Välkommen till en fortbildningsinsats som vänder dig till cirkelledare inom estetiska ämnen region syd.
Att bedriva estetisk undervisning för vuxna kan både vara stimulerande, roligt men också utmanande. Det kan stundtals vara rätt så ensamt då man jobbar mycket själv och kanske inte träffar sina kollegor likt andra lärare gör. Vi vill därför bjuda in dig som jobbar som estetisk lärare i någon av Folkuniversitetets syd verksamheter till en workshop där vi tillsammans funderar och samtalar kring utmaning i vårt arbete.
Tanken är att vi genom interdisciplinära samtal tillsammans kan lära oss nya grepp utifrån varandras verksamheter. Vad har vi för gemensamma beröringspunkter ? Hur skiljer sig det pedagogiska arbetet mellan till exempel keramik och måleri? Vi vill erbjuda er både lite konkreta tips och råd men också skapa ett tryggt sammanhang där vi tillsammans funderar kring olika frågeställningar.
Varje tillfälle kommer ha ett specifikt tema som vi tillsammans arbetar med både genom samtal, föreläsning och frågestund. Workshopen kommer ske online via teams för att möjliggöra att så många som möjligt från olika områden kan delta.
Syfte
Att ge dig kunskap, inspiration och ett nätverk. Allt för att du ska bli tryggare i din roll som cirkelledare för att kunna skapa en effektiv, engagerande och givande upplevelse för deltagarna.
Upplägg
Vi träffas tre fredagar på distans. Fortbildningen består av tre olika delar där du kan välja att delta i en eller flera delar. För att delta på sista tillfället krävs dock att du deltagit på någon av de två första.
Varje tillfälle lyfter och fokuserar på ett temaområde:
1 - Att undervisa i konst och konsthantverk 9/5 13.00-14.30 Rast inkluderad
2 - Ett fortsatt lärande 16/5 13-14.30 Rast inkluderad
3 - Utmaningar och erfarenhetsutbyte 23/5 13.00-14.30 Rast inkluderad
Att undervisa i konst och konsthantverk - 9 maj
I det första blocket fokuserar vi på hur man skapar en rolig och stimulerande undervisning för vuxna som aldrig har mött eller arbetat med ett estetiskt ämne tidigare. Hur arbetar vi aktivt med gruppdynamik, relationen till deltagarna, förväntningarna på kurs, på sig själv och kursupplägg.
Ett fortsatt Lärande - 16 maj
Vid det andra tillfället fördjupar vi oss i hur man bemöter deltagare med olika förkunskaper och bakgrund. Hur formar man sin kurs så det kan möta olika nivåskillnader i kurserna och hur uppmuntrar vi deltagarna till ett fortsatt lärande. Hur ser kursupplägget ut för kurser där man tillåter blandad förkunskap.
Utmaningar och erfarenhetsutbyte - 23 maj
Vid vårt sista tillfälle ligger fokus på att vi tillsammans pratar och diskuterar olika moment vi själva har upplevt som svåra under vår undervisning. Vi försöker tillsammans hitta sätt att hantera och förebygga problem men tillfället blir också ett sätt att stötta varandra i beslutsfattande. Inför detta tillfälle kommer ni deltagare att ha möjlighet själva att lämna in anonyma frågor som vi diskuterar i mindre grupper för att sedan ta det med hela gruppen.
För att delta i detta tillfälle måste man ha deltagit i de tidigare två tillfällena. Detta för att vi vill skapa en trygg miljö där vi känner varandra och därför kan diskutera svåra frågor på ett positivt och trygg sätt.
Vi hoppas att denna workshopserie kan fungera som ett sätt för oss att fördjupa och fundera kring hur vi bedriver estetisk undervisning. Tanken är inte att vi ska ge er konkreta svar på hur exakt ni ska göra men att vi genom att ställa frågor och samtal tillsammans kan hitta sätt att förbättra och förenkla våra roll som lärare gentemot våra deltagare. Kanske få tips och råd kring hur man kan tänka i planering av sin undervisning och genom att vi delar erfarenhet tillsammans kan hitta sätt att förbättra den.
Praktisk information
Utbildningen är gratis. Vid anmälan är det enklast att fylla i "Jag betalar", ingen faktura skickas. Ange i din anmälan vilken eller vilka delar du vill delta i.
Vid avanmälan meddelas ansvarig för utbildningen via mail eller telefon. Antalet platser är begränsat. Sista dag för anmälan är den 25 april.
Välkommen med din anmälan!
Kursledare
Moa Gustafsson Söndergaard
Moa Gustafsson Söndergaard har en Masterexamen i fri konst från Umeå Konsthögskola. Hon är verksam konstnär i Malmö och jobbar främst med skulptur där keramiska processer står i fokus.
Moa älskar att arbeta med händerna och pröva nya metoder och tekniker. I hennes kurser vill hon inspirera deltagare till att på ett nytt sätt forma skulptur och bruksföremål.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Lund