Utbildningens innehåll
Här kan du läsa om kurserna som ingår i Gitarrakademin.
Ensemble och workshops med gästlärare
242 timmar
Innehåll
Du spelar ihop med ackompanjerande musiker, ibland med gästlärare, och jobbar med improvisation, notspel och regelbundna uppspel som är öppna för publik. Då och då ges ”open councelling” av olika lärare.
Mål
Efter kursen har du utvecklat din förmåga att spela i samklang med en grupp, lärt dig bidra till helheten och lösa uppdrag i till exempel improvisation, komposition och transponering inom olika genrer, för olika lärare. Du har också lärt dig att planera och förbereda scenframträdanden inom olika genrer som del av en ensemble, och har förståelse för olika genrers roller och möjligheter.
Enskild undervisning
44 timmar
Innehåll
Du utvecklas på ditt instrument utifrån individuell nivå och inlärningsförmåga. Undervisningen innehåller utveckling av teknik och konstnärligt uttryck samt publika framträdanden.
Mål
Efter kursen har du stärkt din förmåga som elgitarrist genom att utveckla din teknik och ditt konstnärliga uttryck. Du har också fått kunskaper om repertoar och genrer som gör att du kan arbeta i många olika musikaliska miljöer.
Gehör och notläsning
220 timmar
Innehåll
Under kursen arbetar du med gehörsövningar med inriktning på intervall, ackord, skalor och rytmer.
Mål
Efter kursen kan du utifrån gehör identifiera de musikaliska intervallen och vanliga ackord. Du har också lärt dig att läsa melodier från bladet och höjt din förmåga till a prima vista-spel.
Music Business
132 timmar
Innehåll
Du får kunskap om branschens olika aktörer (STIM, SAMI, publishing, skivbolag), marknadsföring, profilering och promotion samt musikjuridik med kontrakt, upphovsrätt och skatteregler. Kursen innehåller också samtidsanalys med fokus på nya kanaler, medier, trender och framtidsspaningar inom musikbranschen.
Mål
Efter kursen har du de kunskaper som krävs för att självständigt klara dig som elgitarrist i musikbranschen. Du har lärt dig hur musikbranschen fungerar och vilka förutsättningar, möjligheter, skyldigheter och fallgropar du behöver förhålla dig till som musikentreprenör.
Musikteori
44 timmar
Innehåll
Kursen fokuserar på musiklära och musikteoretiska begrepp, skalor, intervall, notation, ackord och harmonisering samt gehörsträning av puls, rytm, melodi, harmoni och form.
Du lär dig också satslära och harmonisk analys, notering av klingande musik, a prima vista-spel och aktivt lyssnande.
Kursen går i genom olika genrer och stilar och deras uppbyggnad och hur de kan användas för musikaliskt uttryck. Du får också verktyg och metoder som kan omsättas i praktiskt musicerande och musikskapande.
Mål
Efter kursen har du kunskap om musiklära och musikteoretiska begrepp, har övat upp gehör, satslära och harmonianalys. Du har också lärt dig hur olika genrer och stilar är uppbyggda och hur de kan användas i praktiskt musikskapande.
Rytmik
88 timmar
Innehåll
På kursen arbetar du med upprepad färdighetsträning i puls, tempo, notvärden, rytmer, taktarter och fraser för att öka din rytmiska förmåga till precision och exakthet.
Mål
Efter kursen kan du med exakthet utföra olika rytmiska utmaningar i notläsning samt via gehör, med och utan instrument.
Studioinspelning
110 timmar
Innehåll
Lärarledd och självständig musikproduktion i studio, komposition och arrangemang, ljudteknisk fördjupning och eget projektarbete med inspelning av verk.
Mål
Efter kursen har du förmågan att självständigt skapa och producera ett inspelat verk i studio och kan på egen hand arrangera och producera en studioinspelning.