Från dans till arkitektur

Senast ändrad

Efter att ha studerat danspedagogik i två år på universitetet var det dags för Moa Thulin att prova något nytt. Nu går hon andra terminen på Arkitekturutbildningen på Konst & Kulturakademien, och är överraskad över hur mycket hon lärt sig på så kort tid. Under våren planerar hon att söka till både Arkitekturprogrammet och ingenjörsprogram på KTH och Chalmers!

Moa Thulin, studerande Arkitekturutbildningen

– I framtiden har jag en dröm om att kunna jobba inom arkitektur, byggnad och konstruktion med fokus på hållbarhet, säger Moa.

Moa är 25 år och uppvuxen i Åmål, men flyttade hemifrån redan som 16-åring för att börja studera dans på Sundstagymnasiet i Karlstad. Där bodde hon fram tills att hon flyttade till Stockholm 2024 när hon kom in på Arkitekturutbildningen. Dessförinnan studerade hon dans och danspedagogik på universitetet.

Varför valde du att söka till Arkitekturutbildningen?
– Jag sökte till Arkitekturutbildningen eftersom jag ville prova på något nytt! Jag har alltid trivts med att vara kreativ men också att få vara problemlösare. När jag började titta närmare på ämnet arkitektur så blev jag väldigt intresserad då det har mer likheter med dansen än vad man kan tro. Man jobbar mycket med rummet och det rumsliga, och det finns ofta en tydlig rytm inom både arkitektur och dans.

– Så jag kände att det skulle vara väldigt roligt och intressant att få prova på ett år med arkitektur utifrån mina tidigare erfarenheter och kunskaper och se vart det kunde ta mig!

Vad är det bästa med utbildningen?
– Det bästa med utbildningen är att den är så pass bred – man lär sig otroligt mycket på kort tid. Utbildningen har ett varierat upplägg och innehåller olika moment som platsbesök, föreläsningar, litteratur och mycket praktiskt arbete. Något som är extra roligt med utbildningen är att man får jobba väldigt nära erfarna arkitekter, som man lär sig massor av!

Vad är det viktigaste du har lärt dig hittills på utbildningen?
– Det viktigaste jag har lärt mig är hur en arbetsprocess kan gå till, när man ska arbeta fram ett projekt som man blivit tilldelad. Det ger en bra inblick i hur det kan komma att fungera i framtida studier och i jobbsammanhang.

– En annan viktig sak som jag har fastnat för under utbildningens gång är begreppet Hållbar arkitektur. Det är ju ett högaktuellt tema som är bra att känna till, och något som jag gärna lär mig mer av i framtiden.

Har du några tips till blivande studerande på Arkitekturutbildningen?
– Mitt främsta tips är “Trust the process”. Ibland kan det kännas överväldigande att ta in så mycket ny information och kunskap på kort tid, och därför är det viktigt att man litar på att man kommer få med sig all kunskap allteftersom. Ett annat råd är att lära känna sina klasskamrater. Man får mycket hjälp av varandra och det är väldigt roligt och intressant att bolla idéer eftersom alla kommer in med olika erfarenheter.

Vad har du för framtidsplaner?
– Nu till våren kommer jag att söka vidare till högskola och universitet, bland annat KTH i Stockholm och Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Jag kommer att söka både Arkitekturprogrammet och ingenjörsprogram.

Läs mer om Arkitekturutbildningen här