Även om projekt kan vara väldigt olika är vissa delar gemensamma. Det handlar dels om de faser och grundkomponenter som ingår i arbetsformen, men också om att skapa ett effektivt och resultatinriktat arbete i grupp.
För vem?
Kursen riktar sig till dig som ska leda projekt på din arbetsplats eller vill skaffa dig kunskaperna för ditt framtida arbetsliv. Den är även intressant för dig som är uppdragsgivare, beställare eller projektdeltagare.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs.
Mål
Efter denna kurs vet du hur du framgångsrikt planerar och driver ett projekt. Du har grundläggande kunskaper om vanliga begrepp, metoder och verktyg. Du kan hantera hela flödet - från projektidé och förberedelser till genomförande och avslutning. Du vet hur man skapar förutsättningar för en fungerande projektgrupp.
Innehåll
- Introduktion – vad är ett projekt och när ska man välja den formen
- Projektets faser - planering, genomförande, uppföljning
- Genomgång av olika projektmetoder - under kursens fiktiva case arbetar vi agilt
- Roller och ansvar i projekt
- Förstudie
- Projektmål och effektmål
- Målgrupper och användningsmål
- Att kartlägga och förebygga risker
- Planering - att bryta ner mål till aktiviteter, göra tidsplan och budget
- Genomförande - digitala verktyg och arbetssätt
- Kommunikation – inom projektet och gentemot intressenter och beställare
- Projektgruppens utveckling, relationer och samarbete
- Projektledaren i rollen som ledare
- Framgångsfaktorer och fallgropar
- Avslut och utvärdering
Kursmaterial
Läraren delar eller skickar under kursen ut kursdokumentation samt grundläggande mallar och verktyg du kan använda dig av vid projektarbete.
Kursform
Kursen varvar teoretiska genomgångar med diskussion och praktiska övningar. Under kursen gång arbetar vi med ett fiktivt projekt där du praktiskt får applicera de kunskaper du fått. Mindre hemuppgifter kan förekomma.
Datum
Kursen innehåller fem eftermiddagar (13.00-16.15) och en heldag (09.00-16.15). Heldagen är den 27/3.
Delbetalning möjlig
Du kan välja mellan att betala hela kursavgiften i förväg eller att delbetala. När du påbörjat bokningsprocessen på webben ser du vilka betalningsalternativ som finns, innan du slutför bokningen. Om du upplever några tekniska problem så kontakta kundtjänst på direkt@folkuniversitetet.se eller 08-789 42 00.
Intyg
Intyg utfärdas efter kursens slut för de deltagare som varit närvarande minst 75% av tiden och förutsatt att kursavgiften är betald.
Citat från tidigare deltagare
"Kursen var mycket bra. Kunnig, pedagogisk och inspirerande lärare!"
Kursledare
Marie Sterner
Marie Sterner är ekonom, IT-strateg och en mycket erfaren projektledare. Hon är även certifierad Scrum Master samt en duktig pedagog.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm