Avgift och CSN
Här hittar du viktig information om avgifter, fakturering och hur du ansöker om studiemedel. Utbildningen är studiemedelsberättigad, och du kan ansöka om merkostnadslån från CSN. Läs vidare nedan för mer detaljerad information.
Avgift och fakturering
Här hittar du en översikt över inskrivnings- och utbildningsavgifter samt faktureringar. Läs noga igenom informationen för att säkerställa att du har koll på vad som gäller för betalningar under din utbildning. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta skoladmin@folkuniversitetet.se
Utbildningsavgiftens totala belopp är 86 000 kr, inkl. en inskrivningsavgift på 2000 kr. Avgifterna faktureras vid olika tidpunkter:
1. Inskrivningsavgiften: är en engångsavgift som faktureras separat när du tackat ja till din plats. Den återbetalas inte vid avanmälan.
Fakturering: Faktura skickas endast till dig som blivit antagen och tackat ja. Tidpunkten för när fakturan skickas beror på när du blev antagen:
- Antagna i juni: fakturan skickas i slutet av juni.
- Antagna från juli: fakturan skickas i augusti.
- Reservantagna: fakturan skickas cirka två veckor efter att du har tackat ja till erbjuden plats.
2. Utbildningsavgift: faktureras terminsvis i två delbetalningar. Avgiften kan finansieras med merkostnadslån från CSN
Fakturering: Fakturan för terminsavgiften skickas cirka två veckor efter respektive terminsstart.
Betalningstiden för samtliga avgifter är 15 dagar. Hela utbildningsavgiften ska vara betald innan utbildningen avslutas. Läs våra anmälningsvillkor
Frågor och svar om betalning:
- Kan jag delbetala?
Vi är restriktiva med delbetalningar. Vid särskilda skäl, kontakta skoladmin@folkuniversitetet.se. - Hur gör jag om någon annan än jag ska betala avgiften (privatperson eller företag)?
Kontakta skoladmin@folkuniversitetet.se för instruktioner. - Var hittar jag betalningsvillkoren?
Här hittar du våra Anmälningsvillkor
CSN – studiemedel och merkostnadslån
Här hittar du information om bl.a. hur du ansöker om studiemedel och merkostnadslån från CSN, vad en studieförsäkran är, hur du lämnar in den och vad studiemedelskvoten innebär.
Är utbildningen studiemedelsberättigad?
Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad och står under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan.
Studiemedelskvot
Utbildningen är på eftergymnasial nivå med studiemedelsskolkvot B1. Klassificeringen påverkar endast hur CSN hanterar studiemedlet, inte utbildningens nivå eller kvalitet. Läs mer om studiemedelskvot.
Vad innebär det?
Det innebär att du har rätt till studiemedel på eftergymnasial nivå B1. Kontrollera med CSN hur många veckor du har kvar inom denna kvot och hur mycket du kan låna för att kunna finansiera hela din utbildning. Läs mer om Antal veckor med studiemedel - CSN
Frågor och svar om CSN:
Vad är merkostnadslån och hur ansöker jag om det?
Merkostnadslån är ett extra lån utöver det vanliga studielånet för att bl.a. täcka utbildningsavgiften. Kontrollera alltid direkt med CSN hur mycket studiemedel du kan få beviljat.
Så ansöker du:
Steg 1: Ansök via CSN hemsida: Så ansöker du om studiemedel
Steg 2: Välj skolform, ort och utbildning enligt följande:
- Skolform: Konst och kulturutbildning/kompletterande utbildning.
- Ort: Stockholm.
- Skola: Folkuniversitetet i Stockholm.
Steg 3: Ange terminstider
Steg 4: Kryssa i om du vill ansöka om merkostnadslån för utbildningsavgiften.
Steg 5: Lämna in studieförsäkran första skoldagen (se detaljer nedan).
Vad är en studieförsäkran?
Studieförsäkran är ett intyg till CSN som bekräftar att du ska studera enligt beslutet. Den ska signeras av både dig och skolan. Utbetalning sker först när försäkran är inskickad till CSN. Läs mer om Studieförsäkran
Hur lämnar jag in studieförsäkran?
Lämna studieförsäkran till skoladministrationen för underskrift första skoldagen alternativt maila den till skoladmin@folkuniversitetet.se. Efter underskrift skickar du blanketten vidare till CSN, adressen står på blanketten.
När får jag mina pengar?
CSN betalar ut studiemedlet efter att de mottagit din studieförsäkran. Kontrollera utbetalningsdatum hos CSN.
Kan jag få omställningsstudiestöd?
Ja, om du är mellan 27 och 62 år och har arbetat under en längre tid kan du vara berättigad till omställningsstudiestöd via CSN. Stödet kan hjälpa dig att bredda din kompetens genom utbildning så att du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att byta spår. Läs mer om omställningsstudiestöd här.
Terminstider
Höstterminen 2025: 8 sept. 2025 – 23 jan. 2026 (v. 37-4)
Vårterminen 2026: 26 jan. 2026 – 12 juni 2026 (v. 5-24)
Med reservation för ändringar.
Om du har frågor så kontakta oss gärna via skoladmin@folkuniversitetet.se eller 08-789 42 00.