Från industri till gröna näringar
Ingemar Ohlsson har en lång bakgrund inom industrin, där han bland annat arbetat med kvalitetsledning på IKEA. Men när hans arbetsområde flyttades utomlands såg han en chans att tänka om. Beslutet ledde honom till yrkeshögskoleutbildningen Utvecklingsledare gröna näringar, distans – en utbildning som kombinerar affärsförståelse med branschkännedom.

Åter till rötterna, med nya perspektiv
Även om Ingemar har arbetat större delen av sitt yrkesliv inom industrin är han uppvuxen på en gård i Kristianstad, och har alltid haft ett intresse för lantbruk och olika former av livsmedelsproduktion. När han började titta efter nya karriärmöjligheter insåg han snabbt att arbetslivserfarenhet är viktig – men att rätt branschkunskap ofta är avgörande.
– Min tidigare erfarenhet var inte lika gångbar i min närmiljö här i Kristianstad. Jag behövde fylla på med ny branschkunskap, berättar han.
Han såg direkt kopplingen mellan sin långa arbetserfarenhet inom industrin och sitt intresse för de gröna näringarna, och kände att utbildningen var rätt väg framåt.
– Jag har jobbat mycket med värdekedjor inom industrin, bland annat inom IKEAs inköpsorganisation. När jag såg den här utbildningen, som kombinerade affärsförståelse och jordbruk, kändes det som en perfekt matchning.
En utbildning nära verkligheten
Nu, drygt en termin in i utbildningen, har Ingemar blivit positivt överraskad av hur nära den är kopplad till verkligheten.
– Vi får möta branschen på riktigt genom studiebesök och branschdagar. Dessutom uppmuntras vi att själva hitta de delar av näringen som vi brinner för, säger han.
En av de största fördelarna, menar han, är att utbildningen inte bara fokuserar på tekniska kunskaper, utan också på affärsförståelse och innovation.
– Nästan från dag ett får man en känsla av att man är en intraprenör. Vi lär oss inte bara om branschen, utan också om hur man kan utveckla verksamheter och skapa nya möjligheter.
Utforskar olika delar av branschen
Inför sin första LIA (Lärande i arbete) valde Ingemar en något annorlunda väg.
– I stället för att vara på en och samma plats under hela perioden har jag valt att göra kortare besök på olika företag. Jag vill få en bred förståelse för olika delar av värdekedjan, berättar han.
Utbildningens flexibilitet gör det möjligt att skräddarsy sin praktik efter intressen och möjligheter i branschen.
– Jag har fått möjlighet att utforska både primärproduktionen och distributionen, till exempel genom gårdsbutiker. Det känns värdefullt att få testa olika områden innan jag bestämmer mig för vart jag vill landa.
Ser ljust på framtiden
Ingemar har ännu inte en exakt plan för vad han ska göra efter utbildningen, men ser många möjligheter.
– Jag vet inte exakt var jag hamnar, men jag vet att jag kommer att jobba inom de gröna näringarna och göra skillnad. Troligtvis något kopplat till värdekedjan och innovation, kanske med småskaliga livsmedelsproducenter eller att på andra sätt vara med och påverka hela kedjan – från jord till bord.
På hemmaplan har han redan börjat testa egna initiativ.
– Vi har startat en småskalig grönbetesäggsproduktion samt har ett 30-tal tackor och säljer ägg och lammlådor till butiker och restauranger . Det är verkligen ”learning by doing”, och jag kan direkt applicera det vi lär oss i utbildningen, avslutar han.
Ingemars bästa tips till dig som funderar på utbildningen
- Prata med någon som går utbildningen eller har gått den tidigare, det ger en helt annan bild än att bara läsa utbildningsbeskrivningen.
- Tänk brett om framtiden – det finns många vägar att gå efter utbildningen, från analytiker till verksamhetsutvecklare eller egenföretagare.
- Lita på processen – du kanske inte vet exakt var du hamnar, men med rätt inställning och engagemang kommer du att hitta din plats i branschen.
Läs mer om YH-utbildningen Utvecklingsledare gröna näringar, distans