Skrivarlinjen projekt
Sitter du med ett skrivprojekt som du har kommit en bit med? Det kan exempelvis vara prosa, poesi, filmmanus, essä, dramatik eller något som du ännu letar en form för. Vill du ägna ett år åt att fördjupa och utveckla ditt projekt i gemenskap med andra och med hjälp av handledning, både individuellt och i grupp? Välkommen till Skrivarlinjen projekt!
Ansök nu- Omfattning
- Heltid. HT25-VT26: 8 sep 2025 – 12 jun 2026
- Studiemedel
- Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.
Kontakta oss
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.
Läs också mer om avgift och CSN här.
Om Skrivarlinjen projekt
Skrivarlinjen projekt är en studiemedelsberättigande utbildning som vänder sig till dig som vill ägna dig åt ett litterärt projekt på heltid under ett år. Du har redan gått en grundläggande skrivarutbildning – antingen hos oss eller på en annan skrivarskola – eller har erfarenhet av skrivande och läsande sammanhang från andra håll, exempelvis genom ditt yrkesliv. Under två terminer får du en unik förutsättning att utveckla ditt skrivprojekt: att på djupet lära känna textens drivkrafter och motiv och att utveckla tematik, samt att finslipa ditt skrivsätt stilistiskt och språkligt.
Undervisningen bygger på samtal och diskussioner, både enskilt och i grupp, med lärare och gästlärare. Läsåret inleds med kursen Introduktionsveckor, där du introduceras för studier i litterär gestaltning, presenterar ditt projekt och lär känna dina klasskamrater och deras projekt. I kursen Eget projekt ingår lärarledda textsamtal, fördjupningsövningar samt sammanlagt 16 timmar individuell handledning med en handledare som valts ut för att passa just ditt projekt. Parallellt löper också kursen Litterär orientering och litteraturteori, där du övas i kritiskt tänkande och reflektion kring samtida och historisk litteratur samt att sätta ditt eget skrivande i relation till olika litterära uttryckssätt. I kursen Branschkunskap ges du fördjupade kunskaper om olika aktörer inom litteraturbranschen och andra närliggande branscher samt villkor, avtal och rättigheter. Läsåret avslutas med slutseminarier och uppläsning.
Vi samarbetar under året med bland andra utbildningen Konstnärligt projekt, genom gemensamma seminarier och projekt och du kommer under året möta många konstnärliga uttryck. Genom samarbeten med bland annat bibliotek ges du också möjlighet att läsa upp texter på scener i centrala Stockholm.
Skrivarlinjen projekts huvudlärare är författaren och kritikern Donia Saleh. På utbildningen undervisar också bland andra Hanna Johansson, Erik Lindman Mata, Sophie Vuković och Nina Wähä. Lärare och handledare är olika för varje läsår, då undervisningen i viss mån anpassas till inriktningen på de studerandes projekt.
Utbildningen är på svenska, såväl i undervisningen som i deltagarnas texter. Enstaka textexempel på engelska kan förekomma.
Utbildningen innehåller
- Lärarledd tid på plats torsdagar och fredagar
- Egen studietid med inläsning, skrivande och individuell handledning måndag-onsdag
- Textsamtal utifrån de egna projekten
- Individuell handledning på totalt 16 timmar, med en handledare som valts ut utifrån ditt projekts inriktning och behov
- Fördjupande övningar och seminarier utifrån de egna projekten
- Litteraturteori och fördjupande seminarier kring poetik, genre, kritik och andra relevanta områden
- Branschkunskap med studiebesök, föreläsningar och andra yrkesförberedande moment
- Uppläsningskvällar, samarbeten, studiebesök och andra utåtriktade aktiviteter
- En lärplattform (Learnpoint) där du tar del av schema, material, instuderingsuppgifter och nyheter relevanta för utbildningens kurser.
Ansökan och antagningskrav
För att vara behörig till utbildningen behöver du gymnasieexamen eller motsvarande.
Du ansöker med betyg, praktiskt arbetsprov samt ett personligt brev, där du bland annat redogör för dina tidigare erfarenheter av skrivarkurser eller motsvarande. Läs mer och ansök här.
Efter avslutad utbildning
Våra tidigare studeranden arbetar efter studierna med text på olika sätt, t.ex.:
Romanförfattare, poet, dramatiker, narrative designer i spelbranschen, film- och TV-manusförfattare, manusutvecklare, lektör, redaktör, skrivpedagog, projektledare och korrekturläsare på tidskrifter och förlag, kritiker, kulturskribent, konstnär, dramaturg.
Tidigare studerande har studerat vidare på bland annat Stockholms Konstnärliga Högskola, Litterär gestaltning på Valand, Story Academy, Alma Manusutbildning samt studier i biblioteks- och informationsvetenskap, förlagskunskap, litteraturvetenskap och estetik på universitet och högskola.
Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.
Med reservation för ändringar.