FAQ – vanliga frågor och svar
Vanliga frågor och svar om kurserna på Folkuniversitetets vuxengymnasium på distans.
Hur gör jag för att söka en kurs?
Du kan inte ansöka om utbildning hos oss, som man gör på KomVux, utan måste boka och betala på avdelningens hemsida. Bokning för satsning på betyg eller bara kursbevis är olika.
Vad kostar en kurs?
Priset beror på hur lång kursen är. Kostnader för kurslitteratur och betygsprov kan tillkomma.
Kan jag få betyg efter avslutad kurs?
Ja, men bara om:
- Utbildningen behöver bokas i samarbete med en juridisk person (ett företag/organisation med organisationsnummer förutom s.k. Enskild firma).
- Det stödjande företaget fyller i och skriver under en s.k. "Betygsbeställning".
- Betygssatsningen meddelas innan kursen startar.
- Du skickar in personbevis och gymnasiebetyg (eller annan utbildning med svensk pedagogik och på svenska).
- Att du för tillfället inte är inskriven på en gymnasieutbildning.
- Du måste också ha betyg i föregående kurs (om sådan finns).
Vad är en prövning?
Efter avslutad kurs kan du som läser mot kursbevis (som privatperson) göra en särskild prövning (betygsprov) i en kommun som erbjuder kursen. Det innebär att dina kunskaper i ämnet bedöms och att du får ett formellt betyg där. Kontakta vuxenutbildningen i den kommun där du önskar göra prövningen för mer information.
Vad kostar en prövning eller ett slutprov?
En ”särskild prövning” på Komvux kostar ungefär 500 kronor. Tänk på att kontakta den kommun där du önskar göra prövningen i god tid eftersom kommunerna vanligtvis bara erbjuder ett fåtal prövningstillfällen varje år.
Betygselever på Vuxengymnasium på distans måste erlägga en avgift om 800 kr inkl. moms för att få genomföra ett slutprov.
Här kan läsa mer om de regler som gäller för att få betyg på våra kurser.
Har jag någon kontakt med en lärare på kursen?
Ja. Du har alltid en lärare som svarar på frågor, ger dig återkoppling på inlämnade uppgifter och stöttar dig i dina studier. Läraren är tillgänglig på utbildningsplattformen Moodle och svarar vanligtvis på dina frågor inom 48 timmar (inlämningsuppgift = 1 vecka). Vid semester, internutbildning eller sjukdom kan det dock dröja lite längre.
Måste jag åka någonstans för att göra delprov, muntligt prov och slutprov?
Ett slutprov skall genomföras av alla som går för betyg. Idag görs nästan alla slutprov digitalt.
Du som går för betyg i nedanstående kurser skall dock göra ett Nationellt prov i någon av Folkuniversitetets lokaler i Trollhättan. Bokning sker med vår administration.
- Svenska- / Svenska som andraspråk 1–3
- Engelska 5–6
- Matematik 1–4
Vilka regler finns för när jag ska läsa på distans?
- Du får en begränsad studietid på dig att bli färdig med kursen.
- Vår avdelning är inte internationaliserad så all verksamhet sker på svenska (we are not internationalized so all our information and content is in Swedish).
- Om du blir aggressiv eller ovårdad i språket kan du bli avstängd från kursen.
- Om du går för betyg gäller SKOLFS 2011:1108, kap. 7, § 1 som säger att overksamhet i 3 veckor eller mer utan giltig orsak automatiskt betyder att Du räknas som att ha avbrutit kursen.
- Läraren är inte tillgänglig 24/7 så man kan inte kräva respons på egna villkor.
- Om du stöter på tekniska problem eller om läraren inte svarar inom rimlig tid så skall du ta kontakt med admin på vast@folkuniversitetet.se.
- Plattformen är öppen 24/7 förutom när Moodle uppdaterar sin programvara.
- Om du behöver betyg/kursbevis senast vid ett specifikt datum måste du meddela admin detta. Oftast handlar det om ifall eleven själv hinner med studietakten och det är inget som vi inom administrationen kan ta ansvar för. Vi tar hand om dig så gott vi kan men måste också känna till viktiga omständigheter i förväg.
- Verksamheten är inte anpassad för specialpedagogisk utbildning.
Kan jag få CSN-bidrag och lån när jag läser hos er?
