Konstnärligt projekt

Konst- och kulturutbildning Stockholm

Vill du utveckla och fördjupa ditt konstnärliga uttryck i projektform? På Konstnärligt projekt arbetar du självständigt, tematiskt och idébaserat med ett eget konstnärliga projekt inom ett område där du har förkunskaper, exempelvis bildkonst, koreografi, dans, silversmide eller animation.

Ansök nu
Ett konstprojekt skapat av en studerande på Konstnärligt projekt.
Omfattning
Heltid. HT25-VT26: 8 sep 2025 – 12 jun 2026
Studiemedel
Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.

Kontakta oss

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.

Läs också mer om avgift och CSN här.

Om Konstnärligt projekt 

Utbildningen passar både för dig som vill fördjupa dig inför vidare konstnärliga studier, och för dig som redan är verksam inom ett konstnärligt område och vill ge tid att utveckla ett projekt på professionell nivå.  

Studierna är projektbaserade och fokuserar på ditt eget konstnärliga arbete. Du arbetar både självständigt och i grupp med egna projekt och idéer, och får stöd genom lärarledda uppgifter. Utbildningen ger dig möjlighet att, beroende på klassens olika fördjupningsprojekt, ta del av konstnärliga processer inom en mängd olika uttrycksformer som animation, bildkonst, dans, design, installation, performance, silversmide, skulptur, textbaserad konst och video. Du ges goda möjligheter att utforska tvärkonstnärliga utbyten och samarbeten. Ett viktigt moment under utbildningen är dokumentationen av ditt arbete. Du skapar en portfolio som speglar din utveckling och kan användas för att söka vidare till studier på högskola eller i yrkeslivet, både i Sverige och internationellt.  

Undervisningen bygger på samtal och diskussioner, både enskilt och i grupp, med lärare och gästlärare. Praktiskt arbete varvas med teoriundervisning samt olika kortare material- och teknikgenomgångar. Kurserna Konstnärligt gestaltningsarbete A och Konstnärligt gestaltningsarbete B utgör stommen av höst- och vårtermin som för ditt projekt framåt. I kursen Konstnärlig orientering, teori och historia övas kritiskt tänkande och reflektion kring det egna arbetet i relation till en samtida och historisk kontext. Under vårterminen slutför du din portfolio i kursen Portfolio/Performativ presentation. Läsåret avslutas utåtriktat med kursen Publikt projekt där du självständigt arrangerar ett eget publikt event för ditt projekt.

Under utbildningen får du: 

  • Lärarledd undervisning som föreläsningar, tekniska genomgångar, feedbacksamtal, övningar och självständigt arbete under handledning.
  • Den lärarledda undervisningen är i regel en dag i veckan. Utöver detta ges regelbunden individuell handledning samt gemensamma föreläsningar. 
  • Egen studietid i form av längre och kortare uppgifter som du arbetar med självständigt individuellt eller i grupp.
  • Tillgång till anpassade lokaler beroende av ditt eget uttryck, så som danssal, ateljé för måleri, teckning, grafiktryck, lera, gips, betong, trä, andra skulpturala material, installation, foto, video och digitala verktyg.
  • Du har en egen arbetsplats i en gemensam ateljé med tillgång även kvällar och helger.
  • Undervisning av yrkesverksamma och högskoleutbildade lärare inom konst och design.
  • Gästföreläsningar tillsammans med andra konstnärliga utbildningar. 
  • Fördjupad kunskap och förståelse för ditt ämnesområde och konstnärliga processer. 
  • Portfolio. Dokumentation av ditt arbete som visar din konstnärliga utveckling. 
  • Redovisningar. Gruppredovisningar där du övar på att presentera och ge feedback på arbeten. 
  • Publika samarbeten. Projekt med andra konstnärliga utbildningar och externa aktörer samt medverkan på en gemensam Vinter- och Vårutställning i skolans lokaler.


Ansökan 

För att vara behörig till utbildningen behöver du gymnasieexamen eller motsvarande samt förkunskaper inom det fält du väljer att fördjupa dig i. Du ansöker med betyg, arbetsprov och personligt brev där du beskriver din projektidé och ambition. Läs mer och ansök här.


Efter utbildningen

Våra tidigare studerande har efter studierna sökt sig vidare till konstnärliga högskolor som Konstfack, Kungliga Konsthögskolan, HDK-Valand, Malmö konsthögskola och internationella institutioner som The Royal Academy of Art i Nederländerna. Många har fortsatt sin konstnärliga utveckling och arbetar idag som konstnärer, formgivare, illustratörer eller grafiska designers. 

Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN. 

Med reservation för ändringar