Illustratören som blev läke- och livsmedelstekniker
Hur är det att läsa YH-utbildningen läke- och livsmedelstekniker? Vad ska man tänka på? Vad är roligast? Och vågar man sadla om till något helt nytt, mitt i livet? Vi pratar med Christoffer Cerdic, som gick utbildningen i Lund 2017-2019.
Hur kom det sig att du valde just läke- och livsmedelsutbildningen?
- Jag tyckte dels att utbildningen i sig verkade väldigt intressant. Framförallt lockades jag av en utbildning som faktiskt leder till konkreta arbetstillfällen. Det hela kändes genuint. Innan jag påbörjade utbildningen arbetade jag som frilansande illustratör. Det var ganska vanskligt, rent ekonomiskt. Nu har jag ett roligt jobb med en bra och stabil inkomst i botten, och jag kan fortfarande jobba som illustratör på fritiden.
Hur var utbildningen?
- Väldigt bra! Det var roligt att vara tillbaka i skolbänken igen. Utbildningen var väl uppstyrd med konkreta mål och noggrant planerade lektioner, ibland med intressanta gästföreläsare. Det absolut bästa var LIA-praktiken. Den gör att man får se hur det verkligen fungerar i arbetslivet. Min LIA-praktik ledde även till att jag fick ett fast jobb på PolyPetide Group, direkt efter utbildningen.
Vad var roligast med utbildningen?
- Att träffa nya vänner. Flera av dem blev dessutom mina framtida kollegor. Utöver det var LIA-praktiken det roligaste. Man får verkligen en bra inblick i vad jobbet går ut på.
Du var över 30 år gammal när du valde att skola om dig. En del kanske tvekar över att skola om sig mitt i livet. Vad har du att säga dem?
- Det är bara att köra på! Jag hade flera kursare som var betydligt äldre än jag. Det har gått jättebra för dem. Det finns inga hinder i den här branschen åldersmässigt. Det var en stor åldersspridning på utbildningen, vilket var jättekul. De yngsta var runt 20 och de äldsta över 50. På så sätt var utbildningen lik en riktig arbetsplats, med olika bakgrunder och erfarenheter.
Vilka egenskaper eller intressen är viktiga ha för att lyckas med utbildningen?
- Det finns olika inriktningar, utbildningen är ganska bred. Man kan nischa in sig lite mer på kemi och läkemedel, livsmedel och/eller produktionsbiten. Det är nog ganska vanligt att man får börja i produktionen i någon utsträckning när man kommer till en ny arbetsplats direkt efter utbildningen, men väl därifrån finns det olika vägar att vandra. Är man intresserad av kemi, livsmedel eller teknik kan det nog vara ett plus. Personligen hade jag dock ingen förkärlek för något utav det, men det gick bra ändå! Man lär sig det man behöver under utbildningens gång.
Var jobbar du nu?
- Jag har precis bytt jobb. Nu jobbar på Candeco Confektyr, som sysslar med olika typer av konfektyr och liknande. Jag trivs jättebra.
Berätta vad du gör på jobbet en vanlig dag!
- Det sker en hel del teknisk interaktion, främst genom att man styr olika processer via en display. Utöver detta är det en del uppvägning av allt från kemikalier till råvaror. Då gäller det att vara väldigt noggrann med mått. Ibland gör vi blandningar i stora buffertar, ibland handlar det om betydligt mindre mängder i små prover. Man jobbar hela tiden med dokumentation också. Dels att dokumentera vad du gör så att det finns spårbarhet, dels att man själv utformar olika dokument i form av nya rutiner och förbättringsförslag.
Var ser du dig om fem år?
- Jag vill fortsätta att utvecklas. Jag vill lära mig mer saker och bli bättre på det jag gör. I den här branschen finns det goda möjligheter att utvecklas och avancera. Det går att komma upp sig. Man kan till exempel bli specialist eller arbetsledare, och det kan gå ganska fort.
Vad är dina tre bästa tips för att verkligen få ut så mycket som möjligt av utbildningen?
- Tips nummer ett är att gå på så många lektioner du kan. Det blir inte samma sak om du bara läser på hemma.
- Tips nummer två är att du måste vara beredd på att plugga ordentligt, speciellt i början. Om det var flera år sedan du pluggade kan det ta lite tid innan du kommer in i allt, med tentor och läxor.
- Tips nummer tre är att du verkligen engagerar dig i LIA:n. Både i valet av praktikplats och att du verkligen tar till vara på praktiken, så att du lär dig så mycket du kan.