Om utbildningen
Utbildningen är 2,5 år och innehåller 20 obligatoriska delkurser varav tre utgörs av LIA (lärande i arbete), som du genomför hos en arbetsgivare i branschen.
Upplägg
Räkna med att du kommer att behöva lägga tid motsvarande heltid på din utbildning. Du har undervisning 2-3 dagar i veckan. Övrig tid är avsatt för självstudier då du arbetar med uppgifter, repetition och förberedelser inför tentor och redovisningar. I vissa moment kommer du att arbeta i grupp med andra studerande i klassen. Undervisningsdagarna består av en mix av fjärrundervisning i realtid och inspelade föreläsningar. Du följer alltså undervisningen hemifrån men du kommer också att delta i ett antal fysiska träffar på plats i Jönköping.
De utbildare du kommer att träffa är mestadels fristående konsulter som har erfarenhet och specialistkunskaper inom de specifika områden som kurserna handlar om. Du kommer också att träffa gästföreläsare från intressanta områden inom fastighetsbranschen.
LIA – lärande i arbete
I utbildningen ingår tre LIA-perioder som du genomför hos en arbetsgivare i branschen. Det kan vara privata eller kommunala bolag i fastighetsbranschen, regioner, kommuner eller större företag med egna fastighetsförvaltare. LIA genomförs alltid på heltid, som regel under kontorstid måndag-fredag. Du kan göra din LIA på din bostadsort eller på en ort med rimligt pendlingsavstånd. Skolan ansvarar för att alla får en LIA-plats. Både skolan och arbetsgivarna ser det dock som ett viktigt utvecklande moment att du själv är aktiv i sökandet av en plats. Arbetsgivarna ser det som meriterande att du själv söker upp och kontaktar dem, då detta också är en avgörande kompetens för en fastighetsförvaltare att besitta i kontakten med kunder och andra samarbetspartners.
Vad innebär en YH-utbildning?
Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform. Alla yrkeshögskolans utbildningar svarar mot en konkret efterfrågan på arbetsmarknaden och drivs i nära samarbete med arbetslivet. Utbildningen är avgiftsfri och du kan söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN).
Både Yrkeshögskolan och Högskolan är eftergymnasiala utbildningsformer. Den stora skillnaden är att arbetslivet aktivt är med och tar fram yrkeshögskoleutbildningar eftersom det finns en stark efterfrågan på yrkesrollen och att ungefär en fjärdedel av studietiden består av LIA (Lärande i arbete), då du är ute på en arbetsplats och omsätter dina kunskaper i praktiken.