
– Det roligaste med mitt jobb är all text jag läser, och att följa de studerande under året. Det är vansinnigt intressant att se andra människors skrivande i förändring, säger Yrsa.
Hej Yrsa, vem är du?
– Jag är författare och skrivlärare. Sedan jag blev färdig med min folkhögskollärarutbildning har jag främst arbetat på Jakobsbergs folkhögskolas skrivarlinjer samt i egen verksamhet. Sedan 2023 arbetar jag som huvudlärare för distansutbildningarna i skrivande på Konst & Kulturakademien. Det innebär att jag undervisar och handleder mina studerande på distans. Utöver det skriver jag själv, min debutroman Friläge kom ut på Brombergs 2019.
Varför ska man gå Skrivarlinjen distans och Skrivarlinjen projekt distans?
– Skrivarlinjen distans är en bred grundläggande utbildning i litterärt skrivande, där vi allteftersom året fortlöper tar oss igenom beståndsdel för beståndsdel av det litterära fältet.
Skrivarlinjen projekt distans är ett projektår där de studerande ägnar sig åt ett självständigt litterärt projekt, med stöd av textsamtal, seminarier inom relevanta områden och individuell handledning.
– De flesta som dyker upp på en utbildning i skrivande verkar på ett närmast magnetiskt vis ha hamnat där. Jag tror att skrivandet fungerar just så, att vi långsamt och oupphörligen rör oss mot det. Om man tycker att man befinner sig i det där magnetfältet, och helt enkelt inte kan låta bli att skriva, då ska man söka till oss.
Vad är mest utmanande med ditt jobb?
– All text jag läser. Det tar mycket tid att förbereda sig inför textsamtal och handledning, och det kräver en särskild sorts koncentration. Men textläsningen gör också att jag konstant befinner mig i rörelse. Det har upprättats ett rum i min hjärna endast för texterna. Där inne bor sådant jag läst av studerande i åtta års tid, och eftersom det är ett konstant flöde in så förändras också rummets flora och fauna ständigt.
Hur ser ditt eget skrivande ut?
– Det pågår dagligen. Jag är småbarnsförälder så jag har begränsat med tid, men jag har lyckats hitta ett fönster om morgnarna, där jag kan skriva en stund innan jag börjar med dagens arbete.
Har du några bra skrivtips att dela med dig av?
– Att läsa. Det finns inga genvägar. I övrigt tycker jag att det är en god idé att skriva om det man inte kan sluta tänka på, det som håller en vaken om nätterna.
Har du någon favoritförfattare, och i så fall varför?
– Besatt av Leonard Cohen. Jag har varit det i femton års tid och upptäcker fortfarande nya bottnar i honom. Han intresserade sig för andlighet, och den mystik som är inneboende i varje skapande människa; den där glödande marken som trots att den glöder måste beträdas. Cohens texter håller helt enkelt i gång mig, kanske kan man säga att han hjälper mig att ta risker i mitt skrivande.