Helena Raivio, 26 år, är uppvuxen på landet, utanför Mjölby. Innan hon började på Animationsakademiens heltidsutbildning Animation och experimentfilm läste hon fri konst på Gerlesborgsskolan och på Konsthögskolan i Oslo, men hoppade av kandidatprogrammet i Oslo efter 1,5 år.
– Jag tog mig en ordentlig funderare på vad jag ville hålla på med för typ av konst, och insåg att det jag gör passar bäst på en skärm där en själv får välja när och hur en tar del av det. Då förstod jag att det är film jag ska göra, berättar Helena Raivio.
Hur kom det sig att du sökte Animation och experimentfilm?
– Jag vill lära mig att animera. Den experimentella delen är väl egentligen det jag är intresserad av och vill hålla på med.
– Men jag har länge känt att jag inte riktigt har kunnat uppnå de resultat jag vill på grund av bristande kunskap inom just animation. Hantverket har kommit i skymundan, vilket har gjort skapandet mycket svårare och mer tidskrävande. Därför kändes det som att det var på tiden att lära sig det ordentligt.
Vilken typ av animation jobbar du helst med?
– Jag kan inte binda mig vid en teknik, det är jag på tok för rastlös för. I de filmer jag vill göra är teknikerna många och reglerna uttöjda.
Vad är det bästa med Animationsakademien?
– Att som elev bli bemött utifrån där en själv är. Varken mer eller mindre. Jag har fått hjälp att uppnå det jag vill inom min stil och på min nivå. Samt att jag uppmuntras i mitt eget tänkande. Än så länge går jag bara i årskurs 1 och har fortfarande mycket kvar att lära och uppleva.
Vad är det viktigaste du lärt dig hittills på Animationsakademien?
– Att det tar tid. Jag har en förutfattad mening om att filmbranschen är lite som att skapa med ett gevär riktat mot sig. Tid är pengar och pengar är viktigt. Animation är lite av en fristad i det. Att animera tar tid och det går inte riktigt att effektivisera.
Vad är bästa tipset för den som vill satsa på animation?
– Om du redan tycker att animation är kul, då kommer det bara bli roligare!
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag vill göra film och skapa en plats för att kunna ägna min tid åt enbart film. Om det kräver mer studier, jobb eller en ateljé återstår att se.