kursplan för Danslinjen Umeå

Mental träning

Mål och syfte
Ämnets syfte är att ge deltagarna verktyg för att stärka sitt mentala välmående, öka sin stresstålighet och utveckla en positiv självbild. Målet är att deltagarna ska kunna använda mental träning för att nå personliga och professionella mål.

Centralt innehåll
Ämnets innehåll berör följande områden:

  • Målbildsträning och visualiseringstekniker
  • Självkännedom och självkänsla
  • Motivation och beteende
  • Fokus och koncentration

Metoder och arbetssätt
Ämnet varvar teori med praktiska övningar, såsom meditation, visualisering och reflektion. Genom individuella och gruppbaserade övningar får deltagarna utveckla personliga strategier för mental balans och måluppfyllelse.

 

Anatomi & träningslära

Mål och syfte
Ämnet syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper i anatomi och träningslära för att förstå kroppens funktioner och träningsprinciper. Målet är att deltagarna ska kunna tillämpa denna kunskap för att skapa effektiva och säkra dansträningsupplägg.

Centralt innehåll

  • Grundläggande anatomi: muskler, skelett och leder
  • Rörelseanalys och biomekanik
  • Principer för att bygga muskelstyrka och rörlighet
  • Skadeförebyggande träning

Metoder och arbetssätt
Ämnet kombinerar teoretiska genomgångar med praktiska moment, såsom rörelseanalys av specifika dansövningar. Deltagarna arbetar individuellt och i grupp för att omsätta teoretisk kunskap i praktiska träningsupplägg och anpassa övningar efter olika behov.


Yoga och kompletterande träning

Mål och syfte
Ämnet syftar till att ge deltagarna en fördjupad förståelse för yoga som träningsform och hur den kan kombineras med dans och andra träningsformer för ökad styrka, rörlighet och mental balans. Målet är att deltagarna ska utveckla en ökad kroppskännedom och lära sig att lyssna på kroppens signaler.

Centralt innehåll

  • Grundläggande yogapositioner och andningstekniker
  • Styrketräning och rörlighetsövningar som komplement till dansträning
  • Återhämtning och stressreducering genom avslappning och mindfulness
  • Kroppskännedom och skadeförebyggande träning

Metoder och arbetssätt
Ämnet innehåller både teoretiska genomgångar och praktiska moment där deltagarna får utföra yogasekvenser, kompletterande styrke- och rörlighetsövningar samt avslappningsövningar. Genom reflektion och diskussioner kring individuella upplevelser och träningsupplägg skapas en djupare förståelse för sambandet mellan fysisk och mental träning.

 

Kost och näringslära

Mål och syfte
Ämnet syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper om kost och näring för att främja hälsa, prestation och välbefinnande. Målet är att deltagarna ska kunna göra informerade kostval och förstå hur näring påverkar kroppen och dess funktioner.

Centralt innehåll

  • Näringsämnenas funktioner: kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer och mineraler
  • Matens påverkan på prestation och återhämtning
  • Hälsosamma matvanor och kostens roll i förebyggande hälsa

Metoder och arbetssätt
Ämnet varvar teoretiska genomgångar med praktiska uppgifter och diskussioner. Deltagarna får möjlighet att arbeta i grupper och individuellt för att skapa och anpassa kostupplägg som möter olika behov och mål.

 

Balett

Mål och syfte
Ämnet syftar till att ge deltagarna grundläggande färdigheter inom baletten gällande dess teknik och estetik med utgångspunkt ur Vaganovas metodik för grad ett och grad två. Målet är att deltagarna ska ha fått med sig en bred kroppskännedom där teknik, musikalitet, uttryck och självförtroende får samspela, samt få kännedom om vokabulär och få förståelse för balettens tradition i samverkan med och kontrast till samtida influenser. 

Centralt innehåll

  • Balettens grundläggande teknik
  • Kroppens placering och hållning i relation till genren
  • Känsla för balettens estetik och formspråk med fokus på variation i rörelsekvalitet och ökad musikalitet
  • Vokabulär
  • Rörelseanalys

Metoder och arbetssätt
Genom att metodiskt varva teknik och dansanthet på olika sätt ska deltagarna få möjlighet att söka samspel i rörelse och konstnärligt uttryck. Med utgångspunkt i den egna kroppens förutsättningar arbetar vi repetitivt både vid stången och ute på golvet för att kunna implementera balettens teknik. Improvisation som ingång för att öva specifika färdigheter är ett återkommande inslag, liksom alternativa övningar som främjar styrka, rörlighet och uthållighet. Ämnet genomsyras av ett utforskande och nyfiket förhållningssätt där teoretiska inslag är en naturlig del av undervisningen. 

 

Dans och bransch 

Mål och syfte 
Ämnet syftar till att ge deltagarna en vidare förståelse för konst och kultur, både som kulturkonsument och som utövare, samt få större förståelse för hur den egna utbildningen relaterar till dansbranschen. Målet är att deltagarna ska få inblick i hur branschen fungerar genom att uppleva scenkonst, gå på studiebesök, ta del av föreläsningar samt i möten med verksamma scenkonstnärer. 

