Utbildningen blev en fullträff – och en vändpunkt

Senast ändrad

Unn Tiba, före detta balettdansare och fotograf, valde att skola om sig, och går nu sista terminen på Silversmide och Smyckesdesign. Redan efter ett par veckor på utbildningen visste Unn att hon hamnat rätt. Till hösten har hon sökt in till fortsatta hantverksstudier. Drömmen är att formge och tillverka smycken inom ett par år!

Fotografi på Unn Tiba, studerande på Silversmide och Smyckesdesign.

– Jag skulle vilja uppmuntra alla som har en passion för smide och metallarbete att unna sig det här fantastiska året som faktiskt kan bli en vändpunkt i livet, säger Unn Tiba om den ettåriga heltidsutbildningen Silversmide och Smyckesdesign på Konstskolan.

Unn Tiba jobbade som klassisk balettdansare på Operan i Stockholm från det att hon var 17 år tills hon fyllde 40, då hon gick i pension. Efter det utbildade hon sig till fotograf och har jobbat drygt 10 år i egen firma. Som för många andra ändrades hennes yrkesliv under Coronapandemin och hon bestämde sig för att göra något av sin tidigare hobby med smycken.

– Jag har jobbat kreativt och konstnärligt hela mitt liv och vet att jag trivs bäst när jag får vara i en skapande kontext, säger Unn Tiba.

Varför valde du att söka till Silversmide och Smyckesdesign på Konstskolan?
– Jag tog en helgkurs i silversmide på våren 2023 och såg då en affisch om helårsutbildningen och kände hur den talade till mig. Efter några timmars överläggning med mig själv så ansökte jag och fick under sommaren veta att jag kommit in.

– Min idé när jag började utbildningen var att hålla mig öppen och se vad det ledde till, men väldigt snart kände jag att det här vill jag fortsätta med! Redan i oktober ordnade jag med en lärlingsplats och nu har jag sökt till båda lärlingsutbildningarna på Hantverksakademin i Stockholm och distansutbildningen Hantverkslärling i Leksand och håller tummarna för en plats.

Vad tycker du är det bästa med utbildningen?
– Det bästa med utbildningen är bredden av tekniker man får lära sig. Men även de övriga ämnena som teckning och måleri samt foto av smycken. Dessutom har vi föreläsningar med olika konstnärer samt gör studiebesök, som öppnar upp för vidare lärande och ger en förståelse för yrket.

– Utbildningen har väldigt kompetenta och erfarna lärare som uppmuntrar till stor konstnärlig frihet inom ramen för varje uppgift, och man hamnar väldigt snabbt utanför sin comfort zone och kommer på så vis vidare i sin utveckling. 

– Skolans smedja är en liten oas där man får ägna sig helhjärtat åt smidets alla delar. Oavsett tidigare bakgrund, ålder eller erfarenhet från tidigare smide kommer året på Silversmide och Smyckesdesign öppna upp för något nytt.

Vad har du för framtidsplaner och drömmar?
– Jag hade nog inte trott att jag skulle dyka in i det som kan bli ett nytt yrke för mig när jag började utbildningen i september. Jag har byggt upp en arbetsstation hemma i källaren som jag vill utveckla till en smedja. Min dröm är att formge och tillverka smycken inom ett par år, efter att jag gått det tvååriga lärlingsprogrammet som jag sökt.

– Året på Silversmide och Smyckesdesign har flugit förbi snabbt, och jag är glad att jag hittat en väg till fortsättning och djupare kunskaper.

Läs mer om Silversmide och Smyckesdesign