– Samarbetet ska ge influenser från en av världens mest spännande bildkulturer och även handla om interkulturell kommunikation. Fotoskolans studerande kommer att göra två veckors praktik hos japanska fotografer, säger Mikael Cronwall, utbildningsledare på Fotoskolan STHLM.
Mikael Cronwall, som också ansvarar för Erasmus på Fotoskolan, har länge intresserat sig för den japanska fotografiska kulturen.
– Att göra ett utbytesprojekt där vi låter unga fotografer från våra två länder träffas och utbyta erfarenheter och se in i varandras bildkulturer har alltid stått högt upp på min önskelista.
Det var i samband med en resa till Tokyo i februari 2024, som arrangerades av Fotoskolans kommersiella partner Fujifilm Nordic, som Fotoskolan kontaktade ett antal japanska fotoskolor och frågade om de var intresserade av ett samarbete.
– En skola svarade och var mycket positiv, och på den vägen är det!
Olika bildkulturer korsbefruktar varandra
Samarbetet går ut på att föra samman svenska och japanska fotostuderande och låta de båda ländernas bildkulturer korsbefrukta varandra. Man kommer att göra ett fotografiskt projekt på vardera skolan som båda kommer att handla om design. Från Fotoskolan deltar de studerande med ett fotografiskt projekt med kommersiell inriktning om olika typer av svensk design presenterat i en Stockholmsmiljö.
– Svensk och japansk fotografisk kultur är mycket olika men samtidigt mycket lika till vissa delar. Till exempel så delar vi fascinationen för färg och form.
Projektet är från svensk sida en del av Fotoskolans Erasmusprojekt men stöds även av Fujifilm i både Japan och Sverige. Första steget i projektet är att Mikael Cronwall från Fotoskolan åker till Tokyo och undervisar de japanska studenterna på Tokyo Polytechnic University Department of Photography.
– Jag kommer att hålla en workshop där vi ska tala om likheter och skillnader mellan svenskt och japanskt fotografi. Jag ger även en föreläsning där jag presenterar den svenska fotohistorien och samtida fotografi.
I november 2024 kommer en grupp japanska fotostuderande till Fotoskolan. Under en vecka kommer de att få ta del av fotografi i Stockholm på en mängd olika sätt, som studiebesök, workshops och möten med studerande på Fotoskolan.
– Vi kommer att ha två föreläsningar av dr Ryo Ohwada, assisterande professor i fotografi vid Tokyo Polytechnic University, om japanskt fotografi. I november blir det en mindre utställning på Kungstensgatan 45 med bilder från de båda skolornas projekt.
I februari 2025 åker slutligen tio studerande från Fotoskolan till Tokyo för att nätverka och för att göra praktik hos japanska fotografer.
– Den 7 mars avslutas projektet med en vernissage för en omfattande utställning med projektets bilder på Fujifilms eget galleri i Tokyo!
Fotoutbildning i Sverige och Japan
Tokyo Polytechnic University Department of Photography utbildar fotografer på högskolenivå i en fyraårig utbildning. Universitetet härstammar från Japans äldsta fotografiska utbildning från 1923. Man har cirka 350 studerande och utbildar brett i allt från kommersiellt fotografi till mer konstbaserat fotografi.
– Det japanska universitetet har en mängd olika utbildningsprogram i allt från Manga till fotografi och motsvarar ungefär Konstfack i Sverige.
Projektet genomförs på engelska med viss simultantolkning till och från japanska och förhoppningen är att de japanska studenternas bildkommunikativa engelska kommer att förbättras tack vare projektet.
– I Japan finns helt andra resurser än vad vi har på Fotoskolan. Utbildningen är störst i Japan och arbetar fortfarande delvis traditionellt med analogt fotografi och äldre fotografiska metoder.
– Jag ser fram emot ett spännande utbyte där nästan vad som helst kan hända, och hoppas att projektet är början på ett större samarbete!