– Idag är jag väldigt nöjd med att ha kunskaper inom ventilation, värmesystem och projektering och att kunna göra empiriska beräkningar. Allt detta behärskar jag för att jag valde att gå vidare i livet och göra något annat, berättar Mattias Edberg.
Mattias Edberg är 38 år och bor i Motala. Större delen av sitt yrkesliv har Mattias jobbat inom färskvarubranschen, både inom butik och lager. Han har även provat på yrken som tågvärd, taxiförare och lagerarbetare inom färgbranschen, men kände att det inte var helt rätt. Han gick länge omkring med en önskan om att jobba med något annat, mer tekniskt, men visste inte riktigt med vad och inom vilken bransch. När YH-utbildningen till Drift- och fastighetstekniker dök upp som en möjlighet tog han den, och idag är han glad att han vågade satsa på en ny karriär inom en bransch som visade sig vara helt rätt för honom!
Hur kom det sig att du sökte till YH-utbildningen Drift- och fastighetstekniker?
– På min senaste arbetsplats, innan jag började utbildningen, gjorde vi en omstrukturering som inte blev så lyckad. Det blev många extra timmar på jobbet och det såg inte ut att bli någon lösning på problemet, berättar Mattias Edberg.
– Det var då jag kände att om jag ska byta karriär och testa på något nytt, så är det nu det är dags.
Det var Mattias sambo som kom med idén att han borde söka till YH-utbildningen på Folkuniversitetet i Jönköping.
– Min sambo påpekade att jag ju var väldigt intresserad och ville lära mig mer om värme, el och fastigheter, och att jag tyckte det var kul att gå och småfixa med det mesta som rörde vår bostad. Så jag sökte och tänkte att utbildningen kanske skulle få mig att komma fram till vad jag faktiskt vill jobba med i framtiden, säger Mattias.
Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa var lärarna! På utbildningen använder man sig av konsulter som är yrkesverksamma inom de ämnen som de undervisar i. De är pedagogiska och kan förmedla sina kunskaper på ett bra sätt, och de låter dig växa in i uppgifterna, säger Mattias.
– Som studerande har man även en bra kontakt med en klassrepresentant och man samarbetar med många olika partners som verkar ute i olika fastigheter.
Vad är det viktigaste du tagit med dig från utbildningen?
– Oj, vilken svår fråga! Det finns nog inte något specifikt jag kan sätta fingret på som är viktigast. Jag har sparat alla mina anteckningar från min tid som studerande och tittar i dem titt som tätt. Det är roligt att se hur man gått från total okunskap i frågor som rör ventilation, värme och fastighetsuppbyggnad till att nu kunna beräkna hur stort ett aggregat bör vara (luftomsättningsmässigt), och hur många kW det kommer dra, hur man räknar fram värmebehov och vilken rördimensionering det ska vara, säger Mattias.
Under Mattias sista LIA-period (Lärande i arbete) fick han i uppgift att beräkna hur stor kostnaden skulle bli samt att göra en energibesparingskalkyl på en byggnad där man ville byta fönster, tilläggsisolera vinden och byta ventilationsaggregat.
– Det blev också mitt examensarbete, något jag aldrig hade trott att jag skulle klara av, säger Mattias.
Mattias tycker att utbildningen genomgående har varit lärorik och gett honom många insikter. I undervisningen på skolan fick han den grund han behövde för att kunna ta till sig det han senare skulle göra under LIA-perioden.
Vad gör du idag?
– Tack vare utbildningen fick jag kontakt med olika entreprenörer, och jag fick jobb nästan direkt efter färdig utbildning, säger Mattias.
Första jobbet Mattias fick efter utbildningen var på ett bolag som hade hand om stora delar inom hyresfastigheter, affärer och kommunala fastigheter. Efter ett par månader där fick han ett telefonsamtal från företaget där han gjorde sin sista LIA-period.
– De berättade att en av gubbarna där skulle gå vidare, så de frågade mig om jag var intresserad, vilket jag naturligtvis tackade ja till.
Idag har Mattias hand om merparten av kommunens fastigheter, som han även har driftansvar för. Det är ett område på ca 51 000 kvm, där det även ingår beredskap för bolagets egna hyresgäster dygnet runt.
– Det är ett varierande arbete med allt från trasiga rör, stopp i avlopp, kalla element, trasiga ventilationssystem och brandronderingar, till mer empiriska beräkningar för att se att man har de rätta inställningarna på sina system, säger Mattias.
Har du något råd till blivande studenter?
– Mitt råd till dig som vill börja studera fastighetsteknik är att vara frågvis. Alla som du kommer i kontakt med under utbildningen har sina egna erfarenheter och alla sitter på någon kunskap som är bra för dig att ta med dig ut i livet senare. Och ta dig tid att läsa på, det är en bransch som utvecklas hela tiden. Du kommer aldrig att bli fullärd och du kommer alltid att behöva läsa på och uppdatera dina kunskaper, säger Mattias.
– Men om du ger dig in i branschen och tycker som jag, att den är skitkul, kommer du ha ett roligt och spännande arbetsliv framför dig, där varje dag kan bjuda på spännande problemlösningar!
– Det kommer saknas mycket kompetent personal därute, då det är mycket pensionsavgångar. Så det söks nytt folk hela tiden, avslutar Mattias.