Centralt innehåll

  • Ta del av scenkonstnärliga sammanhang, såsom att se föreställningar
  • Möten med professionellt verksamma
  • Studiebesök på institutioner och fria grupper
  • Dansanalys 

Metoder och arbetssätt
Genom studiebesök, dansföreställningar, möten med professionella utövare och olika aktiviteter får deltagarna en unik möjlighet att utforska olika aspekter av konstnärligt skapande och karriärvägar inom dans och performance. På så sätt skapar vi oss en bild av hur dansbranschen ser ut idag och hur den samspelar med kulturbranschen i stort. Utöver att delta på studiebesök och aktiviteter utvecklar vi vår förmåga att analysera dans samtidigt som vi fyller på vår referensbank.

 

Jazz

Mål och syfte
Ämnet syftar till att ge deltagarna kontinuerlig dansteknikträning inom jazzdansen och dess specifika formspråk. Genom att arbeta med jazzdansens grundpelare såsom fotarbete och isolering utvecklar vi vår styrka, smidighet och koordination. Eftersom jazzdans är nära kopplat till rytm och musik, syftar kursen också till att utveckla deltagarnas förmåga att lyssna på och tolka musikens rytm och struktur i sina rörelser. Målet är att deltagarna ska få en fördjupad förståelse för vad jazzdansen består av och utforska sitt eget personliga uttryck inom stilen.

Centralt innehåll

  • Teknikträning
  • Rytm- och isoleringsövningar
  • Improvisation
  • Koreografi

Metoder och arbetssätt
Deltagarna får träna jazzdans genom rena tekniska övningar och koreografier framför spegeln och över diagonalen, samt genom rytmövningar och improvisation. För att träna på isoleringar och koordination använder vi oss av Mattoxteknik. I kursen ingår flera olika scenframträdanden.

 

Hiphop

Mål och syfte
Ämnet syftar till att ge deltagarna kontinuerlig dansteknikträning inom hiphop och omfattar olika tekniker som tränar isolering, kroppskontroll, fotarbete och rytm. Eftersom hiphop är starkt förankrat i rytm och musik, är en viktig del av kursen att få möjlighet att utveckla sin förmåga att känna och tolka musikens struktur. Målet med kursen är att uppmuntra deltagarna att utforska sitt personliga uttryck genom både koreografi och improvisation.

Centralt innehåll

  • Teknikträning
  • Rytmarbete
  • Improvisation
  • Personligt uttryck

Metoder och arbetssätt
Genom att arbeta med olika tekniker samt improvisation såväl individuellt som i grupp får deltagarna möjlighet att stärka sitt självförtroende och utveckla sitt personliga uttryck.

 

Contemporary

Mål och syfte
Contemporary kursen syftar till att utveckla grundläggande nutida och moderna danstekniker genom en kombination av teknikträning, improvisation och kreativt utforskande. Vi använder olika metoder som syftar tull att utvecklar kroppens rörelsemönster och öka medvetenheten om vikt, energi och riktning.

Centrala Innehåll

  • Utforskning av grundläggande tekniker inom modern och nutida dans, inklusive floorwork, release-teknik, svingar, spiraler samt arbete med tyngd, balans och flöde.
  • Musikalitet och genrens förhållningsätt till musik, ljud och tystnad.

Metoder och arbetssätt
Metoder för arbetet är teknikträning, Koreografier och föreställningar samt reflektioner kring arbetet i par, grupp och individuellt. Vi arbetar i olika konstellationer såsom individuellt, i helgrupp och duos/trios för att bygga trygghet, kroppsmedvetenhet och samarbetsförmåga, vilket ger en helhetsförståelse av samtida dans och dess möjligheter.

 

Dansimprovisation och komposition

Mål och syfte

Kursen i dansimprovisation och komposition syftar till att ge deltagarna förståelse och praktiska färdigheter i att använda improvisation som verktyg inom dans både för sceniskt bruk, för att skapa koreografi och som metod för andra syften. Kursen ska stödja deltagarnas förmåga att uttrycka sig konstnärligt och personligt genom

rörelse, samt utveckla deras kreativitet och mod att utforska nya uttrycksmöjligheter. Kursen strävar efter att ge eleverna en trygg miljö där de kan experimentera med egna idéer, samtidigt som de lär sig att använda kompositions verktyg och strukturer för att skapa och analysera koreografi.

Centralt innehåll

  • Utforskning av olika aspekter som formar rörelse såsom tempo, tonus, storlek och duration.
  • Utforskning av olika förhållningssätt när vi rör på oss som att använda liknelser, metaforer.
  • Olika verktyg för komposition och improvisation med utgångspunkt i t.ex Laban, slumpen eller ABA.

Metoder och abetssätt
Metoder i kursen är övningar i improvisation både enskilt, tillsammans som grupp och kontaktimprovisation. Deltagarna får även öva på att skapa egna koreografier med hjälp av olika metoder enskilt och i grupp.