Nej, tyvärr, det kan du inte, men vi har inget inflytande över detta. Du får fråga CSN kontor.
Kan ni skriva intyg till a-kassan om jag börjar läsa på distans?
Ja, vi kan skriva intyg om startad kurs, om genomförd kursplanering samt avslutad kurs efter att du har betalat avgiften för kursen.
Gäller betyget som ni skriver ut när jag söker in till högskolan och universitetet?
Ja, våra betyg är likvärdiga med betyg från gymnasieskolor och KomVux-enheter.
Hur betalar jag för kursen?
Dagen efter att du har bokat en kurs kommer en faktura som e-mail. Om du inte kan se fakturan kan den ha hamnat i ditt ”skräppostfilter” eller så kan du ha skrivit in fel mailadress vid bokningen.
Hur är kursen upplagd?
Våra kurser är indelade i olika moduler. Varje modul avslutas med en eller flera inlämningsuppgifter.
På utbildningsplattformen Moodle finns läs- och kursinstruktioner, internetlänkar, pdf-material, träningsprov, övningsuppgifter, projektarbeten, tal- och lyssningsfunktioner och inlämningsuppgifter beroende på kursinnehåll.
Vi har inga lektioner eller föreläsningar med närvarokrav. Det kan finnas länkar till tidigare föreläsningar från olika källor på internet, men vi har normalt inga inspelningar inlagda i kurserna.
I läsinstruktionerna finns beskrivet vilka delar av inläsningsmaterialet du ska använda för att arbeta med kursinnehållet. Om du hittar ytterligare uppgifter och frågebankar på nätet, i kurslitteraturen eller i andra kurser kan vi inte stödja dig med rättning och lösningskommentarer till dessa fristående delar.
Betalar jag själv för kurslitteraturen?
Ja, om det krävs kurslitteratur utöver innehållet på Moodle bekostas denna av dig, men det finns många sätt att erhålla litteraturen: köpa nytt eller begagnat, låna på biblioteket eller av en bekant o.s.v.
Vilken kurslitteratur behöver jag?
Du får en litteraturlista när din kurs startar. Administrationen svarar gärna på dina frågor om kurslitteratur via e-post, men du kan också hitta vår allmänna litteraturlista här.
När kan jag påbörja mina studier?
Betyg: Så snart vi har mottagit bevis på din betalning får du information om hur du gör för att skapa ett personkonto på vår utbildningsplattform Moodle. Om du går för betyg behöver också ha aviserade dokument vara hos oss i förväg innan du kan starta.
Kursbevis: Så snart vi har mottagit bevis på din betalning (alla) får du information om hur du gör för att skapa ett personkonto på vår utbildningsplattform Moodle. Vi har inget Fintech-samarbete (som Klarna, Trustly, Qliro o.s.v.) så dina betalningar går opreciserade till oss från banken. Därför kan det ta upp till 14 dagar innan vi får inbetalningslistor från banken och vår ekonomiavdelning har registrerat den på rätt kund samt avdelning på Folkuniversitetet.
Om du vill snabba upp kursstarten kan du ta en skärmdump (bild) av utgiften från din internetbank, dagen efter registreringen av den utbetalningen, och maila bilden till oss.
Hur lång tid kan jag studera?
Du ska vara klar med dina studier inom 10 eller 20 veckor (beroende på kursens gymnasiepoäng). I ditt starbrev, som du fick som e-mail vid start, finns information om detta.
Vilka behörighetskrav finns?
Vår avdelning har 2 utbildningsvägar:
Betyg: För att få påbörja en kurs mot betyg krävs ibland vissa förkunskaper och administrationen kan besvara frågor om vad det innebär för din kurs.
Kursbevis: Inga förkunskaper krävs, men det är bra om du tar reda på vilka de skulle kunna vara så att du kan räkna ut om du kommer att klara av kursen framgångsrikt.
Får jag lov att läsa upp ett redan godkänt betyg?
Ja. Vi har inte någon begränsning av antalet gånger man får försöka klara av en kurs.
Men vi har inte enbart betygsprov (så kallad särskild prövning) så du måste boka, betala och genomföra hela kursen hos oss. Du måste också uppfylla de krav som vi har på elever som går för betyg. Regler för betygssatsning finns här.