Om utbildningen

Genom att studera till Utvecklingsledare inom gröna näringar kommer du att vara med och utveckla de gröna näringarna utifrån ett hållbart perspektiv.

I utbildningen blir du en drivande kraft inom hållbar utveckling i de gröna näringarna i vid bemärkelse, från jord- och skogsbruk, till friluftsliv och turism. Du kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap om den gröna näringen, dess aktörer och verksamheter.

Som utvecklingsledare gröna näringar skapar du innovativa lösningar som möter samhällets och naturens utmaningar.

Vanliga frågor och svar om utbildningen

Hur ser arbetsmarknaden och framtiden ut efter utbildningen?

Utbildningen har sin grund i att leda och utveckla verksamheter genom de förändringar i systemskifte som vi står inför. Grön näring (jordbruk, djur, destination, friluftsliv, natur, livsmedel, trädgård, skog och mark) möter förändringar i form av digitalisering, klimatförändring, naturresurshushållning, ny lagstiftning och att driva verksamheter som kombinerar företagande som går att leva på i balans med de ekosystem de verkar i.

Utvecklingsledare gröna näringar utbildar ledare som får människor att arbeta tillsammans och en verksamhet som drivs i balans med jorden. Det skapas utvecklingsledare som förstår, vill och kan sköta drift och utveckling av verksamheten där det nu ställs helt nya utmaningar i form av nya tekniska lösningar och att få olika kompetenser att arbeta tillsammans.

Arbetslivet inom de gröna näringarna har de närmaste åren ett stort behov av en de kompetenser utbildningen för att en nyexaminerad ska kunna komma in i en verksamhet och bidra i arbetet.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningen pågår under 70 veckor varav 22 veckor är LIA.

Hur genomförs undervisningen?

Den genomförs som fjärrundervisning dvs direktsänd digital undervisning via zoom två dagar i veckan. Därutöver jobbar du med projektarbeten i grupp eller individuellt. Dessutom har du schemalagda studiebesök och gästföreläsningar. Utbildningen motsvarar en studietakt på 100 %.

Under de teoretiska delarna är du i kontinuerlig kontakt med nyckelpersoner i yrkesområdet för att få feedback gällande fakta, problemlösning etc. Under utbildningen anlitas gästföreläsare som berättar om sina specifika branscher och yrkesroller. Lärsituationerna styrks med relevanta studiebesök samt externa föreläsningsinsatser i syfte att skapa helheter och en verklighetsanknytning i lärandet.

Undervisare hämtas från branschen eller är personer med specifik kunskap där höga krav ställs på såväl sakkompetens som pedagogisk förmåga.

Utbildningsprocessen är kontinuerligt inriktad på hur du praktiskt kan tillämpa dina kunskaper i ditt framtida yrkesliv. I utbildningen varvas föreläsningar, diskussioner, grupparbeten, enskilt arbete, seminarier, workshops, praktiskt arbete genom övningar kopplade till teorin, projektarbeten och LIA.

Målsättningen är att skapa förutsättningar för ett livslångt lärande där du utvecklar en kompetens för att hålla dig uppdaterade och utvecklas inom ditt kommande yrkesfält.

Måste jag närvara då det är schemalagd undervisning?

För att klara studierna bör du räkna med att vara närvarande under undervisningsdagarna som sker via en digital plattform. Utbildningen har fysiska träffar som kommer att ske på olika orter med koppling till viktiga företag i branschen. Dessa branschdagar genomförs i tex Bjuv/Helsingborg, Jönköping och Göteborg med specifika branschföretag. Övriga studiebesök arrangeras på flera orter så att de studerande kan besöka en plats i sitt närområde eller genomförs digitalt.

Utbildningsledaren finns alltid till hands för dig som studerande som behöver extra handledning eller coachning för att nå utbildningens mål.

Vad betyder LIA? Ingår praktik i utbildningen?

Lärande i arbete. En yrkeshögskoleutbildning innehåller alltid LIA på en arbetsplats. Det kan liknas med praktik - en kvalificerad roll under handledning. Under LIA använder du dina teoretiska kunskaper och färdigheter från utbildningen och kan utföra olika arbetsuppgifter med hjälp av en handledare på LIA-platsen.
Under din LIA tar du del av branschens kunskaper och du har möjlighet att skapa viktiga kontakter och att utöka ditt nätverk.

Behöver jag pendla under LIA-kurserna?

Ja, beroende på var du bor och på vilket företag du ska göra din LIA, kan du behöva pendla. En yrkeshögskoleutbildning speglar verkligheten när man är anställd och arbetar. Kostnaden för pendling står du själv för.

Behöver jag köpa böcker?

Den litteratur och det naterial som ingår i utbildningen behöver du köpa och du står själv för kostnaden. Eftersom utbildningen är digital behöver du också ha en dator. En laptop rekommenderas att ha med till de fysiska träffarna, men är inget krav. Folkuniversitetet ger dig en möjlighet att få tillgång till M365, Officepaketet, under dina studier.

Särskilt stöd 

För att utbildningen ska vara tillgänglig för studerande med olika bakgrunder, behov och förutsättningar erbjuds möjlighet till studieanpassning. Har du behov av särskilt stöd kontaktar du oss så snart som du tackat ja till din plats på utbildningen, så att vi kan påbörja ett arbete med att göra din studiesituation så bra som möjligt innan utbildningen börjar.