– Att skriva är en ganska ensam handling, så det är väldigt givande att ta del av en skrivande gemenskap, säger Theresia Bengtsson.
Theresia Bengtsson, som växte upp i en by i östra Jämtland, har alltid haft ett stort intresse för att läsa och skriva. Efter studenten flyttade hon till Frankrike, och har nu bott i Paris i över tjugo år. Hon har två söner som har växt upp i denna dubbla kultur.
– Vi har vår vardag i Paris men håller hårt i det svenska ursprunget. Vi vårdar språket och traditionerna, och åker regelbundet hem till Sverige för att träffa familj och vänner, berättar Theresia Bengtsson.
Varför sökte du Skrivarlinjen distans?
– När jag för ett antal år sedan studerade litteraturvetenskap väcktes tankar om hur en författare skriver. Till slut kom jag till en punkt då jag kände att jag faktiskt ville ta mitt skrivande till en ny nivå och förstå mig på själva skrivprocessen.
– När jag såg att möjligheten fanns att gå en heltidsutbildning på distans tog jag mod till mig och skickade in min ansökan!
Vad är det bästa med att läsa på distans?
– Det är en unik möjlighet att kunna delta i den här utbildningen på distans, eftersom jag bor utomlands. Förutom det skriftliga material vi har tillgång till, så ingår regelbundna digitala möten, där vi för samtal om varandras texter. Dessa inslag skapar en gemenskap inom klassen och öppnar upp för en naturlig kommunikation med lärarna.
– De digitala redskapen skapar också intressanta möjligheter; jag tycker till exempel att det har varit mycket spännande att kunna delta på distans vid författarbesöken som ägt rum på skolan.
Finns det något som är utmanande med utbildningen?
– För mig låg den största utmaningen i att våga låta någon annan läsa en text som jag har skrivit. En helt ny erfarenhet! Jag tyckte det var rätt jobbigt. Sedan är det en speciell känsla att lyssna på mina studiekamraters olika läsningar och höra hur min text har uppfattats, vad som fungerar och vad som kan tjäna på att utvecklas. Nu när vi har kommit en bra bit in i utbildningen så går det dock lättare och jag tycker att det här momentet har varit otroligt givande.
– En annan stor utmaning är att göra skrivövningar inom helt nya fält – en dialog ur ett drama, arbeta med film eller skriva en scen som utspelar sig i en annan verklighet.
Vad är det viktigaste du lärt dig hittills?
– Att man genom självdisciplin, konkreta verktyg och mycket träning kan producera en text inom en främmande genre eller hitta ett nytt stilgrepp. Genom samtal med andra skrivande människor och våra djupt engagerade lärare har jag fått ett större självförtroende för mitt kreativa skapande.
Har du något tips till den som funderar på att söka till Skrivarlinjen distans?
– Om du inte bor i Stockholm och vill utvecklas i ditt skrivande, så rekommenderar jag dig att söka dig till Skrivarakademin. Genom att komma till ett sammanhang där det skrivna ordet är i centrum kommer du att utvecklas. Med stöd av kompetenta lärare och diskussioner med andra studerande tar man sitt skrivande ett steg längre och lär sig grunderna i hantverket.
– Det är mycket jobb, många nya saker att ta till sig, men samtidigt är det så himla roligt!
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag vill gärna fortsätta i den här positiva skrivprocessen som jag befinner mig i. Jag har fått en massa ny kunskap och vill förvalta den på bästa sätt. Jag vill utmana mig själv och ge mig in på ett större litterärt projekt. Sedan finns väl drömmen hos mig, som hos så många andra skrivande människor, att en dag ge ut en bok!