Lärplattform och kursstruktur

Studierna genomförs på vår lärplattform Moodle. Därför är det viktigt att du snabbt lär dig hur plattformen fungerar och har tillgång till en dator för att effektivt kunna bedriva studier online och på distans.

Moodle – digital lärplattform

Moodle är Folkuniversitetets digitala lärplattform. På plattformen hittar du din kurssida och Skolkorridoren. På kurssidan arbetar du med din kurs och hittar övnings- och examinationsuppgifter och här lämnar du också in dina kursuppgifter.

I Skolkorridoren hittar du bland annat kontaktinformation till skolans rektor, elevstödsteam och administration. Skolkorridoren fungerar också som informationskanal till elever om aktiviteter som sker utanför skolan.  

Genom lärplattformen har du kontakt med din lärare och med dina klasskamrater och det är också här som du informeras om dina studieresultat.

Moodle finns som app till mobiltelefoner, men Folkuniversitetet rekommenderar inte att du använder din mobiltelefon för att genomföra kursen. Bland annat för att vissa funktioner inte fungerar i appen.

Skapa ett konto på Moodle och logga in på din kurs

För att få tillgång till lärplattformen måste du skapa ett användarkonto och sedan registrera dig på kurssidan.

Instruktioner om hur du skapar ett konto på Moodle och hur du registrera dig på din kurs får du i ett separat mejl. Registrering ska vara gjort absolut senast på fredagen i din första kursvecka.

Har du ett konto men behöver hjälp kan du också själv försöka lösa problemet genom att läsa igenom Moodles självhjälpsinstruktioner.

Om du har frågor eller behöver hjälp med Moodle eller någon av de andra digitala undervisningsverktyg som används i kursen är du välkommen att kontakta skolans Moodle-stödlärare Sara Hägg: sara.hagg@folkuniversitetet.se

Arbetsplan, inlämningar och prov

Varje kurs har en arbetsplan som visar vad du som elev ska göra och när det ska göras. Arbetsplanen hjälper dig att planera och strukturera dina studier.

Du lämnar in dina uppgifter enligt arbetsplanen i Moodle varje vecka. Du får återkoppling på dina inlämnade uppgifter av din lärare cirka två veckor efter att du har lämnat in uppgiften.

Tekniska format: Distanslärararen kan öppna alla typer av Word-dokument och även Open Office. Om du behöver skicka en ljudfil eller en presentation ska du noga läsa igenom instruktionerna på Moodle innan du skickar in din fil. Fråga din lärare om du är osäker.

Prov (del- och slutprov) på kursen genomförs online via programmet Exam.net. Du kan INTE delta på Exam.net via din mobiltelefon! Dator med fungerande kamera som ska vara påslagen under hela provet är ETT KRAV.

Du kommer att få visa legitimation vid proven. Datum för prov finns i din arbetsplan. Mer information om prov och Exam.net får du från din lärare på kursen.

Plagiat och fusk. Gör inte det!

Det är viktigt att känna till vad du får och inte får göra som elev.

Det är INTE är tillåtet att låta någon annan löser dina uppgifter på kursen eller att använda otillåtna hjälpmedel vid prov. Det är INTE heller tillåtet att kopiera eller skriva av texter från nätet. Att använda AI-program för att skapa texter eller lösa uppgifter är inte heller tillåtet. Det räknas som en form av plagiat = kopiering.

Fråga din lärare om du känner dig osäker på vad du kan göra och inte kan göra.

Vid upptäckt av plagiat eller fusk underkänns den enskilda uppgiften. Vid upprepade tillfällen av plagiat och fusk rapporteras det till Rektor på Vuxenutbildningen. Här kan du som elev läsa mer om hur det fungerar och vad du behöver tänka på:
Urkunds plagiathandbok v1.6 - Tips och råd till studenter (uu.se)

Plagiat och fusk kan i värsta fall leda till att du blir avstängd från studierna.

Kontakt med läraren

Du kan kontakta din lärare via Moodle-plattformen (måndag–fredag) om du har frågor eller behöver hjälp i dina studier. Du använder dig av meddelandefunktionen i Moodle för att nå din lärare. 

Dina frågor kommer att besvaras av din lärare inom 24 timmar (måndag–fredag).

Handledning och webbinarium

Varje vecka har läraren ett webbinarium via Teams eller Zoom. Dag, tid och länk till mötet finns på kursens Moodle-sida. På webbinariet tar läraren upp aktuella områden på din kurs och du har även möjlighet att ställa frågor till din lärare om din kurs och dina uppgifter. Under webbinariet kan du också träffa dina klasskamrater och prata med dem.

Du har också möjlighet att kontakta din lärare via Moodle-plattformen och få skriftlig handledning kring dina studier.