Hur kom det sig att det blev just keramik?
– Jag har alltid varit intresserad av form, arkitektur och hantverk. Men jag halkade in på keramik av en slump, efter att jag på gymnasiet fick chansen att prova på att dreja och blev fast. Sedan dess har jag utbildat mig vidare i Sverige, Finland och Danmark, och idag arbetar jag med egen keramisk produktion, främst genom drejning men också som formgivare i både keramik och glas. Jag tycker om lerans oändliga möjligheter, att materialet är så direkt och kan formas i handen. Jag hittar mitt driv i den tekniska och konstnärliga utmaningen, lerans känslighet och styrka och i att få göra produkter som används.
Vad ser du fram emot i din roll som huvudlärare på utbildningen?
– Jag ser fram emot att få möta de studerande och få vara en del av deras process och resa med keramiken. Att hjälpa och inspirera dem att hitta sitt uttryck och verktyg till att kunna arbeta med keramik. Sen är det såklart spännande att få vara med och forma och utveckla en helt ny keramikutbildning, i nya lokaler, renoverade för den här typen av verksamhet.
Berätta lite om utbildningen Keramik. Vem ska gå utbildningen?
– Alla som vill lära sig mer om keramik och designprocessen. På utbildningen lär du dig hantverket samtidigt som du får en utbildning i konst- och designprocessen. Man arbetar med uppgifter inom hantverkstekniker, färg och form, design- och konsthistoria och utbildningen förbereder dig för vidare studier på högskola och är ett steg mot ett yrkesliv inom keramisk formgivning.
Hur känns lokalerna i Gustavsberg?
– Mycket bra! Konstskolans lokaler är ett av fabrikens gamla omklädningsrum, här har alla som arbetat på fabriken passerat till och från arbetet så det sitter mycket historia i de här väggarna. Lokalerna är varsamt renoverade och än finns fabrikens originalträdörrar och kakel på väggarna. Här finns tre stora brännugnar, glasyrlabb, två stora ateljéer med fint ljus, flertalet drejskivor och stora fina arbetsbord.
Hur känns det att få hålla utbildningen i just den miljön?
– Det känns så kul att kunna välkomna de studerande till hamnen och fabriken med all sin historia. Alla byggnader, porslinsfabriken och allt porslin som fortfarande tillverkas där, i samma byggnad, och har gjort det i snart 200 år. Här finns också Gustavsbergs porslinsmuseum runt hörnet och över 100 ateljéer med verksamma konsthantverkare, formgivare och konstnärer vägg i vägg med skolans lokaler. Det känns väldigt inspirerande och självklart att utbilda keramiker i den här miljön.