Vi som jobbar på Danslinjen

Jenny Sjöberg


Verksamhetsledare
jenny.sjoberg@folkuniversitetet.se

MER OM JENNY

Jenny kommer ursprungligen från Umeå och har dansat under hela sin uppväxt. Tanken på att ha dansen som sitt yrke tog sin fart 1987 då hon tog sig in på Umeås första dansgymnasium. Det ledde vidare till studier på Balettakademins yrkesdansarutbildning där hon tog sin examen 1993.

1996 vände hon hem till Umeå och har sedan dess jobbat som danspedagog på Dansforum som bytte namn till Balettakademien 2002 och samtidigt frilansat som dansare. 

Jenny är sedan 2024 verksamhetsledare för Balettakademien och kursansvarig för Danslinjen.

Saga Isaxon

Danslärare 

MER OM SAGA

Saga Isaxon är danslinjens jazzlärare och mentor. Hon är född och uppvuxen i Umeå där hon tog sina första danssteg på Umeå Dansskola som 4-åring.

Hon gick senare dansprogrammet på Midgårdskolan och valde efter några år som lärare på Balettakademien Umeå att plugga vidare.

Saga har idag en ämneslärarexamen i dans via Musikhögskolan (LTU) och återvände till Balettakademien Umeå hösten 2020. Hon undervisar främst i jazz och hiphop på Danslinjen och Balettakademiens kurser samt samarbetar med Midgårdskolan och Umeå Universitet.

Saga är fortbildad inom Mattox-teknik och har utöver undervisningen medverkat i tvproduktioner för SVT och Pantamera.

Lina Ahlström

Danslärare 

MER OM LINA

Lina Ahlström är en engagerad och erfaren lärare som strävar efter att främja fysisk hälsa och mentalt välbefinnande hos sina elever. Med en bakgrund som både danslärare, leg. fysioterapeut och yogalärare erbjuder Lina en mångsidig kompetens som kombinerar konstnärlighet med vetenskaplig anatomisk kunskap.

På danslinjen undervisar Lina i mental träning, anatomi, kost & näring samt yoga.

Efter att ha studerat Danshögskolans danspedagogutbildning i Stockholm mellan åren 1998-2001 arbetade Lina under många år som danslärare vid ett flertal olika skolor och företag, bland annat Viktor Rydberg gymnasium Jarlaplans estetiska program, Fryshusets gymnasium och Sollentuna kulturskola. Hon har även utbildat sig till yogalärare och undervisat ashtangayoga på Yogashala Stockholm.

2019 fortsatte Lina att fördjupa sina kunskaper genom att studera till fysioterapeut vid Umeå universitet, där hon tog examen år 2022. Som fysioterapeut har Lina bland annat jobbat inom primärvården, vilket har gett henne en bred erfarenhet av att arbeta med människors hälsa och välbefinnande på flera olika plan. Denna kombination av både konstnärlig utbildning och anatomisk expertis ger henne en god förmåga att förstå och stödja dansares behov.

Emelie Boman

Danslärare 

MER OM EMELIE

Emelie Boman är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola där hon tog sin kandidatexamen i danspedagogik 2011. Senare vidareutbildad till ämneslärare i dans 2017. Hon har även studerat Media vid Umeå Universitet och Manusskrivning vid Luleå Tekniska Universitet.

Utöver detta har hon även studerat Idrottsmedicin och har genomgått
grundutbildning i Yoga. Med över ett decenniums erfarenhet som frilansande dansare, koreograf och regissör har Emelie varit en aktiv del av både den nationella och internationella dansscenen.

Hon har arbetat med en mängd olika projekt och uppträtt i olika sammanhang, inklusive dansföreställningar, reklam, musikvideor och evenemang. Har bland annat jobbat med koreografen Ludvig Daae och regissören Victor Lindgren. Sedan 2022 jobbar hon deltid på Balettakademien Umeå och kombinerar detta med sin egen verksamhet.

Som en etablerad konstnär har Emelie skapat flera egna produktioner, inklusive sceniska föreställningar och dansfilmer. Hennes kortfilm Svartöga har vunnit priser utomlands och visats på olika filmfestivaler runt om i världen. Det senaste tillskottet till hennes repertoar är BUBBLAN, ett interaktivt utomhusverk för barn med premiär på Norrlandsoperan våren 2024.

Emelie har genom åren delat med sig av sin passion genom undervisning på alla nivåer, från barn till vuxna, och i olika sammanhang såsom grundskola, gymnasium och universitet. Hon håller kontinuerligt i fortbildning för professionella utövare.

I sin roll som huvudlärare i balett på danslinjen fokuserar Emelie på att förmedla balettens grunder och estetik samtidigt som hon strävar efter att utveckla elevernas självreflekterande förmåga för fortsatt lärande. Vid årets slut ska eleven ha fått med sig en bred kroppskännedom där teknik, musikalitet, uttryck och självförtroende får samverka. Den traditionella balettens metodik varvas med utforskande och influenser från andra träningsformer.

I kursen “Dans och bransch” delar Emelie med sig av sin omfattande erfarenhet som frilansande konstnär och ger eleverna en vidare förståelse för konst och kultur samt insikter om hur det är att arbeta inom branschen. Genom studiebesök, dansföreställningar, möten med professionella utövare och olika aktiviteter får eleverna en unik möjlighet att utforska olika aspekter av konstnärligt skapande och karriärvägar inom dans och performance.

 

df

Alexandra Karagianni

Danslärare 

MER OM ALEXANDRA

Alexandra inledde sin dansresa som barn i Umeå, där hon dansade på Dansforum, som senare blev Balettakademien. Under gymnasiet gick hon det estetiska programmet med dansinriktning vid Midgårdsskolan i Umeå. Detta ledde henne vidare till ett år på Balettakademiens yrkesförberedande danslinje i Stockholm. Därefter utbildade hon sig till professionell dansare vid Iwanson International School of Contemporary Dance i München, Tyskland, mellan 2006 och 2010.

Efter utbildningen arbetade Alexandra som danslärare och dansare i Tyskland fram till våren 2022. Samma höst återvände hon till Umeå och började undervisa vid Balettakademien.

Genom åren har Alexandra undervisat elever i alla åldrar och på alla olika nivåer. Hon undervisar främst i contemporary och jazz och brinner för att sprida dansens glädje. Att få följa sina elevers tekniska, kreativa och personliga utveckling ser hon som en stor inspiration. Med fokus på att hjälpa sina elever att hitta sin egen personliga stil och unika rörelsemönster, strävar hon också efter att ge dem en stabil teknisk grund att bygga vidare på.

Från och med våren 2025 undervisar Alexandra i contemporary på Danslinjen.

.