Hej Erik! Berätta lite om dig själv.
– Jag har arbetat på Skrivarakademin sedan 1994, publicerat 5 romaner, en novellsamling och diverse texter för olika sammanhang. Förutom mitt skrivande så ägnar jag min tid åt undervisning och att arbeta med manus. Alltså hjälpa författare in spe att slutföra sina manus.
Vilka kurser leder du nu i höst?
– Jag arbetar både på heltidsutbildningar och på öppna kurser. Främst då Författarskolan, en kurs där man arbetar med sitt eget manus, det kan vara roman, novell eller poesi. Och en kurs som heter Att skriva, som är en grundkurs.
Vad gör man på dina kurser?
– Fokus ligger på att samtala om deltagarnas texter, ambitionen är att lära och att göra bra texter bättre. Men jag håller också föreläsningar om skrivande. För det finns en erfarenhetsbank att ta av. Och som jag brukar säga: Varför uppfinna hjulet, om någon redan gjort det? Alltså det problem du sitter med i ditt skrivande har andra också suttit med och hittat lösningar på.
Vad får man lära sig?
– En hel del av hantverket. Men främst skulle jag vilja säga att man lär sig att få syn på sin egen text. Hur landar det jag skriver i andra? Vad går fram? Men också att se din och andras texters utvecklingsmöjligheter.
Vad är roligast med ditt jobb?
– Att möta och följa andras kreativa samtal, där också jag genom åren lärt mig ofantligt mycket.
Vilka utmaningar möter du som lärare?
– Utmaningen ligger i att möta texten och författaren där de befinner sig i sin process.
Ditt bästa tips till den som vill ta sitt skrivande på allvar?
– Tro på dina berättelser. Det finns inga banala historier, bara banalt berättade. Och får du bara fram det du vill säga så kommer det alltid att finnas någon därute som din historia är viktig för.
Kan alla skriva?
– Ja, men vi har olika långt dit, olika utmaningar i vår väg.