Utbildningens innehåll
Utbildningen till Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel innehåller följande kurser. Samtliga är framtagna i nära samarbete med näringslivet och branschorganisationer för att motsvara deras behov.
Hållbar livsmedelskedja, 15 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om hållbarhet i hela livsmedelskedjan, från produktion till konsumtion. Syftet med kursen är att ge förståelse för de utmaningar och möjligheter som finns inom hållbarhetsområdet inom blåa livsmedel samt att utveckla förmågan att identifiera och implementera hållbara lösningar.
Kursen ger dig kunskaper om hållbarhetsbegrepp och ramverk, hållbara metoder och tekniker för blå livsmedelsproduktion, hållbara metoder för livsmedelsförädling och bearbetning inom blåa livsmedel, påverkan av konsumentbeteende på hållbarheten i livsmedelskedjan, innovativa hållbarhetsinitiativ och bästa praxis inom blåa livsmedelskedjan, översikt över nationella och internationella policyer, regler och lagstiftning som främjar hållbarhet inom livsmedelssektorn.
Blåa ekosystem, 10 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om sjöar, vattendrag, marina och kustnära ekosystem samt deras betydelse för samhället och miljön. Syftet med kursen är att skapa helhetsförståelse för de blåa ekosystemens funktion, sårbarhet och hållbara förvaltning samt kunskaper om hållbar användning och skydd av blåa ekosystem i professionella sammanhang och för att främja hållbart nyttjande.
Kursen ger dig kunskaper om betydelsen av blåa ekosystem för ekologisk balans, biologisk mångfald och ekonomiskt välstånd, blåa livsmiljöer och biologiska interaktioner, näringskedjor och energiflöden i blåa ekosystem, påverkan av mänskliga aktiviteter, internationella och nationella ramar för förvaltning och skydd av blåa resurser, samverkan mellan blåa ekosystem och mänsklig välfärd.
Lärande i arbete 1 (LIA 1), 10 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om verksamhet och arbetsuppgifter i en relevant organisation eller ett företag inom blåa livsmedel. Syftet med kursen är att få insikt i yrkeslivets krav och möjligheter samt att börja tillämpa teoretiska kunskaper i praktisk miljö.
Hållbart affärsmannaskap och projektledning, 40 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om affärsstrategi och projektledning inom blåa livsmedel. Syftet med kursen är att få kunskaper om att utveckla och driva hållbara affärsverksamheter inom blåa livsmedel samt att framgångsrikt leda och genomföra projekt inom området.
Kursen ger dig kunskaper om grundläggande koncept inom affärsstrategi och tillämpning inom blåa livsmedel, utveckling av affärsmodeller, analys av marknadstrender, utveckling av hållbara affärsstrategier och minskad miljöpåverkan, planering, organisering och genomförande av projekt, budgetering, kostnadsanalys och intäktsprognoser, finansieringsalternativ, effektiv kommunikation och samarbete inom projektteam inom blåa livsmedel.
Blå livsmedelsproduktion 1: Råvarukunskap och primärproduktion, 50 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om produktion av livsmedel från marina och sötvattenresurser. Syftet med kursen är att få en bred förståelse för råvaror från vattenmiljöer och de processer som är involverade i primärproduktionen.
Kursen ger dig kunskaper om olika typer av marina och sötvattenresurser, biologisk mångfald i vattenmiljöer, identifiering och klassificering av vattenlevande organismer, råvarornas egenskaper och näringsvärde, växt- och djurproduktion, odlingsmetoder, förebyggande av sjukdomar och skadedjur, fångst, skörd, innovativa tekniker för blå livsmedelsproduktion, kvalitetskontroll, vattenkvalitet och övervakning, foderhantering och näring, hållbara produktionsmetoder.
Lärande i arbete 2 (LIA 2), 25 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om att delta i projekt eller specifika arbetsuppgifter inom blåa livsmedel. Syftet med kursen är att tillämpa och utveckla yrkesmässiga kompetenser samt att bidra aktivt till organisationens arbete inom blåa livsmedel.
