LIA utomlands
Rebecca utbildar sig till läke- och livsmedelstekniker på Folkuniversitetet i Uppsala. Genom utbytesprogrammet Erasmus+ kunde hon göra sin LIA på ölbryggeriet Füchschen Brauerei i Düsseldorf.
Hej Rebecca! Varför ville du göra din LIA i Tyskland?
Jag är halvtysk och har alltid tyckt att den tyska ölkulturen är större och bättre än den svenska. Jag valde att göra min LIA inom livsmedelsindustrin där jag i första hand får jobba i produktionen och med produktutveckling. Dessutom tycker jag att det är kul att prova på saker på nya platser och utforska möjligheter att kunna jobba utanför Sverige.
Berätta om din praktikplats och dina arbetsuppgifter där.
Ölbryggningen på Füchschen Brauerei sker enligt Reinheitsgebot, en lag som utfärdades 1516 och som gick ut på att bara tre ingredienser fick användas. I dag har lagen moderniserats och tillåter utöver humle, malt och vatten även jäst, men processen i sig är densamma. Först maler man sönder maltkornen för att sedan tillsätta vatten och låta enzymerna i malten arbeta och bilda grenade sockermolekyler. Allt hamnar sedan i en slags primärfiltration där alla hårda beståndsdelar agerar som filter och sockerlösningen kan sedan kokas upp med humle. Efter det kan orenheter skiljas av och vi har en homogen sockerlösning som kyls ner litegrann för att sedan flyttas till en jäsningstank där jäst tillsätts. När det unga ölet jäst färdigt och fått den önskade vörthalten flyttas den över i lagringstankar. Lagringstankarna står under tryck så att ölet kan bilda koldioxid. Efter det filtreras ölet och fylls upp i slutna tankar eller i tankbilar för vidare transport. Ölet är nu redo att buteljeras.
Mina dagar på LIA-platsen började med att jag, efter att jag sagt hej till alla, gick ner till lagerkällaren och mätte koldioxidhalten i alla lagertankar, stämde av så att värdena stämde med tidigare värden och skrev in allt i olika tabeller så att informationen blev tillgänglig för alla. Efter det var det olika arbetsuppgifter för mig olika dagar. Någon dag fick jag ägna mig åt egna projekt och andra dagar jobbade jag i bryggerianläggningen. Där mätte jag vörthalten i jäsningstankarna, hjälpte till att fylla upp nya big-bags med malt från silon, jag flyttade slangar, satte på pumpar och startade i gång olika rengöringsprogram. Utöver det var jag med när olika tankar skulle tas isär, byggas ihop eller rengöras. Ibland diskades de med vatten och ibland användes frätande kemikalier. När någon var sjuk eller hade semester kunde jag hoppa in där det saknades folk. Då fick jag bland annat hjälpa till att köra fram tomma ölfat för påfyllning och sätta dammskydd på tappöppningarna för att göra dem redo för avhämtning. Utöver det kunde det hända att jag fick små specialuppdrag så som att ta prover och analysera dessa med mikroskop för att kolla den mikrobiella tillväxten i olika tankar och behållare. Om det fanns avvikande analysvärden så meddelade jag bryggmästarna om det så att det kunde åtgärdas.
Vad är det bästa med att göra praktik i Tyskland? Vad har du lärt dig?
Det bästa har nog varit att ha fått en inblick i den tyska ölbryggningen. Dessutom kan man alltid lära sig mer om språket och den tyska naturvetenskapliga ordkunskapen.
Det har varit givande att få ta del av bryggarnas vardag. Jag har lärt mig mycket på kort tid.
Berätta om en särskild upplevelse på praktikplatsen som du kommer att minnas.
Mot slutet av LIA-perioden fick jag, med stöd av bryggarna, ge en egen bryggerivisning för besökare. Att få det förtroendet fast jag inte har samma grundläggande utbildning och kunskap som de andra var väldigt roligt och kul.
Hur trivdes du i Düsseldorf och vad är det bästa med staden?
Jag har haft sådan tur att ha en underbar och härlig värdfamilj, supertrevliga och roliga arbetskamrater och ha så kul på jobbet att det har varit svårt att avsluta arbetsdagen. Staden är inte för stor och inte för liten och det finns nog med helgaktiviteter att göra i staden, såväl själv som med kompisar från Erasmusprogrammet.
Hur var det att bo i en tysk värdfamilj?
Jag kan verkligen rekommendera att bo i värdfamilj. Det var skönt att inte behöva söka boende själv utan att Internationella Skolorna Düsseldorf ordnade det. Jag har haft jättekul och superroligt med familjen när vi hittat på saker på helgerna. Vi har haft många trevliga och givande konversationer. Under den här korta tiden hann de bli som en extrafamilj för mig och jag kommer sakna dem väldigt mycket. Det är redan nu klart att jag kommer tillbaka och besöker dem snart.
Vad skulle du säga till någon som funderar på att göra LIA utomlands?
Ta chansen! Det är jätteroligt att lära känna nya människor och träna på ett nytt språk. Det är dessutom en möjlighet att prova på en ny bransch, eller en bransch som man vet att man vill jobba inom senare i livet. Under min tid i Tyskland har jag fått lära mig många nya saker men även fått repetition på det jag har lärt mig på utbildningen i Sverige. Jag tror att jag skulle ha tagit chansen en gång till om jag haft möjligheten.