Läs böcker och utmana ditt skrivande

Senast ändrad

Det låter klyschigt, men skrivandet betyder allt för mig! Det säger Fanny Dahlin, som går sista terminen på Skrivarlinjen projekt på Skrivarakademin. Att våga utmana sitt skrivande och att hålla fast vid det hon själv gillar och tycker fungerar är något hon tar med sig från utbildningen. I intervjun berättar hon om studietiden och ger sina bästa tips för de som vill satsa på sitt skrivande.

Porträttbild på Fanny Dahlin, en ung kvinna med lockigt brunt hår och allvarlig min mot en tegelvägg.

Fanny Dahlin började på Skrivarlinjen hösten 2018. Ett år senare fortsatte hon med Skrivarlinjen Projekt och innan sommaren 2020 blir hon klar med sina studier på Skrivarakademin.

Hej Fanny, hur kom det sig att du sökte till Skrivarlinjen och Skrivarlinjen projekt?
– En nära vän till familjen gick Skrivarlinjen och hon uppmuntrade mig att söka, så då gjorde jag det. Jag kände att jag ville ge mig själv tid och verktyg att fokusera på mitt skrivande, och vara i ett sammanhang med andra skrivande personer. Jag sökte vidare till Projekt av samma anledning egentligen, att jag ville fortsätta att fokusera på mitt romanprojekt och vara i en kreativ miljö.

I vilken genre skriver du?
– Jag tycker det är svårt att placera in mitt skrivande i en genre, men jag skulle väl säga att jag skriver samtidsdrama i en förhöjd verklighet, lite magisk realism med fokus på både det svarta och det blommiga i tillvaron.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Skrivarakademin?
– Att det egna skrivandet kan och bör ta plats, att skrivande kan vara många saker och att man kan skriva på så många olika sätt. Jag tar med mig att både våga utmana mitt skrivande och att hålla fast vid det jag själv gillar och tycker fungerar. Och förstås mina vänner från utbildningen, det finns något speciellt i att lära känna andra först och främst genom deras texter.

– Det har också varit otroligt kul och givande att besöka och samtala med bokförlag och litterära agenter, för att se vad de söker efter och hur de arbetar. 

Har du haft nytta av dina kunskaper?
– Ja, det har varit väldigt givande att samtala om och arbeta brett med text på olika sätt, i olika genrer, genom att diskutera böcker och förstås – arbeta kontinuerligt med att skriva. Under projektåret fick jag syn på mina texter från ett mer utifrånperspektiv, med dramaturgi och hopsättning av scener, vilket kändes nyttigt. Jag har också fått verktyg i att ge och få konstruktiv kritik, och att analysera text.

– Att skriva i klassrummet och läsa upp högt inför klassen utan att redigera var också utvecklande eftersom det är utanför min "comfort zone". Det har varit fint att ta del av andras syn på mina texter, kanske särskilt eftersom jag varit rätt restriktiv med att dela med mig av dem innan jag började utbildningen.

Var hittar du din inspiration?
– Jag hittar mycket inspiration när jag går på konstmuseum, ser teater och film. Gärna kostymdraman, men också mer samtida filmer med en drömlik touch, som "Amelie från Montmartre" och "Dagarnas skum", samt Xavier Dolans och Wes Andersens filmer. I litteraturväg inspireras jag av Donna Tartt, Maria Gripe, Jane Austen, Brontë-systrarna och Oscar Wilde. Jag dras mycket till berättelser som gestaltar verkligheten med ett romantiskt skimmer, samtidigt som de inte väjer för allvarliga teman.

Vad betyder skrivandet för dig?
– Allt! Det låter så klyschigt, men det är sant. Skrivandet är ett sätt för mig att förstå mig själv och människorna omkring mig, att bearbeta känslor och tankar, att lyfta fram omgivningens skönhet men också det fula. Att skriva är en förlängning av min röst, även om jag inte skriver självbiografiskt finns det delar av mig och mitt hjärta i varje ord.

Vad är dina bästa tips för den som vill satsa på sitt skrivande?
– Kasta dig ut! Gå en skrivkurs, befinn dig i skrivande sammanhang, avsätt tid för att skriva men ta också de små tillfällena i vardagen och skriv, till exempel på bussen. Skriv det som känns, skriv sånt du själv skulle vilja läsa och våga dela med dig av text till personer du litar på. Och kanske framför allt: läs! Läs allt möjligt, alla olika genrer. Genom att läsa böcker känner jag att jag utvecklar mitt skrivande, får idéer till scener, och nya infallsvinklar till hur man kan använda sitt språk.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag planerar att färdigställa mitt romanprojekt och skicka till förlag i höst. Har också sökt olika skriv- och litteraturfokuserade utbildningar och kurser.

Kort om Fanny Dahlin
Fanny Dahlin är född och uppvuxen i Majorna och på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. Hon flyttade till Stockholm 2015 för att läsa kulturvetarprogrammet, med inriktning på litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Vid sidan av studierna på Skrivarakademin jobbar hon på konstmuseet Millesgården. När hon inte skriver fotograferar hon eller går på teater, opera och musikalföreställningar.

Vill du veta mer om Skrivarlinjen projekt? Läs mer här.