Blå livsmedelsproduktion 2: Förädling, 50 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om förädlingsprocesser inom blå livsmedelsproduktion. Syftet med kursen är att få djupare förståelse för tekniker, metoder och principer som används vid förädling av blåa livsmedel.
Kursen ger dig kunskaper om hållbarhetsaspekter, minskning av livsmedelsavfall, rensning och avlägsnande av oönskade ämnen från råvaror, konserveringsmetoder, beredning av råvaror för olika typer av förädling, behandlingstekniker, processande, vakuumförpackning, pastörisering, framtagning av blåa livsmedelsprodukter, produktionsprocesser och tillverkningsmetoder, sensoriska egenskaper och kvalitetskontroll, förädling av fiskprodukter, skaldjurs- och blötdjursförädling, förädling av alger och andra vattenlevande organismer för användning i livsmedel
Blå livsmedelssäkerhet och livsmedelslagstiftning, 20 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om utmaningar och krav i säkerställande av att blåa livsmedel är säkra, hälsosamma och uppfyller gällande regelverk.
Kursen ger dig kunskaper om betydelsen av livsmedelssäkerhet för konsumenthälsa och företagsansvar, riskbedömning och riskhantering inom livsmedelsområdet, mikroorganismer och patogener som kan påverka blåa livsmedel, mikrobiologiska risker vid hantering, förädling och lagring av blåa livsmedel, hantering av kemiska föroreningar och toxiner, risker med tungmetaller, bekämpningsmedel och andra kemikalier, översikt över nationella och internationella livsmedelslagar och förordningar, regler och standarder för blå livsmedelsproduktion, ansvar och krav för producenter, distributörer och återförsäljare av blåa livsmedel, HACCP och tillämpning på blåa livsmedel, utveckling och implementering av livsmedelssäkerhetshanteringssystem, certifieringssystem och certifieringsorgan samt tredjepartsrevisioner.
Logistik och marknad, 10 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om logistikhantering och försäljningsstrategier inom blåa livsmedel. Syftet med kursen är att få förståelse för effektiva logistikprocesser och försäljningskanaler och att kunna planera och optimera dem för att säkerställa effektiv distribution och försäljning.
Kursen syftar också till att öka medvetenhet om hållbarhetsaspekter inom logistik, marknad och försäljning. Kursen ger dig kunskaper om logistikprocesser och supply chain management, hantering av kvalitet, livsmedelssäkerhet och spårbarhet inom logistikflödet, försäljningskanaler inom blåa livsmedel, inklusive grossist, detaljhandel, restauranger, onlineförsäljning, användning av data för informerade beslut, optimerade processer och förbättrad effektivitet, hållbarhetshänsyn inom logistik och försäljning, inklusive minskad miljöpåverkan och hantering av returflöden, utveckling av kundservicestrategier och metoder för att säkerställa positiv kundupplevelse.
Lärande i arbete 3 (LIA 3), 40 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om verksamhetsledning inom blåa livsmedel. Syftet med kursen är att tillämpa tidigare kunskaper och erfarenheter för att driva och leda verksamhet inom blåa livsmedel samt att utveckla förmågan att fatta strategiska beslut och hantera utmaningar inom branschområdet.
Examensarbete, 30 Yh-poäng
Efter kursens slut ska du ha kunskaper om att genomföra ett självständigt projekt inom blåa livsmedel. Syftet med kursen är att integrera och fördjupa kunskaper inom blåa livsmedel och verksamhetsledning samt att utveckla förmågor inom analys och problemlösning.
Kursen ger dig kunskaper om valt ämne inom området för blåa livsmedel och verksamhetsledning utifrån forskningsfråga eller problemställning, befintlig forskning i valt ämne, teoretisk ram som grund för analys och tolkning av resultat, val av metoder och verktyg för att samla in data, bearbetning och analys av data, tolkning av resultat, diskussion och analys av resultat i förhållande till befintlig forskning och teori, slutsatser och reflektion över resultatens betydelse för området blåa livsmedel och verksamhetsledning, skrivning av rapport, muntlig presentation av examensarbete.
Utbildningen motsvarar SeQF nivå 5.