Så blir du tandsköterska

Behovet av tandsköterskor växer i hela landet. Folkuniversitetets utbildning till tandsköterska i Östersund ger dig stora möjligheter att få ett omväxlande jobb där du arbetar nära människor. – I fjol fick nästan alla studenter jobb innan de tog examen, säger tandvårdsläraren och utbildningsledaren Kamilla Lizzye.

Tandsköterska som behandlar en patient

Tandvårdsbranschen står inför stora pensionsavgångar och behovet av nyutbildade medarbetare är stort. För att möta branschens behov finns en CSN-berättigad yrkeshögskoleutbildning på Folkuniversitetet i Östersund – som ger nio av tio studenter jobb inom ett år efter examen.

– Det finns verkligen en jättestor efterfrågan på tandsköterskor just nu. I fjol blev alla utom två anställda innan de ens hade tagit sin examen, säger Kamilla Lizzye, tandvårdslärare och utbildningsledare.

 

Kamilla Lizzye, tandvårdslärare och utbildningsledare

Under utbildningen håller yrkesverksamma tandläkare, tandhygienister och specialister föreläsningar för att säkerställa att studenternas kunskaper matchar branschens efterfrågan. Utbildningen är väldigt populär och har många sökande varje år, inte minst i form av personer som kommer från vårdsektorn och söker ett karriärbyte.
 

För Malin Bransmo är tandsköterskeutbildningen i Östersund ett viktigt steg mot att byta yrkesbana

Efter 30 år inom förskolan och skolvärlden bestämde hon sig för att bli tandsköterska.

– Det är väldigt roligt och utvecklande att lära sig någonting nytt. Jag gillar också att det är mycket praktik där vi får vara ute i verksamheterna. Utan det hade man inte varit färdig när man kom ut i yrket.

Malin Bransmo är glad över att hon valt att satsa på en bransch som har ett stort rekryteringsbehov.

– Vill man jobba som tandsköterska så finns det absolut jobb – det är därför den här utbildningen finns, säger hon.

 


Efter 30 år inom förskolan och skolvärlden blir Malin Bransmo tandsköterska

 

En tandsköterska som redan arbetat flera år i branschen är Caritha Sikter. Hon beskriver yrket som socialt och personligt.

– Man kommer väldigt nära människor. Det roligaste med yrket är att träffa patienter och hjälpa dem på resan mot en bättre tandhälsa.

Vem skulle du säga passar för det här yrket?

– En person som har empati och en vilja att förstå, lyssna och bemöta människor på ett bra sätt. Och så är det ju en fördel om man har ett intresse av munhälsa, säger Caritha Sikter.

 

Caritha Sikter trivs med jobbet som tandsköterska.
 
Vad är det som gjort att du stannat i branschen?

– Att man har bra kollegor omkring sig, för det har vi verkligen här. Vi är ett jättebra team. Och att man lär känna patienterna som kommer tillbaka varje år. Utöver det uppskattar jag att vi har bra arbetstider och inte behöver jobba på helger.

 
Varför tycker du att man ska söka utbildningen till tandsköterska?

– För att det är en trygg bransch. Man kan nästan förvänta sig att man alltid har ett jobb. Det kommer alltid att behövas tandsköterskor.