Berätta kort om dig själv och din bakgrund
– Jag har alltid skrivit och alltid velat skriva. Men jag visste inte hur jag skulle göra. Så först läste jag litteraturvetenskap och sen utbildade jag mig till journalist innan jag så småningom (efter att ha bott i Centralamerika i 1,5 år) började gå olika skrivarutbildningar. Bland annat en kvällskurs på Skrivarakademin och sen Biskops-Arnös författarlinje där jag läste i två år. 2009 debuterade jag med romanen I en familj finns inga fiender.
Vad betyder skrivande för dig?
– Skrivandet är ett självklart behov, något jag måste göra för att må bra. Jag kan inte tänka mig ett liv utan att skriva. Ibland fantiserar jag om vad jag skulle göra om jag förlorade mina händer – hur jag skulle lösa det. Det är genom att skriva som jag förstår saker och lär mig saker om mig själv (och världen).
Vad får man lära sig på kursen Kom igång och skriv?
– Deltagarna får många handfasta tips kring skrivande, men det viktigaste jag tror att jag kan ge dem är lusten att skriva, hjälpa dem att hitta tillbaka till den. Att de får syn på att de kan och vågar skriva.
Berätta kort om upplägget, hur det går till?
– Jag introducerar dem för en teknik som kallas flödesskrivning, sedan använder vi den i en rad övningar som tangerar olika aspekter av skrivandet. Det kan handla om alltifrån berättarperspektiv till miljö, dialog och karaktär. I början är övningarna korta och snabba, idéen är att inte tänka för mycket och inte värdera texten för mycket utan mer bara skriva. Och ha roligt och dela texter och tankar om skrivandet med varandra!
Vilka brukar gå kursen?
– Det varierar. Vissa kan ha skrivit ganska mycket men inte gjort det på ett tag, andra har länge velat skriva men inte kommit i gång. Det fina med kursen är att övningarna funkar oavsett hur mycket eller lite du har skrivit tidigare.
Vad gillar du mest med att undervisa?
– Det är härligt att inspirera andra och se dem komma igång. När övningarna ”funkar” och blir förlösande, det är underbart att vara med om. Och att få lyssna till en massa fina texter och se deltagarnas process, vara en del av den.
Vad är största tröskeln för att man ska komma igång att skriva?
– Jag tror att man behöver bestämma sig för att skrivandet är viktigt och sen hitta ett sammanhang (en kurs, vänner, skola) där man kan skriva tillsammans med andra och stötta varandra tills man kommit igång.
Kan du avslöja något knep för att komma igång med sitt skrivande?
– Gå ut i skogen. Ta med dig ett block. Gå 100 steg, stanna och skriv något, vad som helst som dyker upp, gå 100 steg till, stanna igen och skriv. Rörelse är alltid fint för skrivandet, liksom att läsa böcker – det brukar alltid inspirera mig!