Snabb teknisk utveckling kräver hög kompetens och kunskap
Om du är intresserad av naturvetenskap, teknik och ett spännande jobb med många praktiska moment kan YH-utbildningen Läke- och livsmedelstekniker vara helt rätt för dig.
Jonas Wennerbeck är produktionschef på Biora Manufacturing i Malmö, som gör proteingel som används för att skydda och återskapa vävnad vid tandlossning.
Han menar att utbildningen fyller ett stort behov på arbetsmarknaden. Den tekniska utvecklingen har under de senaste 20 åren gått mycket fort inom hans bransch. Detta kräver en hög grad av kunskap och kompetens, även för de uppgifter i produktionen som förr kunde kallas enkla. Tiden då det var rimligt att anställa och lära upp “någon från gatan” är mer eller mindre förbi.
Teknikutveckling ställer högre krav
– Den grundläggande kunskapsnivån i naturvetenskap från gymnasiet är för låg för många tjänster. Man behöver ha lite bättre förståelse för att man ska fixa jobbet som till exempel operatör eller kvalitetstekniker. Utbildningen är därför perfekt för den som vill jobba inom branschen, men inte vill läsa vidare till exempelvis ingenjör, förklarar han.
De högre kraven handlar till exempel om beräkningar, dokumentation och kvalitetsarbetet i stort.
Utbildningen Läke- och livsmedelstekniker har funnits i snart 20 år och har kontinuerligt varit efterfrågad på arbetsmarknaden. En viktig framgångsfaktor är att utbildningen hela tiden utvecklas i nära dialog med branschen. Dessutom finns många stora branschaktörer i Öresundsregionen, vilket innebär gott om möjligheter till anställning.
Praktiskt intresse krävs
Jonas Wennerbeck lyfter också fram vikten av att utbildningen är rätt kalibrerad för sin nisch.
– Det är viktigt att utbildningen är på rätt nivå. Vi ska inte konkurrera med högre utbildningar eller skapa förväntningar hos studenterna som inte uppfylls i verkligheten, säger han.
Han menar att den person som ska jobba som läke- och livsmedelstekniker idealt ska vara intresserad av naturvetenskap och teknik, och av att jobba praktiskt.
För den som vill finns det rent generellt utvecklingsmöjligheter att gå vidare och utvecklas i karriären. Det finns till exempel läke- och livsmedelstekniker som gått över till olika sälj- och marknadsavdelningar, eftersom de har djup och detaljrik förståelse för den produkt som ska säljas.
LIA:n är världens bästa arbetsintervju
– Oavsett vilken karriärväg man väljer handlar det ofta om att jobba med handen i syltburken, med praktiskt produktion, säger Jonas, som slutligen vill slå ett slag för LIA-praktiken, som är totalt 20 veckor lång.
– Under den ska man våga ta för sig. Det är en viktig möjlighet att se hur allt fungerar i praktiken. Som studerande ser du alla processer och du får bättre insikt i vad du kan bli med din utbildning. LIA:n är dessutom världens bästa och längsta arbetsintervju för den som visar framfötterna, avslutar Jonas.