Utbildningen fick TV-journalisten Kerstin Wersäll på rätt spår

Senast ändrad

Kerstin Wersäll, prisbelönt journalist, behövde inspiration och nya verktyg för att komma vidare i sitt bokprojekt, och bestämde sig för att ta hjälp av en skrivarkurs. Under utbildningen på Skrivarakademin bytte hon spår och det som först var tänkt att bli en fackbok blir nu en roman!

Fotografi på Kerstin Wersäll.

– Jag blev överraskad över att nivån var så hög bland mina klasskamrater. De flesta har på olika sätt arbetat med skrivande och berättande och många har gått olika kurser tidigare i skönlitterärt skrivande. Det har varit utmanande ibland men framför allt inspirerande, säger Kerstin Wersäll om utbildningen Skrivarlinjen projekt distans på Skrivarakademin.

Kerstin Wersäll har jobbat som journalist i över 20 år, framför allt inom TV-mediet. De senaste åren har hon ägnat sig helt åt grävande journalistik, just nu som frilans för bland annat Kaliber i P1. Innan hon började frilansa var hon anställd på TV4 i många år, först som programledare och nyhetsreporter, sedan som reporter på Kalla fakta.

Hur upplever du, som är van att skriva journalistiskt, en utbildning i skönlitterärt skrivande?
– Utmanande och svårt men också otroligt utvecklande och roligt. Efter närmare 25 år av faktagranskning och citatkollande känner jag mig ibland som ett barn i en godisbutik när jag till exempel får hitta på en dialog. I ett tv-reportage får man förhålla sig till vad intervjupersonerna säger och anpassa berättelsen efter det. Det är väldigt kul att få göra tvärtom.

Hur kommer det sig att du sökte till Skrivarlinjen projekt distans på Skrivarakademin?
– Jag hade harvat med det här bokprojektet ett tag och börjat fundera på att skriva på ett annat sätt. Även om min första tanke inte var att skriva en roman, utan en fackbok berättat på ett skönlitterärt sätt, så kände jag att jag behövde både inspiration och nya verktyg.

När Kerstin frågade runt efter den bästa skrivarkursen var det flera personer som tipsade om just Skrivarakademin, så Kerstin skickade in en ansökan och blev antagen.

Bokprojektet

– Det började som en granskning, en granskning som är viktig men svår eftersom den delvis baseras på egna erfarenheter. Att utgå från mig själv ställde mig inför helt nya utmaningar och jag brottades med frågor om objektivitet, moral och drivkrafter.

När Kerstin började på Skrivarakademin hade hon ett utkast till en reportagebok som hon inte riktigt fick ihop och en vag idé om ett annat sätt att berätta.

– Nu har jag i stället ambitionen att skriva en roman baserad på verkliga händelser.

Historien utspelar sig delvis på en tv-redaktion för grävande journalistik. Det är en fiktiv redaktion, men med inspiration hämtad från Kerstins 15 år som anställd på en stor tv-kanal.

– Med utgångspunkt i nyckelhändelser från den verkliga granskningen har jag sedan försökt skapa en berättelse som är delvis fiktion och delvis hämtad ur verkligheten, men som jag hoppas ska kunna skildra samma samhällsproblem som jag ville lyfta fram i reportageboken.

Vad tar du med dig från utbildningen på Skrivarakademin?
– Jag har lärt mig mycket, men om jag ska välja någonting så är det nog att utmana mig själv och våga prova saker som jag inte vet om jag kommer att behärska.

Trots att Kerstin är van vid att andra läser det hon skriver så har hon fått kämpa med att skicka i väg sina texter för feedback.

– Jag kan såklart fortfarande bli nervös när ett reportage som jag jobbat med väldigt länge ska sändas, men det är inte personligt på samma sätt som det här.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu har jag faktiskt ett nytt och spännande jobb på gång. Jag hoppas också kunna hitta tid att skriva och förhoppningsvis få ihop det här bokprojektet.

Läs mer om Skrivarlinjen projekt distans