Hon vill skapa rörelseglädje för 60-plussare

Senast ändrad

På Annika Samuelssons dansklasser är rörelse och glädje alltid i fokus. Annika har undervisat på Dansstudion i Linköping i 12 år och har klasser för alla åldrar, från barndans till dans för 60-plussare. Under de senaste åren har hon satsat alltmer på dans och hälsa, och ger nu bland annat kurserna Dansmix 60+ och Danshälsa 60+.

Annika Samuelsson, lärare på Folkuniversitetets Dansstudio i Linköping

– Kom som du är och gör vad du kan, säger Annika Samuelsson om sina kurser för 60-plussare.

Berätta om kurserna för 60-plussare. Vad utmärker dem?
Det som är speciellt med de kurserna är att det är fokus på rörelseglädje. Det viktiga är att vi dansar och rör på oss tillsammans, inte på hur det ser ut eller om det är "tekniskt" rätt. Känslan jag strävar efter är att det ska kännas kravlöst.

–På Danshälsa 60+ ska alla kunna delta oavsett rörelseförmåga. Det ges till exempel möjlighet att dansa sittandes. Klassen Dansmix 60+ har ett lite snabbare tempo, men har samma fokus på rörelseglädje och kravlöshet.

Vad ger det att dansa som äldre?
– Den största fördelen, tror jag, är att det kan bidra till att bryta isolering. En kurs ger möjlighet att möta nya människor och kanske kan det leda till nya bekantskaper.

– Dansen kan också bidra till att bibehålla den rörelseförmåga man har. Kroppens sätt att röra sig förändras när vi åldras men en del av den kan vi träna upp. Till exempel kan man träna upp balansen genom enkla balansövningar. Men jag vill betona att detta inte är i fokus på mina klasser, utan det är just rörelsen och glädjen som är syftet.

Vad är roligast med att undervisa äldre i dans?
Det roligaste är att de allra flesta säger vad de tycker och tänker. Ställer jag en fråga så får jag oftast flera svar. Det är härligt att se hur dansen påverkar deltagarna. Från att första kurstillfället vara osäker på vad som ska göras till att våga släppa loss och bara köra på under det sista.

Kort om Annika Samuelsson
Annika har gått danslinjen med inriktning modern dans på Kaggeholms folkhögskola. Därefter fortsatte hon till Kristinehamns folkhögskola och danshandledarutbildningen. Hon har även studerat Skapande dans på Stockholms musikpedagogiska institut. Under det senaste året har hon vidareutbildat sig inom dans och hälsa. Hon har gått introduktionskurs i dans för Parkinsons på Balettakademien samt är utbildad instruktör i Anna Dubergs metod Dans för hälsa.

På Folkuniversitetet undervisar Annika just nu Dansmix 25+, Dansmix 60+ samt Danshälsa 60+. Tidigare har hon även undervisat i modern dans och dans för barn.