– Jag gick först Konstskolans grundutbildning, och för mig var det självklart att söka vidare till projektåret, säger Ella Pettersson, som gick ut Konstskolans heltidsutbildning Projektkonst (som nu heter Konstnärligt projekt) förra våren.
Vad gör du nu?
– Efter utbildningen hörde jag av mig till konstnären Éva Mag, som var en av gästlärarna under projektåret. Nu har jag assisterat henne till och från sedan i höstas och det har varit superspännande. Jag fortsätter även utforska textilhantverket genom nya virkprojekt och en kurs i vävning.
Vad tyckte du var det bästa med projektåret?
– Det bästa med utbildningen var den fria tillgången till egen ateljéplats och den individuella handledningen från våra engagerade lärare. Även upplägget med eget arbete, teorilektioner, samtal, föreläsningar och studiebesök passade mig väldigt bra.
– Jag hade precis hittat tillbaka till virkningen och var jättetaggad på att ägna mig åt det ett helt år!
Vad är det viktigaste du tar med dig från Konstskolan?
– Det absolut viktigaste jag tar med mig från Konstskolan är att arbete ska vara roligt. Det var ett utmanande år på många sätt men under utbildningen hittade jag tillbaka till det textila hantverket som jag älskar. Jag har fått verktyg för livet och stärkt självförtroende i både konsten och vardagen.
Vad skulle du ge för råd till blivande studerande på utbildningen Konstnärligt projekt?
– Mitt råd till dig som söker Konstnärligt projekt är att gå på alla individuella handledningar och gruppsamtal som utbildningen erbjuder. Det kan vara lite läskigt men det är mer än värt det! Var inte rädd för att dela med dig av dina processer, det är kul att få växa tillsammans.
Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Nu till hösten ska jag studera textilvetenskap på Uppsala universitet för att lära mig mer om den historiska och kulturella kontexten kring min praktik. Jag drömmer om en egen ateljéplats där jag kan sprida ut mig och låta min konst växa.
Om utbildningen Konstnärligt projekt (tidigare Projektkonst)
Under utbildningen fördjupar du dig individuellt eller i grupp i ditt eget konstnärliga arbete inom olika teman och koncept. Fokus ligger på det egna konstnärliga utforskandet och lärarledda projektuppgifter. Utbildningen ger dig möjlighet att, beroende på klassens olika fördjupningsprojekt, ta del av den konstnärliga processen inom en mängd olika uttrycksformer, så som animation, bildkonst, dans, design, installation, performance, silversmide, skulptur, textbaserad konst, video mm. I din ansökan beskriver du själv vilket uttryck du vill fördjupa dig inom.