Foto: Märta Thisner
Vi intervjuade Mimmi 2019 när hon precis höll på att avsluta sitt år på Skrivarlinjen projekt. Då berättade hon om de ovärderliga verktygen utbildningen gett henne, att den förstärkt hennes tro på sitt eget skrivande, och att hon drömde om att bli författare på heltid. Med publiceringen av debutromanen Vaken tar hon första steget mot sitt mål.
Du gick Skrivarlinjen och Skrivarlinjen projekt 2017-2019, hur har ditt liv sett ut efter det?
– Jag har varit noga med att förvalta mina kunskaper och att fortsätta skriva. Utbildningen gav mig insikten att skrivandet verkligen är viktigt för mig, så jag har hållit strikta skrivrutiner med en fast dag per vecka och även tid på helgerna. Sen har jag planerat in egna skrivretreats över en helg, ungefär tre per år. Jag arbetar heltid så min skrivtid är helig.
– Vi är också några vänner från Skrivarakademin som fortsatt att träffas, både för att sitta ihop och skriva eller för att prata text.
Den 19 augusti släpps din debutroman Vaken på Albert Bonniers Förlag, berätta om boken och arbetet med den.
– Vaken handlar om Tess som återvänder till byn hon vuxit upp i. Grannen Pelle är dödssjuk, den enda personen hon bryr sig om. Bästa vännen Minou har gått genom isen och kvar finns alla andra som inte vill ha henne där. Tess drabbar byn igen, skoningslöst.
– Jag påbörjade manuset under de sista månaderna på Skrivarlinjen projekt, så vi hann ha några textsamtal med respons innan jag slutade. Det var nyttigt, som alltid, att få gruppens och lärarens uppfattning om berättelsen, om de hängde med och om de var intresserade av vad som skulle hända.
– När jag slutade på Skrivarakademin hade jag redan upprättat rutiner med skrivarkvällar så jag fortsatte att jobba vidare med manuset. Under arbetets gång har jag tagit pauser från texten för att kunna dyka in med distansblick igen. Jag redigerade texten löpande och mot slutet lät jag min vuxna dotter läsa och komma med synpunkter. Sen skickade jag in.
Hur såg vägen ut till att få manuset utgivet?
– Dagarna innan midsommar 2021 kände jag att jag var klar med texten. Jag tänkte att det egentligen var fel läge att skicka in precis innan sommaren skulle börja, men valde att göra det ändå. Jag skickade mitt manus till fem förlag. I början av oktober hittade jag ett mejl i skräpposten från Bonnier om ett stort intresse för manuset och en önskan om ett möte! Vid mötet en vecka senare meddelade min kommande förläggare att Bonnier ville ge ut min roman.
Vad betydde tiden på Skrivarakademin för ditt skrivande?
– Skrivarakademin gav mig verktyg för att utveckla mitt skrivande och gjorde att jag fick vara i en tillvaro där alla var lika dedikerade. Att läsa och respondera på andras texter gav mig nya ögon på mitt eget skapande, likväl som det var nyttigt att få de andras tolkningar och frågor på mina texter. Det gav också mycket att lärarna själva var aktiva författare. De var kunniga och genuint engagerade och drivande på ett pedagogiskt sätt. Jag älskade min tid på skolan, efteråt har jag lovat mig själv att förvalta kunskaperna väl.
I intervjun vi gjorde med dig 2019 sa du att din dröm är att bli författare på heltid, strävar du fortfarande efter det?
– Det vore en dröm att få ägna mig åt skrivandet på heltid men samtidigt är jag realistisk. Jag skriver de berättelser som växer fram och försöker inte leda dem till att bli kommersiella eller vara på ett visst vis. Det finns ingen storslagen plan men förhoppningen är att jag ska få ge ut fler böcker. Att ha en fot kvar i en annan arbetsvardag ger energi till skrivandet, det ska man inte underskatta.
Har du något tips till den som vill satsa på sitt skrivande?
– Skriv, skriv, skriv och läs, läs, läs. Skaffa skrivrutiner som du inte bryter. Åk i väg en helg om möjlighet finns, till ett ställe där inget annat lockar och gå in i skrivbubblan. Ta dig själv på allvar, annars förstår inte familj och vänner hur viktigt det här är för dig.
– Lyssna på poddar och annat om skrivande och litteratur. Skaffa dig ett sammanhang med andra där du kan prata om text och sitta och skriva på samma ställe. Att vara en skrivande person innefattar allt det här för mig. Gör allt du kan med manuset innan du skickar in, slarva inte med stavfel och putsa framför allt på starten. Och viktigast av allt - våga skicka in!
Skriver du på något nytt just nu?
– Jag skriver vidare och putsar på ett manus som egentligen var klart. Sedan skriver jag även uppslag och lite smått på en annan berättelse som jag haft på lut i några år. För ett tag sedan gick det upp för mig vad huvudtemat ska vara där.