Utbildningens innehåll
På utbildningen till läke- och livsmedelstekniker läser du följande kurser – som alla är framtagna i nära samarbete med näringslivet för att motsvara deras behov.
Analytisk kemi med statistik, 25 YH-poäng
Kursen ger dig fördjupade kunskaper och praktiska färdigheter inom tillämpad analytisk kemi. Fokus ligger på instrumentella metoder som används i läkemedels- och livsmedelsindustrin samt statistiska metoder för att bedöma kvaliteten på instrument, metoder och analyser. Kursen förbereder dig för att kunna utföra och utvärdera kemiska analyser med hög precision och tillförlitlighet.
Examensarbete, 25 YH-poäng
I denna kurs tillämpar du dina kunskaper och färdigheter genom att genomföra ett självständigt och verksamhetsförlagt projekt. Baserat på projektet skriver och presenterar du en akademisk rapport. Kursen förbereder dig för att bli en kompetent och reflekterande yrkesverksam människa inom yrkesområdet.
Folkuniversitetets karriär- och branschinsikt, 10 YH-poäng
Kursen hjälper dig att utveckla en djup förståelse för den yrkesroll som utbildningen förbereder dig för. Genom både teoretiska studier och praktiska övningar kommer du lära dig om de specifika arbetsuppgifter och ansvarsområden som ingår i yrkesrollen. Dessutom får du insikt i hur branschen är strukturerad och fungerar samt i att knyta kontakter på både regional och nationell nivå.
Huvudsyftet med kursen är att förbereda för ett hållbart yrkesliv samt livslångt lärande. Efter att ha genomgått kursen kommer du kunna analysera och reflektera över din kommande yrkesroll baserat på en omfattande branschkartläggning. Du kommer även att förbättra dina färdigheter i att skriva och kommunicera effektivt, inklusive att skapa ett professionellt CV.
Grundläggande mikrobiologi, 45 YH-poäng
Kursen ger en grundläggande förståelse för mikrobiologins principer och dess relevans inom läke- och livsmedelsindustrin. Den fokuserar på att introducera vanliga sjukdomsframkallande mikroorganismer, mikroorganismer av betydelse för industriella ändamål samt lagar och bestämmelser som styr branschen. Dessutom behandlas metoder för riskanalys med fokus på mikrobiologisk säkerhet, t ex HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points (riskanalys och kritiska kontrollpunkter).
Ledningssystem och kvalitetsarbete, 45 YH-poäng
Kursen ger dig fördjupade kunskaper och praktiska färdigheter i att förbättra organisationers processer utifrån kundens behov och förväntningar. Kursen fokuserar på olika kvalitetssystem och ledningssystem samt rengörings- och renrumstekniker, med målet att säkerställa hög kvalitet och miljöhänsyn i produktionen. Kursen inkluderar även nödvändiga kunskaper i Excel för att effektivisera kvalitetsarbete.
Logistik och produktionsplanering, 25 YH-poäng
Kursen ger dig en omfattande förståelse för logistikområdet och dess praktiska tillämpningar. Fokus ligger på att planera och optimera verksamheten genom effektiva metoder för prognoser, produktionsplanering, lagerstyrning, lokalisering och transporter. Kursen integrerar teknisk engelska, kommunikation och projektplanering genom projektarbeten, rapporter och presentationer.
Läke- och livsmedelsteknik, 50 YH-poäng
Kursen ger dig en omfattande förståelse för enhetsoperationernas uppbyggnad och funktion i läkemedels- och livsmedelsindustrin. Kursen täcker viktiga processer och tekniker som används för att säkerställa kvalitet och effektivitet i produktionen. Exempel på enhetsoperationer och processer som gås igenom: torkning, separering, destillation, indunstning, pastörisering, kyltekniker, infrysning, konservering och steril-aseptisk teknik. Du lär dig också analysera och rita flödesscheman för olika processer.
Lärande i arbete 1 (LIA 1), 50 YH-poäng
Denna praktikperiod ger dig värdefull arbetslivserfarenhet och praktiska kunskaper inom yrkesområdet. Du får tillämpa dina teoretiska kunskaper praktiskt i en verklig arbetsmiljö. Du lär dig om företagets verksamhet genom att observera och delta i olika arbetsuppgifter.
Lärande i arbete 2 (LIA 2), 50 YH-poäng
I den andra praktikperioden som ligger i den sista terminen tillämpar och utvecklar du dina yrkesmässiga kompetenser genom att genomföra ett självständigt projekt på ett företag. Projektet ligger till grund för den akademiska rapport som är ditt examensarbete.
Processkemi i läkemedel och livsmedel, 25 YH-poäng
Kursen ger dig en djupare förståelse för processkemin bakom läkemedel och livsmedel, med fokus på komponenternas struktur, egenskaper och funktion inom dessa branscher. Dessutom behandlas komponenternas förändringar under bearbetning.
Tillämpad kemi och biokemi, 50 YH-poäng
Kursen ger dig en omfattande förståelse för tillämpad kemi och biokemi inom läkemedels- och livsmedelsbranschen bland annat genom att introducera de vanligaste analysteknikerna för kvalitetskontroll inom dessa områden.