– Som skrivande person kan det ibland vara svårt att hitta inspiration, och ibland känner man sig missnöjd med det man skrivit. Men så länge man kan lägga självkritiken åt sidan och lägga mycket tid på skrivandet går det alldeles utmärkt, säger Karl Persson.
Karls intresse för att skriva väcktes redan i grundskolan, när han höll på med teater. Han ville berätta, väcka känslor och uppröra, och det växte så småningom till en kärlek för litteratur och språk. Han började skriva humor, noveller och formbunden poesi. På gymnasiet, under pandemin, blev skrivandet viktigt på riktigt.
Varför sökte du Skrivarlinjen?
– För att kunna ägna mig åt skrivandet på heltid. Första året i Stockholm jobbade jag på lager, från morgon till kväll, måndag till fredag. Då hade jag varken tid eller fokus till att skriva. Men så hittade jag Skrivarakademin som erbjöd både tid till eget skrivande och undervisning för att bli en bättre författare. För mig var det också ett sätt att hitta en tillhörighet i en ny stad.
Vad är det bästa med att gå på Skrivarakademin?
– Det bästa med att gå här är att du som författare är helt fri att skriva precis vad du vill. Du kan skriva allt från poesi till dramatik. Men också att du under utbildningens gång går olika kurser som vidgar ditt skrivande. Jag hade till exempel aldrig funderat på att skriva genrelitteratur, men nu har jag fått upp ögonen för det.
Finns det något som är utmanande med utbildningen?
– Det mest utmanande är att du förväntas skriva och läsa väldigt mycket. Att du inför varje vecka bör lämna in text till textsamtal, läsa litteratur kopplad till aktuella kurser samt skriva texter till diverse inlämningsuppgifter.
Vad är det viktigaste du lärt dig hittills?
– Att lita på min egen förmåga och att våga testa. Det är alltid lätt att vara kritisk och ha fördomar om vissa former av litteratur. Själv tvivlade jag på att jag skulle finna glädje och inspiration i att skriva i vissa genrer och för vissa målgrupper. Men så fort jag vågade testa och experimentera hittade jag genast ett intresse som jag inte visste fanns.
Har du något tips till den som funderar på att söka till Skrivarlinjen?
– Mitt främsta tips är att försöka skriva mycket och att hitta en rutin. Se varje skrivtillfälle som en övning, oavsett om det är ett romanprojekt eller en haiku. Efter varje dikt, kapitel eller strof blir du en bättre författare. På Skrivarlinjen får du tiden att skriva mycket.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Mina framtidsplaner är att söka Skrivarlinjen projekt. Jag vill fördjupa mitt skrivande så att jag en dag kanske kan släppa en roman eller få skriva manus till TV.