Hej Amelie, hur kommer det sig att du går sista året på gymnasiet i Nairobi?
– Under hela min gymnasietid har jag varit intresserad av att studera på den svenska skolan i Nairobi. En vän till familjen studerade där och inspirerade mig till att också göra det. Jag ville upptäcka en ny kultur, ett nytt land och utmana mig själv – och vad är då bättre än att studera ett år i Kenya? Det är en unik möjlighet och jag tycker att alla som har chansen bör ta den och gå utanför sin comfort zone.
Kan du kort berätta om hur det är?
– Att plugga på svenska skolan i Nairobi är väldigt stimulerande och händelserikt, samtidigt som det är familjärt och mysigt. Eftersom skolan är liten kommer man både elever och lärare mycket nära, vilket gör att det finns goda möjligheter till bra studieresultat! Det tar bara en minut att gå från mitt rum på internatet till klassrummet, vilket gör att man sparar otroligt mycket tid som annars hade gått till att pendla fram och tillbaka till skolan. Vi sitter ofta ute och pluggar i solen eller vid poolen. Varje helg anordnas det aktiviteter som kan vara allt från utomhusbio, fest på internatet och sportturneringar, till äventyr som safari, zip-line och rafting. Det finns något för alla och varje dag är olik den andra!
Trivs du?
– Jag trivs jättebra! Att åka hit är förmodligen ett av de bästa besluten jag tagit. Det känns helt overkligt att jag får vara med om detta äventyr och jag är otroligt tacksam över det. Lärarna och internatvärdarna är väldigt snälla och gör verkligen sitt yttersta för att alla ska trivas här. Det är nästan som att få en utökad familj. Tänk att jag i stället för att sitta hemma i gråa, kalla Sverige med en hög av läxor, befinner mig i varma, soliga Kenya och pluggar vid poolen till ljudet av tropiska fåglar!
Vad är det bästa med att studera i Kenya?
– Det är bästa med att studera i Kenya är alla de intryck och erfarenheter jag får av att bo här. Bara efter en och en halv månad har jag lärt mig otroligt mycket om Kenya och dess invånare, historia, kultur och samhälle. Det är väldigt annorlunda från Sverige och man får en helt annan förståelse för omvärlden och tacksamhet för hur bra vi har det. Jag har också sett djur och natur som jag tidigare bara sett genom TV-rutan.
– Ytterligare en bra sak med att studera här i Kenya är att det på många sätt är mer stressfritt än hemma. Det är ett helt annat lugn och eftersom det är så mycket roligt som händer utanför skolan, hinner man inte stressa över uppgifterna. Trots det så upplever jag att jag hinner med allt jag ska göra. Måndag till torsdag har vi två timmar avsatt tid för att studera, vilket gör att man aktivt pluggar och får gjort de läxor man behöver göra. Miljön är också väldigt rofylld och om jag ska vara ärlig känns det nästan som om jag har semester även om jag går i skolan.
Vad är den största skillnaden mellan en svensk och en kenyansk gymnasieskola?
– Svenska skolan i Nairobi är just en svensk skola, och därför skiljer sig undervisningen inte från den hemma i Sverige. Vi ska snart besöka en kenyansk gymnasieskola och lära oss mer, men jag känner ändå till några skillnader. En stor skillnad är att kvaliteten på skolorna varierar oerhört mycket. Här finns allt från små byskolor – där man sitter under ett träd på savannen och studerar – till stora och exklusiva privatskolor som ser ut som något hämtat ur en film. Utbildningen är med andra ord väldigt ojämlik och det får skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor hemma i Sverige att kännas helt betydelselös. Samhället är också väldigt korrumperat, vilket gör att vissa skolor får väldigt lite pengar från staten. Detta gör att rektorerna får arbeta mycket hårt för att få in pengar från biståndsorganisationer, samtidigt som de ska driva skolan.
Finns det något du saknar med Sverige och KSG?
– KSG är en fantastiskt bra skola och även om jag har det väldigt bra här så saknar jag min klass och många lärare. Min svensklärare var bättre än den jag har här, så henne saknar jag. Jag hade också en underbar fransklärare som jag aldrig kommer att glömma! Det känns tråkigt att jag inte kommer att ta studenten med min klass på KSG, för jag trivdes väldigt bra med dem, men detta äventyr är värt så otroligt mycket och kräver att man får göra vissa uppoffringar.
– När det gäller Sverige så saknar jag framför allt mina kompisar, att gå ut i skogen och vissa livsmedel som inte finns här, till exempel kvarg, lax och proteinshakes. Även om kockarna här lagar fantastiskt god mat så finns det en rätt som de inte kan slå och det är KSG:s fiskpanetter eller fisknuggets med currysås!
