Från kock till hållbarhetsinnovatör

Maja Rikardsson har pluggat yrkeshögskoleutbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör, distans på Folkuniversitetet. Efter sitt examensarbete fick hon snabbt jobb på Mixum, ett företag inom Greenfood-koncernen. I rollen som produktansvarig leder hon nu hållbarhetsinitiativ och driver innovationer för att forma framtidens livsmedelssektor.

Maja Rikardsson

För Maja började resan i köket. Hon har tidigare arbetat som kock och köksansvarig, med ett särskilt intresse för att minska matsvinn.

– Jag har alltid brunnit för matlagning, men jag kände att jag ville göra något mer, något större. Jag ville förstå hur vi kan använda de resurser vi redan har på ett bättre sätt, både för miljön och för vår biologiska mångfald, berättar Maja.

Det var genom intresset för hållbarhet och det cirkulära tänket som Maja hittade till YH-utbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör. En utbildning som matchade hennes vision om att kombinera matproduktion med hållbara lösningar. Och hon kände tidigt att valet av utbildning var helt rätt.

– Att få träffa relevanta företag och aktörer inom branschen, och direkt kunna applicera det man lär sig, har varit otroligt värdefullt. Utbildningen är både konkret och praktisk, och den ger verkligen möjlighet att specialisera sig utifrån sina egna intressen och mål, berättar hon.

Jobb direkt efter examen

Maja valde att göra sin LIA (Lärande i arbete) på Mixum, ett företag inom Greenfood-koncernen, vilket visade sig vara ett strategiskt beslut. Under sin tid där arbetade hon med projekt kring växtbaserade proteiner och deras fördelar för både hälsa och miljö. Det var också under denna period som hon upptäckte potentialen i de resurser vi redan har tillgång till, som inte alltid utnyttjas till fullo.

– Jag fick möjlighet att arbeta med konkreta hållbarhetsmål inom Mixum, som handlar om att ta vara på de resurser vi redan har. Och när jag började tänka på svinn och hur vi kan återanvända det, väcktes ett ännu större intresse, berättar Maja.

Majas engagemang under LIA-perioden var en bidragande faktor till att hon senare fick fast anställning på Mixum. Idag jobbar hon som produktspecialist och produktutvecklare på företaget och är en del av Mixums fortsatta arbete med att förbättra hållbarheten inom produktionen.

Fokus på det cirkulära

Ett av de spännande projekt som Maja är involverad i just nu handlar om att återanvända det pastasvinn som skapas under produktionen.

– Vi har börjat testa att ta vara på den torra råvaran, och även samarbeta med gymnasieelever och måltidschefer inom kommunen för att hitta nya sätt att använda det. Målet är att skapa en produkt från svinnet, och förhoppningsvis kunna lansera det som säsongsprodukter, förklarar Maja.

Maja har stor nytta av de modeller och verktyg hon lärt sig under utbildningen. Men en av de viktigaste insikterna hon fått med sig är att ha ett öppet sinne och våga tänka i nya banor, särskilt när det gäller att hitta lösningar inom livsmedelsindustrin.

– Från utbildningen har jag fått en djupare förståelse för hur man kan jobba cirkulärt och tänka på livsmedel på ett helt annat sätt. Jag ser tydliga mål och riktningar i det jag gör, vilket gör att arbetet känns mer fokuserat och meningsfullt, berättar hon och fortsätter:

– Jag rekommenderar alla som brinner för att arbeta med hållbarhet att söka utbildningen! Du får verktyg för att utvecklas, skapa din egen karriärväg och förverkliga dina idéer i praktiken.

Nu drömmer Maja om att fortsätta växa i sin roll och vara en del av den omställning som pågår inom livsmedelsindustrin. För henne handlar det om att bidra till förändringen och vara med och skapa en mer hållbar framtid – för både människor och miljö.

– Omställningen är nu, och jag vill vara med och bidra, avslutar hon.

 

Läs mer om YH-utbildningen Hållbar livsmedelsintraprenör, distans