Särskilt pedagogiskt stöd

Vid behov har du rätt till särskilt pedagogiskt stöd. Det innebär olika former av stödinsatser som ska kompensera för eventuella svårigheter i dina studier, så att du ska komma i en jämförbar situation med övriga studerande på utbildningen.

Stödinsatser

För att uppnå en jämförbar situation kan olika personer behöva olika typer av stödinsatser. Det kan till exempel handla om anteckningsstöd, mentorsstöd och anpassade examinationer. Du kan få mer tid under en examination eller att examinationen genomförs muntligt i stället för skriftlig.

Ta kontakt i god tid

Det är ditt ansvar som studerande att berätta för skolan att du har svårigheter i studierna och har behov av stödinsatser. Ta kontakt med skolan i ett tidigt skede för att informera om vilka stödinsatser du behöver. Du behöver ha tänkt igenom ditt stödbehov och kunna visa på de omständigheter som talar för att du har ett behov av särskilt pedagogiskt stöd.

  • Det kan du göra genom att visa att du under tidigare utbildning har fått hjälp som motsvarar särskilt pedagogiskt stöd. Du kan till exempel ha fått undervisning i mindre grupp eller någon annan form av stödinsats.
  • Ditt behov av stöd kan också intygas av lärare på pågående utbildning.

Om ditt behov av stöd beror på en konstaterad varaktig funktionsnedsättning kan skolan ansöka om att få ekonomiskt bidrag från Myndigheten för yrkeshögskolan, gäller vissa stödinsatser.

  • Du måste då lämna ett underlag till skolan som bekräftar
    den funktionsnedsättning som gör att du behöver särskilt pedagogiskt stöd.
  • Underlaget ska vara utfärdat av en person med kompetens att göra den typen av bedömningar.

Skolan gör en bedömning

Det är skolan som bedömer ditt behov av stödinsatser med hänsyn till de underlag som du lämnat in. Därefter kommer du och skolan tillsammans överens om vilka stödinsatser som är nödvändiga och rimliga för att du ska komma i en jämförbar situation med andra studerande på utbildningen.

Stödinsatserna dokumenteras i en åtgärdsplan, som också följs upp i utvärderande syfte.

Utbildningen kräver viss självständighet i studierna. Därför kan du inte få alltför omfattande stödinsatser. Stödinsatserna ska utformas på ett sådant sätt att de hjälper dig som studerande att efterhand bli mer självständig i dina studier.

Särskilt pedagogiskt stöd inom yrkeshögskolan.