Upplägg och lärande

Utbildningens upplägg bygger på Folkuniversitetets pedagogiska grundsyn där samspel och aktivt deltagande står i fokus. Genom workshops, studiegrupper och platsbundna träffar skapas möjligheter för fördjupad kunskap och erfarenhetsutbyte.

Utbildningen är anpassad för heltidsstudier måndag till fredag, och vi förväntar oss att du har som mål att lära dig så mycket som möjligt. Det är viktigt att du är lika ambitiös i arbetet med de uppgifter som betygsätts som de som inte betygsätts – allt bidrar till din utveckling och blivande karriär som rekryterare. Dessutom är det givet att du deltar i alla schemalagda aktiviteter, både de som skolan planerar och de som din studiegrupp gemensamt bestämmer. Din närvaro och ditt engagemang är nyckeln till din framtid som en yrkesverksam och skicklig rekryterare.

Grundupplägg för utbildningens kurser

Den här utbildningen består av 15 kurser, varav de flesta kurserna har ett återkommande veckoupplägg, se schema nedan. Sista kursveckan i en kurs följer dock inte detta veckoupplägg.

Några av aktiviteterna i detta återkommande veckoupplägg är schemalagda, vilket innebär att de äger rum vid en bestämd tidpunkt. Andra aktiviteter kan du själv eller tillsammans med din studiegrupp bestämma när de ska göras. Oavsett hur en kurs är upplagd och vilka olika aktiviteter den innehåller, så räkna med att studera måndag till fredag på heltid.

Ibland följer inte en kurs nedanstående veckoupplägg. Exempel på kurser som inte följer upplägget är LIA-kurserna och kursen Examensarbete. Hur en kurs är upplagd inklusive sista kursveckan får du alltid veta inför varje kursstart. Värt att nämna redan nu är att under LIA-kurserna följer du arbetsplatsens tider.

Veckoupplägg

  • MÅNDAG: Självstudier och självständigt arbete i studiegrupp.
  • TISDAG: Öppet klassrum (schemalagd tid), självstudier och självständigt arbete i studiegrupp.
  • ONSDAG ELLER TORSDAG (beroende på vilken klass du går i): Workshops (schemalagd tid), studiehandledning med kursansvarig (schemalagd tid), självstudier och självständigt arbete i studiegrupp.
  • FREDAG: Inlämning av veckouppgift. Föreläsning (schemalagd tid) som spelas in. Kursmaterial inför kommande kursvecka samt veckans inlämningsuppgift tillgängliggörs, detta gäller inte för sista kursveckan.

Workshops

Workshops är en schemalagd aktivitet där du förväntas delta aktivt med både kamera och mikrofon på. Vid dessa aktiviteter får du under ledning av kursansvarig och tillsammans med dina medstuderande, praktisera det du lärt dig i teorin och fördjupa dina kunskaper.

Studiegrupper

I studiegruppen arbetar du tillsammans med dina gruppmedlemmar för att lösa olika gruppuppgifter. Varje vecka tilldelas gruppen en ny uppgift som syftar till att fördjupa och förstärka ditt lärande genom problemlösning och utbyte av erfarenheter. Grupperna består vanligtvis av 4–6 studerande.

Studiehandledning

Studiehandledning är en schemalagd aktivitet där du får hjälp av kursansvarig med att förstå och bearbeta kursinnehållet. Du kan också använda tillfället för att få mer feedback på till exempel inlämnade veckouppgifter. Studiehandledningen kan vara individuell eller i grupp.

Öppet klassrum

Ett återkommande inslag är Öppet klassrum som är en schemalagd aktivitet. Det är ett forum för klassen, den kursansvarige samt utbildningsledaren. I Öppet klassrum kan du som studerande ställa frågor, få något förklarat en gång till och utbyta erfarenheter med dina medstuderande.

Platsbundna träffar

De platsbundna träffarna är fyra. Varje träff är två dagar och båda är obligatoriska. Alla träffar äger rum i Linköping. Första tillfället är i samband med uppropet, andra och tredje avslutar LIA-kurserna och sista tillfället är i samband med examen.

Kunskapskontroller

Varje kurs har en kursplan där det framgår vilka lärandemål du behöver uppnå för att få betyget Godkänt eller Väl godkänt i en kurs. För att bedöma om du uppnått lärandemålen används oftast tre typer av kunskapskontroller: veckoinlämningsuppgifter, hemtentamen och muntligt förhör. Dessa moment bedöms individuellt och utgör tillsammans grunden för ditt slutgiltiga kursbetyg. Vilka kunskapskontroller som tillämpas framgår av respektive kursplan.

  • Veckoinlämningsuppgift: Varje vecka, förutom sista veckan i en kurs, ska du göra en veckoinlämningsuppgift. Ibland ska uppgiften göras individuellt och ibland tillsammans i grupp. En veckouppgift redovisas på olika sätt beroende på uppgiftens karaktär. Ibland kan det vara en skriftlig inlämningsuppgift och ibland redovisar du i form av en inspelning eller muntlig redovisning. Veckouppgiften bedöms och betygsätts utifrån en tvågradig betygsskala, där lägst är Icke godkänt (IG) och högst är Godkänt (G).
  • Hemtentamen: De flesta kurserna avslutas med en hemtentamen som äger rum under sista veckan i en kurs. Oftast är den i form av en skriftlig inlämningsuppgift, som bedöms och betygsätts utifrån en tregradig betygsskala; Icke godkänt (IG), Godkänt (G) och Väl godkänt (VG). Hemtentamen görs individuellt.
  • Muntligt förhör: De flesta kurserna avslutas med ett muntligt förhör som hålls under kursens sista vecka. Det är den kursansvarige som ställer frågor utifrån centrala delar i kursinnehållet. Till centrala delar räknas de lärandemål som beskrivs i kursplanen för Godkänt samt Väl godkänt. Bedömning görs utifrån en tregradig betygsskala; Icke godkänt (IG), Godkänt (G) och Väl godkänt (VG). Muntligt förhör hålls individuellt.

Yrkeshögskoleexamen

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen som Rekryterare. För att få en yrkeshögskoleexamen krävs att du uppnår minst betyget Godkänt i samtliga kurser som ingår i utbildningen. Om du inte uppfyller dessa krav får du istället ett utbildningsbevis som innehåller en förteckning över de kurser du har läst och slutfört. När du har klarat alla kurser enligt kraven får du din yrkeshögskoleexamen.