-
Fotoskolan STHLM goes Tokyo!
Senast ändrad Hösten 2024 inleder Fotoskolan STHLM ett samarbete med Tokyo Polytechnic University. Syftet är att föra samman svenska och japanska fotostuderande och låta de båda ländernas olika bildkulturer korsbefrukta varandra. Genom utbyten, workshops och gemensamma bildprojekt får de studerande möjlighet att lära känna varandras fotografiska traditioner. Projektet avslutas med en stor utställning på Fujifilms eget galleri i Tokyo!
-
Utbildningen på Fotoskolan ledde till drömjobbet
Senast ändrad Johannes Karlsson jobbar som frilansande retuschör på Weekday. Sin första kamera köpte han med pengar han tjänat från att sälja jultidningar och sedan dess har han älskat att arbeta med bilder. Efter 2,5 år på Fotoskolan STHLM:s utbildning fick han jobb direkt och arbetar nu med det han alltid drömt om att göra.
-
Bildbehandlare – ett yrke med stor frihet
Senast ändrad Jenny Stigsdotter är senior retoucher på den egna firman La Machine och har arbetat i branschen sedan slutet av 1990-talet. Då var hon kopist i mörkrum, men när mörkrummen stängdes ner såg Jenny möjligheten att utveckla arbetet i Photoshop. Nu arbetar hon med postproduktion av bild inom mode och skönhet, både redaktionella jobb för modetidningar och reklam.
-
"Som bildbehandlare måste du skapa din egen verktygslåda."
Senast ändrad Filip Sigholm är retouch artist på Layer1, en byrå han själv var med och startade efter utbildningen på Fotoskolan STHLM. Även om AI idag tar över en del arbetsuppgifter så är bildbehandlaren viktigare än någonsin. För att lyckas i branschen måste man älska att skapa bild och vara strukturerad i sitt arbete.
-
AI – hot eller möjlighet?
Senast ändrad Det står en elefant i klassrummet, den lystrar till namnet Artificiell intelligens. Den tycks vara här för att stanna, men frågan är om den är här för att hjälpa oss som jobbar med bild – eller göra oss arbetslösa. Vissa låtsas inte om dess närvaro, men vi som utbildar har bestämt oss för att tämja den.
-
Retuschör på andra sidan jorden
Senast ändrad Linnea Lingebrandt har gjort praktik i Montreal i Kanada, något som både innebär fördjupad yrkeskunskap och världsvana. – Det ger mycket för självförtroendet att våga sig ut på en helt okänd marknad och känna att man platsar där, säger hon.
-
Praktiken i Kanada gav frilansuppdrag
Senast ändrad Praktikplatsen hos en kanadensisk inredningsfotograf har inneburit en kickstart för den stundande frilansverksamheten som retuschör. Malin Boström drömmer om att kunna leva vanlife och arbeta varsomhelst i världen.
-
Fotostudier för ett hållbarare vardagsliv
Senast ändrad När José Calvente blev pappa för åtta år sedan började vägen mot ett mer hållbart liv, där foto spelar en avgörande roll. José beskriver att han bott utanför hemlandet Spanien i hela sitt vuxna liv och behövt ta jobb för att överleva, snarare än att göra det han älskar.
-
Älskar att jobba i team
Senast ändrad Louise Karlsson har verkligen tagit vara på möjligheten att få utlandserfarenhet under utbildningen Kommersiell fotograf. Hon har varit i Barcelona, på Mallorca, på Island och i Paris. – Jag vill bli frilansfotograf inom modefoto och hoppas kunna arbeta både i Sverige och internationellt, säger hon.
-
Kombinerar två karriärer i arkitekturfoto
Senast ändrad Andrea Singer är arkitekten som skolade om sig till fotograf. Genom arkitekturfoto kan hon kombinera sina båda yrkesroller och få det bästa av två världar. – Arkitekturfoto handlar om att fånga atmosfären, rummet och materialen, säger hon.
Intervjuer