FAQ

Vanliga frågor och svar om yrkeshögskoleutbildningarna Retuschör-Bilddesigner samt Kommersiell fotograf.

Montagebild med Super Mario-figurer som tittar på en gammal tv.

Myndigheten för yrkeshögskolan har beslutat att vi inte kan anta studerande till Kommersiell fotograf hösten 2025. Vi ansöker på nytt för antagning hösten 2026. Lämna en intresseanmälan här så hör vi av oss med mer information om ansökan när det blir aktuellt.

Du är dock välkommen att ansöka till Retuschör-Bilddesigner. Därför gäller nedanstående FAQ främst för denna utbildning, men längre ner hittar du vanliga frågor och svar om båda utbildningarna.

Hur går antagningsprocessen till?

  1. Skicka in de handlingar som vi beskriver här

  2. Samtliga behöriga sökande kallas till en provdag på Fotoskolan, Kungstensgatan 45 i Stockholm. Provdagen äger rum i juni (exakt datum meddelas senare), då genomförs intervjueri och några arbetsprover, samt ett färgseende-test.  Deltagande på provdagen är obligatoriskt, men intervjuer och vissa arbetsuppgifter kan vid särskilda skäl genomföras på distans.

  3. Resultaten betygssätts, sökande rangordnas och platser erbjuds.

  4. Antagna tackar ja eller nej inom angiven tidsram, och reservlistan används vid avhopp.


Vad har ni för behörighetskrav?

Grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier. Du behöver ha ett normalt färgseende för att kunna genomföra utbildningen. Detta testas på provdagen.

Vad kan jag göra om jag saknar dokumenterad behörighet men har motsvarande kunskaper?
Sök med reell kompetens genom att fylla i ett självskattningsdokument och bifoga referenser, intyg eller annat material. Läs mer om reell kompetens.

Kan jag komma in även om jag inte uppfyller behörighetskraven?
Ja, om vi bedömer att du kan tillgodogöra dig utbildningen. Vi kan anta upp till 20% av de antagna som saknar behörighet.

Vilka handlingar ska jag skicka in?
Läs mer under Ansökan. Betyg på andra språk än svenska eller engelska   måste översättas. De flesta utländska betyg behöver valideras av UHR. Läs mer om validering av icke-nordiska betyg.

Hur många söker till utbildningen?
Normalt betydligt fler än antalet platser, eftersom utbildningen är unik i Europa.

Kan jag gå på utbildningarna även om jag inte kan svenska?
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.


Har utbildningen en viss inriktning?
Ja inriktningen är arbete med främst kommersiellt baserad fotografik och rörlig bild.

Är det både undervisning i postproduktion av fotografi och rörlig bild på utbildningen?
Ja, utbildningen täcker både stillbild och rörlig bild.

Vad är skillnaden mellan utbildningarna Kommersiell Fotograf och Retuschör – Bilddesigner?
Retuschör - Bilddesigner ger en kvalificerad yrkeshögskoleexamen eftersom den är validerad till SEQF 6. Läs mer om det här.

Som retuschör - bilddesigner blir du riktigt vass i Photoshop och andra digitala verktyg och kan skapa vad som helst från där du befinner dig. Undervisningen sker mestadels i ett klassrum vid din arbetsstation och du har till största delen undervisning i digitala verktyg. Utbildningen passar dig som är noggrann och lösningsorienterad, är en riktig bildnörd som inte nödvändigtvis behöver stå i rampljuset utan drivs av att lyfta ett projekt ihop med andra, med fokus på kvalité.    Du lär dig mer om postproduktion än produktion.

Kommersiell Fotograf ger en yrkeshögskoleexamen eftersom den är validerad till SEQF 5. Läs mer om det här.

Som fotograf blir du riktigt vass i studioteknik och att driva fotoprojekt och du befinner dig i olika miljöer. Du lär dig att arbetsleda ett team och skapa utifrån givna förutsättningar. Utbildningen passar en lösningsorienterad idéspruta, gillar att arbeta tillsammans med andra och uppskattar projektledning och planering. Du lär dig mer om produktion än postproduktion.

Vilken utrustning arbetar ni med?
Vi arbetar med branschspecifik utrustning. Läs mer om våra lokaler och vår utrustning här.

Har ni mörkrum?
Nej, vi arbetar helt digitalt. Detta dels eftersom hela den yrkesverksamma branschen är digitalt baserad, dels för miljöns skull.