Lotta är 46 år och född och uppvuxen i Sunne i Värmland, en ort med fin berättartradition varifrån författare som Selma Lagerlöf och Göran Tunström kommer. På universitetet läste hon ekonomi och språk för att få en bra grund att stå på i arbetslivet. Att bli författare var nämligen ingen barndomsdröm för Lotta.
– När jag gick i skolan gillade jag allt som hade med språk att göra, men jag hade aldrig någon dröm om att bli författare när jag var yngre. Jag började skriva mer eller mindre av en slump. För sex år sedan gick jag in i väggen med ett brak, och som en del av min rehabilitering började jag skriva som terapi. I samma veva fick jag nys om att ett förlag letade efter berättelser om hur det var att leva med utmattningssyndrom. Jag skrev ihop en novell och skickade in, och kom med. Boken heter Utmattad – en novellsamling om stress och gavs ut av Parus Förlag, berättar Lotta
– När jag skrev den novellen kände jag att jag hade lätt för att formulera mig och att jag mådde bra av att skriva, och sedan dess har jag fortsatt.
Berätta lite om böckerna du skrivit!
– Min debutroman Kvinnornas hus (Tallbergs Förlag) är en deckare om våld mot kvinnor. Den utspelar sig i en fiktiv stad som jag kallat Lövvik, där lik dyker upp i ett vattendrag mitt i centrum och man får följa polisens jakt på gärningsmannen. Den kom ut i oktober 2018 och finns även som ljudbok.
– När jag gick på Skrivarakademin skrev jag på en annan historia, som senare kom att bli Familjen (Lind & Co). Den handlar om unga kvinnor som försvinner i Sunne, och ingen vet vart de har tagit vägen. Det är en ganska mörk historia, om våld, flickors utsatthet och att man aldrig vet vem man kan lita på. Den kom ut i januari 2019, och Familjen är första delen i en serie om kriminalkommissarie Erik Ljung, där del två som heter Graven kommer ut om en månad.
Hur kommer det sig att du valde Skrivarakademin?
– Jag hade varit sjukskriven för utmattning i flera år innan jag började skriva. När jag märkte att jag mådde bra av att skriva ville jag satsa på det och utbilda mig. Jag letade efter olika skrivarutbildningar på nätet, där kravet var att den skulle vara på distans och heltäckande, där man fick testa många olika genrer. Skrivarakademin täckte in alla mina önskemål och jag bestämde mig för att söka. Jag tog tjänstledigt från mitt arbete som handläggare på en myndighet och satsade ett år på skrivandet. Det har jag inte ångrat, för det var verkligen en heltäckande utbildning, där jag lärde mig massor om både skrivande och branschen i övrigt.
Hur ser bokbranschen ut för författare idag?
– Jag kan bara prata för mig själv och min erfarenhet, och det jag har märkt är att det ploppar upp många nya förlag, många som tar betalt för att hjälpa författare ge ut sina böcker. Då ställs man som författare inför ett val. Vill man ges ut på traditionellt sätt, eller vill man gå vägen via egenutgivning? Om man är intresserad av egenutgivning tycker jag man ska jämföra bokförlag med varandra, och verkligen kontrollera vad det är man får för pengarna. Samtidigt vet jag att det är väldigt svårt att bli antagen av ett traditionellt förlag som debutant. Det är ett riktigt litet nålsöga man ska ta sig igenom för att bli utgiven. Kanske mindre än man faktiskt tror. Det räcker inte att skriva en fantastisk bok, den måste också ligga rätt i tiden och vara det förlaget letar efter just nu.
Ljudböcker har på senare tid blivit större på bekostnad av tryckta böcker, hur ser du på det?
– Jag har förstått på mitt förlag att bokbranschen är inne i en tid av förändring, där ljudböckerna och streamingtjänster som Storytel, Nextory och Bookbeat håller på att ta över en allt större del av marknaden. Jag ser inget problem med det. Familjen har gått väldigt bra som ljudbok, den låg till exempel länge på andra plats på topplistan över mest lyssnade böcker. I dagsläget tror jag den är uppe i mer än 20 000 lyssningar, på mindre än ett år. Så länge folk vill läsa eller lyssna på mina böcker, så spelar det inte mig någon roll hur de tar dem till sig.
Har du något tips till någon som vill satsa på sitt skrivande?
Jag har tre handfasta tips:
- Skriv, skriv, skriv, och läs, läs, läs! För att bli bra på att skriva, tror jag att man måste läsa mycket. Man lär sig så ofantligt mycket av att läsa andras texter och se hur de bygger upp sina historier.
- Våga testa! Man kanske behöver gå en skrivarkurs för att få en spark i baken och våga skriva den där barnboken, eller det där skräckfilmsmanuset. Jag har till exempel börjat skriva på en ungdomsbok, vilket jag för bara något år sedan aldrig skulle ha drömt om att ens testa på.
- Ge inte upp! Det är svårt att bli antagen av förlag, men ge inte upp. Jag vet inte ens hur många refuseringar jag fick innan jag fick napp, men det är många. Har man tur passar bitarna till slut ihop och man är på rätt plats vid rätt tillfälle.
Vad är det viktigaste du tar med dig från Skrivarakademin?
– Det viktigaste jag tar med mig från Skrivarakademin är att våga! Att våga testa att skriva sådant du kanske aldrig trodde du skulle klara av. Jag skrev skräck, poesi, ungdomstext, filmmanus och en massa annat under mitt år på Skrivarakademin, vilket jag aldrig tror att jag skulle ha vågat prova annars. Mycket nyttigt! Att dessutom få läsa de andra deltagarnas texter var mycket lärorikt. Det gör att man får lära sig att det går att skriva på helt andra sätt än man själv gör.
– Jag tar dessutom med mig en massa nya vänner. Klasskamrater som jag både gett och fått respons av, människor jag aldrig träffat i verkliga livet, men som jag känner ganska bra ändå efter vår tid tillsammans på Skrivarakademin.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag har precis sagt upp mig från mitt jobb som handläggare, och satsar nu fullt ut på skrivandet. Jag har ytterligare två deckare i serien om kriminalkommissarie Erik Ljung på gång, Graven och Vedergällningen, som kommer i november och januari. Dessutom har jag tre manus liggande i datorn som jag ska fila lite till på innan jag skickar dem vidare till förlag. Ett av dem är en deckare, ett är berättelsen om mitt liv, som inte varit någon dans på rosor, och ett är en ungdomssaga. Jag hoppas kunna leva på mitt skrivande i framtiden, och nu måste jag satsa för att se om det går!
– Följ mig gärna på Instagram @forfattarelotta och på Facebook där min sida heter Författare Lotta Lundh