Yrkeshögskola som utbildningsform

Hösten 2009 startade en helt ny utbildningsform i Sverige, Yrkeshögskoleutbildningen, även kallad YH. Målet med utbildningsformen är att alla studenter ska ha ett jobb direkt efter examen.

Yrkeshögskolan är en eftergymnasial utbildningsform som är statligt finansierad, avgiftsfri för den studerande och studiemedelsberättigande. Yrkeshögskoleprogram tas fram och bedrivs i samverkan med arbetslivet i den aktuella branschen. För att snabbt kunna täppa igen luckor på arbetsmarknaden med hjälp av rätt kompetens.

De två viktigaste grundstenarna i yh-utbildningar är teori och praktik, den praktiska delen sker kontinuerligt under utbildningens gång och kallas för LIA, Lärande i arbete. Under LIA utvecklas de studerandes kompetens både praktiskt och teoretiskt och de får en chans att bygga sitt nätverk och knyta an till arbetslivet.

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) ser till att utbildningarna inom yrkeshögskolan har god kvalitet och kommer med generella riktlinjer som ska föra Yrkeshögskolan framåt. MYH är en statlig myndighet som arbetar åt utbildningsdepartementet.

Att studera på Yrkeshögskola

Att studera på yrkeshögskola är en snabb väg ut på arbetsmarknaden. Det som är unikt för yrkeshögskolan är den nära kontakten med företagen och branscherna inom våra olika områden samt den långa praktikperioden.

Vid avslutade studier får du ett examensbevis där det framgår vilka kurser du har läst och vilka betyg du har fått. Om du inte har klarat alla poäng under din utbildning får du ett så kallat utbildningsbevis.

Det kan vara bra att veta att inom yrkeshögskolan får du inte högskolepoäng utan yh-poäng. En veckas studier motsvarar 5 yh-poäng. Du kan läsa mer om utbildningsformen på www.myh.se.

Närvaro och frånvaro

Inom yrkeshögskolan finns det ingen generell närvaroplikt även om vissa moment (till exempel examinationer/seminarier och LIA) kan förutsätta närvaro/deltagande för att du ska kunna bli godkänd.

Studieinaktivitet

Om en studerande själv inte ansöker om studieavbrott men under lång tid och utan särskilda skäl är borta från utbildningen, kan utbildningsledaren fatta beslut om studieavbrott på grund av studieinaktivitet. Den studerande avregistreras då från utbildningen och avbrottet meddelas både Myndigheten för yrkeshögskolan och CSN. Precis som vid ett vanligt studieavbrott förlorar man då rätten till studiemedel för denna utbildning.

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen är en central del i påverkansarbetet på yrkeshögskolor och därför också på Folkuniversitetet. Den bestämmer hur utbildningen läggs upp och utformas, till exempel vilka kurser som ingår och hur examensarbetet ska utformas.

Ledningsgruppen har minst fyra ordinarie möten per år. Den är också ansvarig för att utbildningen går rätt till genom att titta på utbildningens inriktning, innehåll och genomförande. Ledningsgruppen tar del av alla kursutvärderingar.

Din utbildning styrs av en ledningsgrupp med representanter för utbildningsanordnaren, studerandegruppen liksom företrädare från den aktuella branschen.

Protokoll förs vid varje ledningsgruppsmöte och laddas upp på Learnpoint.

Utbildningsledare

Din utbildningsledare är din viktigaste kontaktperson på skolan! Utbildningsledaren ansvarar för den dagliga driften av utbildningen och ser till att utbildningen motsvarar de krav och förväntningar som näringslivet har. Utbildningsledaren rekryterar dina lärare och har nära kontakt med utbildningens ledningsgrupp.

Studeranderepresentanter

Att du som studerande har inflytande över din utbildning är viktigt. Det sker främst genom att ni i din klass väljer studeranderepresentanter som sitter med i ledningsgruppen och tar beslut om viktiga frågor som rör utbildningen.

Utvärderingar

Det är viktigt att du gör alla enkäter som du blir uppmanad att göra. Alla kurser utvärderas med hjälp av enkäter som skickas ut via Learnpoint. Även terminsutvärderingar samt slututvärdering görs. Alla utvärderingar diskuteras och analyseras på ledningsgruppsmötena. Utifrån vad enkäterna ger för signaler kan ledningsgruppen genomföra vissa förändringar i utbildningen.

Synpunkter under pågående kurs

Om du har mer omedelbara synpunkter som du vill framföra, till exempel om en pågående kurs kan du framföra önskemålen direkt till kursansvarig eller till utbildningsledaren. Du kan också framföra dina idéer och önskemål till studeranderepresentanterna.

Föreläsarnas uppdrag är att utgå från kursplanen för en kurs. Kursplanen beskriver vad ni ska lära er i en specifik kurs, vilka kriterier ni ska uppnå för att få godkänt respektive väl godkänt på kursen, samt hur betygsmålen ska examineras. De är framtagna av ledningsgruppen för att vara väl anpassade för den yrkesroll som utbildningen förbereder er för. Kursplanen kan inte förändras under pågående kurs, men utvärderas alltid efter avslutad kurs. Examinationsformerna går inte heller att revidera eller förändra under pågående kurs.