Om utbildningen
Genom att studera till laboratorietekniker får du möjlighet att spela en viktig roll i att säkerställa kvalitet, säkerhet och hållbarhet inom olika branscher och sektorer.
Under din utbildning kommer du förvärva såväl teoretisk som praktisk kunskap om laboratoriemetoder, provtagningstekniker och analysprocedurer som är relevanta för ditt framtida yrke.
Du kommer att få en grundläggande förståelse för kvalitetskontroll och miljöhälsa samt lära dig att tillämpa kunskaperna i olika arbetsmiljöer. Genom laborationer och LIA-perioder (Lärande i arbete) kommer du få möjlighet att omsätta din teoretiska kunskap i praktiken och skaffa dig värdefull erfarenhet.
Hur ser arbetsmarknaden och framtiden ut efter utbildningen?
Efter avslutad utbildning möter du en arbetsmarknad med stort behov av kvalificerad arbetskraft inom olika sektorer. Din breda kompetens som laboratorietekniker gör dig attraktiv för olika arbetsgivare inom till exempel livsmedelsframställning, tillverkning och industri.
Din roll kan variera från att utföra laboratorieanalyser och kvalitetskontroller till att delta i projekt och bidra till att utveckla nya produkter och processer. Med din breda kompetens och förståelse för laboratoriearbete har du möjlighet att forma din karriär på olika sätt och bidra till en hållbar och innovativ utveckling inom olika branscher och sektorer.
Hur lång är utbildningen?
Utbildningen pågår under totalt 60 veckor varav 42 veckor med undervisning och laborationer och 18 veckor med LIA (Lärande i arbete). Samlat blir det 3 terminer inklusive ett sommaruppehåll.
Hur mycket schemalagd undervisning är det?
Det är undervisning tre dagar i veckan. Därutöver jobbar du med självstudier och projektarbeten i grupp eller individuellt. Dessutom har du laborationer. Utbildningen motsvarar en studietakt på 100 %.
Måste man vara närvarande då det är schemalagd undervisning?
För att klara studierna bör man räkna med att vara närvarande under undervisningsdagarna.
Utbildningsledaren finns alltid till hands för dig som studerande som behöver extra handledning eller coachning för att nå utbildningens mål.
Vad betyder LIA? Ingår praktik i utbildningen?
LIA betyder Lärande i arbete. Utbildningen innehåller LIA på en arbetsplats. Det kan liknas vid praktik - en kvalificerad roll under handledning. Under LIA använder du dina teoretiska kunskaper och färdigheter från utbildningen för att utföra olika arbetsuppgifter med hjälp av en handledare på LIA-platsen.
Under din LIA tar du del av branschens kunskaper och du har möjlighet att skapa viktiga kontakter och att utöka ditt nätverk.
Behöver jag pendla under LIA-kurserna?
Ja, beroende på var du bor och på vilket företag du ska göra din LIA, kan du behöva pendla. Utbildningen speglar verkligheten när man är anställd och arbetar. Kostnaden för pendling står du själv för.
Behöver jag köpa böcker?
Den litteratur som ingår i utbildningen behöver du köpa och du står själv för kostnaden. Du behöver också ha tillgång till en dator, då du kommer att använda en digital lärplattform som stöd i studierna. Folkuniversitetet ger dig tillgång till Officepaketet under din studietid.