Om utbildningen
Genom att studera till laboratorietekniker kommer du att vara med och säkerställa kvalitet och säkerhet inom olika branscher, med fokus på hållbarhet och effektivitet.
I utbildningen blir du en viktig aktör inom kvalitetssäkring och analys i branscher som livsmedelsindustri, farmaceutisk industri, kemisk industri, bygg- och materialindustri samt miljösektorn. Du kommer att få både teoretisk och praktisk kunskap om laboratoriemetoder, analysverktyg och branschens aktörer.
Som laboratorietekniker skapar du lösningar som möter samhällets krav på högkvalitativa och säkra produkter. Du kommer att arbeta med provtagning, analys och rapportering för att säkerställa att produkter och processer uppfyller strikta kvalitetsstandarder och hållbarhetskrav.
Vanliga frågor och svar om utbildningen
Hur ser arbetsmarknaden och framtiden ut efter utbildningen?
Utbildningen till laboratorietekniker förbereder dig för att arbeta i en tid av snabbt föränderliga krav och utmaningar. Branscher som livsmedelsindustrin, farmaceutisk industri, kemisk industri, bygg- och materialindustri samt miljösektorn står inför förändringar som digitalisering, hållbarhetskrav, nya lagstiftningar och ökad efterfrågan på kvalitetsprodukter.
Laboratorietekniker utbildar professionella som kan arbeta med provtagning, analys och kvalitetssäkring, vilket är avgörande för att möta dessa nya utmaningar. Du kommer att utveckla färdigheter för att implementera nya tekniska lösningar och samordna olika kompetenser i arbetsprocessen.
Arbetsmarknaden inom laboratorieteknik har de närmaste åren ett stort behov av kvalificerade yrkespersoner. Nyexaminerade laboratorietekniker kommer att kunna bidra direkt till verksamheternas arbete med att säkerställa att produkter och processer uppfyller höga kvalitetsstandarder och hållbarhetskrav. Din roll kommer att vara central i att stödja innovation och effektivitet, vilket är avgörande för att verksamheterna ska kunna fortsätta växa och anpassa sig till framtidens krav.
Hur lång är utbildningen?
Utbildningen pågår under totalt 60 veckor varav 42 veckor med undervisning och laborationer och 18 veckor med LIA (Lärande i arbete). Samlat blir det 3 terminer inklusive ett sommaruppehåll.
Hur mycket schemalagd undervisning är det?
Det är undervisning tre dagar i veckan. Därutöver jobbar du med självstudier och projektarbeten i grupp eller individuellt. Dessutom har du laborationer. Utbildningen motsvarar en studietakt på 100 %.
Måste man vara närvarande då det är schemalagd undervisning?
För att klara studierna bör man räkna med att vara närvarande under undervisningsdagarna.
Utbildningsledaren finns alltid till hands för dig som studerande som behöver extra handledning eller coachning för att nå utbildningens mål.
Vad betyder LIA? Ingår praktik i utbildningen?
LIA betyder Lärande i arbete. Utbildningen innehåller LIA på en arbetsplats. Det kan liknas vid praktik - en kvalificerad roll under handledning. Under LIA använder du dina teoretiska kunskaper och färdigheter från utbildningen för att utföra olika arbetsuppgifter med hjälp av en handledare på LIA-platsen.
Under din LIA tar du del av branschens kunskaper och du har möjlighet att skapa viktiga kontakter och att utöka ditt nätverk.
Behöver jag pendla under LIA-kurserna?
Ja, beroende på var du bor och på vilket företag du ska göra din LIA, kan du behöva pendla. Utbildningen speglar verkligheten när man är anställd och arbetar. Kostnaden för pendling står du själv för.
Behöver jag köpa böcker?
Den litteratur som ingår i utbildningen behöver du köpa och du står själv för kostnaden. Du behöver också ha tillgång till en dator, då du kommer att använda en digital lärplattform som stöd i studierna. Folkuniversitetet ger dig tillgång till Officepaketet under din studietid.
Särskilt stöd
För att utbildningen ska vara tillgänglig för studerande med olika bakgrunder, behov och förutsättningar erbjuds möjlighet till studieanpassning. Har du behov av särskilt stöd kontaktar du oss så snart som du tackat ja till din plats på utbildningen, så att vi kan påbörja ett arbete med att göra din studiesituation så bra som möjligt innan utbildningen börjar.