Hur ser en normal skoldag ut?
– Under en normal skoldag brukar jag gå upp vid 08:00 och äta frukost. Varje morgon får vi en buffé där man kan välja mellan pannkakor, gröt, mackor med alla möjliga sorters pålägg, ägg, bacon, yoghurt, vattenmelon, kaffe, o’boy och te. Ofta får vi även mandazi med sirap som är kenyanska munkar. Skolan börjar vanligtvis klockan 08:30 och de flesta dagar har jag faktiskt bara en lektion på förmiddagen och därefter har jag håltimme. Håltimmarna är väldigt sköna eftersom man kan gå hem och lägga sig och sova om man känner sig trött. Jag brukar dock träna eller ligga vid poolen och plugga. Därefter är det lunch och återigen får vi en stor buffé av läckerheter. Efter lunchen så har jag återigen lektioner och så slutar jag mellan 14:00-16:30. Klockan 16:40 kan man ha så kallade after school activities – allt från löpning, fotboll, tennis, golf, basket och dans, till mer kreativa aktiviteter som körsång, armbandsskapande, måleri och liknande.
– Klockan 18:00 brukar vi få en smarrig middag och klockan 19:00-21:00 är det läxläsning. Under denna tid ska det råda studiero på internatet, vilket är väldigt skönt för då känner man inte att man missar en massa annat eftersom alla pluggar. Har man inga läxor kan man kolla på film. Efter läxläsningen så får vi kvällsfika och då finns det alltid mackor med pålägg, yoghurt med flingor, frukt, te och oboy, men vi får också något speciellt som kan vara amerikanska pannkakor, scones, popcorn, nachos med ost, dumpling eller mandazi. Efter kvällsfikat så umgås jag ofta med mina vänner innan jag går och lägger mig.
Vad gör du på fritiden?
– På fritiden brukar jag träna, antingen på mitt rum, på gymmet eller så springer jag. Jag brukar också umgås med mina vänner här på internatet och tillsammans brukar vi bada, gå till gallerian som ligger i närheten av skolan och handla snacks eller gå till Second hand-marknaden och fynda kläder. Jag köpte exempelvis ett par jeans för 40 kr! Utöver det älskar jag att läsa ute i solen eller på vår mysiga balkong!
Har du upptäckt någon favoriträtt eller frukt/snacks/dryck?
– Frukten här är mycket godare än hemma i Sverige. Eftersom allt är odlat i solen i Kenya, smakar frukten annorlunda och mycket mer. Jag kommer aldrig mer att äta en mango hemma för den kan inte ens mäta sig med mangorna här. Dessutom så kostar en mango bara 3 kr, till skillnad från 30 kr i Sverige. Förutom att frukten är utsökt så tycker jag väldigt mycket om den kenyanska maten. Mina favoriter är ugali och chapati. Ugali är väldigt annorlunda från maten vi äter i Sverige. Det ser nästan ut som potatismos, men det är en form av majsgröt som man kokat till en fast deg. Därefter tar man av små delar av degen och doppar det i grytor. Ugalin i sig smakar inte så mycket, men jag älskar konsistensen och när man äter det med smakrika grytor blir det väldigt gott.
– Chapati är nog det godaste brödet jag någonsin ätit. Det är ett platt, fluffigt bröd som man steker så att det får en god yta. All mat här på skolan lagas från grunden med färska råvaror, så varje gång det serveras chapati är det nybakat och varmt. Mums!
Kan du säga något på swahili?
– Ndio naweza! (Ja, det kan jag!) Jag har pluggat swahili sedan skolstarten och har lärt mig förvånansvärt mycket, vilket visar på hur bra undervisningen är här! Hemma studerade jag franska, och swahili är betydligt lättare eftersom varje ord uttalas exakt som det stavas. Här kommer en liten snabblektion:
Hej = Jambo
Hejdå = Kwaheri
Ha en bra dag = Siku njema
Tack så mycket = Asante sana
Så här kan man presentera sig: Jambo, jina langu ni Amelie. Ninatoka Uswidi lakini ninaishi Nairobi. Mimi ni mwanafunzi katika shule ya Uswidi.
= Hej, mitt namn är Amelie. Jag kommer från Sverige men jag bor i Nairobi. Jag är elev på svenska skolan.
Har du några planer på vad du vill göra efter studenten?
– Efter studenten så vill jag studera på Handelshögskolan. De har flera utbyten med internationella skolor, bland annat en i Paris. Jag skulle gärna plugga i Paris ett eller två år. Jag har också insett värdet av att resa och upptäcka världen och därför skulle jag gärna backpacka i Asien eller tågluffa i Europa. Några drömresmål är Indonesien, Japan, Australien och Nya Zeeland.